Între 50 şi 60% din numărul total de zile lucrătoare pierdute de angajaţi sunt atribuite riscurilor psihosociale şi stresului la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Pe 7 mai, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi a avut loc o sesiune de informare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, la care au participat agenţi economici din domeniul sanitar, educaţional şi al administraţiei publice. Au fost prezenţi reprezentanţi ai angajatorilor, cât şi personalul implicat în activitatea de prevenire şi protecţie.

În cadrul sesiunii de informare de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi a fost prezentată metodologia pentru desfăşurarea acţiunii „Identificarea unei metode de evaluare a factorilor psihosociali de risc şi a măsurilor de combatere a stresului la locul de muncă”.

Obiectivul principal al acţiunii îl reprezintă prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale. Aceasta se va face prin:

-Fundamentarea unei metode de identificare şi evaluare a riscurilor psihosociale,

-Identificarea măsurilor generale de prevenire – reducere a factorilor psihosociali de risc, generatori ai stresului la locul de muncă,

-Elaborarea unui proiect de act normativ naţional care să recunoască stresul profesional şi să stipuleze un minim de cerinţe pentru prevenirea acestuia şi protecţia lucrătorilor.

Conform statisticii europene, 50-60% din numărul total de zile lucrătoare pierdute pot fi atribuite riscurilor psihosociale şi stresului, ca efect al manifestării acestor riscuri la locul de muncă. Mai mult, costurile totale ale afecţiunilor neuropsihice în Europa sunt estimate la 240 de miliarde de euro pe an.

De menţionat este că nu există o directivă europeană pentru riscurile psihosociale, dar mai multe state europene au elaborat acte normative naţionale în domeniul combaterii stresului la locul de muncă. Până la această dată, Inspecţia Muncii a aderat la preocupările UE în domeniu, implicându-se activ în două campanii europene: una în anul 2012, derulată sub egida SLIC, sub titulatura ”Riscurile profesionale la locul de muncă”, iar ce-a de-a doua în perioada 2014-2015, cu titulatura ”Stresul sub control”, coordonată de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă.

”Inspecţia Muncii şi specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” au demarat un studiu cu implicarea tuturor inspectoratelor teritoriale de muncă din ţară. Cu toate că demersurile au caracter general, deoarece stresul este un risc profesional care se poate manifesta la orice loc de muncă, cercetările se vor face doar în trei domenii de activitate considerate, la nivel european, ca fiind cel mai expuse la stres, şi anume: sănătate, educaţie şi administraţie locală”, a declarat Viorel Dumitru, inspectorul şef al ITM Galaţi.

Cele patru tipuri de instrumente utilizate în anchetă (chestionare), au fost distribuite participanţilor la acţiune, angajaţi ai unităţilor selectate, în vederea completării, asigurându-li-se acestora confidenţialitatea răspunsurilor. Acestea nu conţin numele şi prenumele persoanelor chestionate, eliminându-se astfel, eventualele răspunsuri subiective.

Pentru obţinerea unor rezultate cât mai obiective, cât şi pentru asigurarea semnificaţiei statistice şi a reprezentativităţii rezultatelor la nivel naţional şi pe domeniu de activitate, în fiecare unitate implicată, numărul de participanţi care vor completa chestionarele va reprezenta 25%-30% din numărul total de angajaţi.

După strângerea acestor chestionare completate, analiza lor şi introducerea într-o bază de date vor constitui conturarea unui cadru metodologic de identificare şi evaluare a riscurilor psihosociale, până la sfârşitul anului 2018.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite