Spitalul care şi-a închis porţile de două ori în şapte ani. „Nu mai avem medici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Spitalul Odobeşti nu se mai trateană niciun bolnav
La Spitalul Odobeşti nu se mai trateană niciun bolnav

Spaţiul în care a funcţionat spitalul a fost dat Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vrancea, pentru beneficiarii instituţiei.

Pe data de 1 aprilie 2011, în urma a ceea ce s-a numit reforma în sănătate, în România s-au închis câteva zeci de spitale.

Printre ele s-a aflat şi spitalul din Odobeşti, aflat la 10 kilometri de Focşani, unitate medicală care la vremea respectivă deservea o populaţia de aproximativ 35.000 de oameni. Anual, potrivit statisticilor, 4.000 de bolnavi treceau pragul acestui spital.

La vremea respectivă, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au argumentat închiderea spitalului prin lipsa de adresabilitate, prin faptul că erau doar 30 de persoane internate în unitate, care nu aveau nicio problemă gravă de sănătate şi că unitatea era un fel de centru social pentru oamenii fără adăpost.

În plus, spitalul din Odobeşti se află la 10 km distanţă de cel mai mare spital din Focşani şi s-a considerat că bolnavii pot fi redirecţionaţi acolo. Decizia a supărat autorităţile locale, care s-au bătut în instanţă să redeschidă spitalul din Odobeşti.

În vara anului 2015, în colaborare cu Spitalul de Urgenţă din Focşani, cu investiţii comune, s-a reuşit deschiderea unui Centru Multifuncţional de Sănătate, alcătuit din Secţiile de interne, pediatrie şi obstetrică-ginecologie.

spital odobesti

“Redeschidem Spitalul din Odobeşti prin înfiinţarea acestui Centru Multifuncţional pe care îl facem în completarea investiţiilor şi a lucrărilor pe care le avem în interesul cetăţenilor oraşului nostru. Acest Centru Multifuncţional va funcţiona ca un filtru spre Spitalul Judeţean Vrancea”, spunea în iunie 2015, la deschiderea Centrului Medical, primarul Daniel Nicolaş.

Centrul Multifuncţional de Sănătate Odobeşti, aflat în structura Spitalului de Urgenţă din Focşani, a funcţionat o perioadă cu program zilnic, de luni şi până vineri. Ulterior, din lipsă de adresabilitate, programul celor doi medici şi două asistente care deserveau unitatea a fost redus la două zile pe săptămână, ajungându-se în ultima perioadă ca medicii să acorde consultaţii doar o singură zi pe săptămână. În final, medicii au renunţat de tot să mai vină la spital iar de la 1 octombrie 2018, nici un pacient nu a mai trecut pragul unităţii mediale.

Motivul: Primăria Odobeşti a oferit spaţiul către o unitate din subordinea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vrancea.

“Pavilionul în care a funcţionat Centrul Multifuncţional a fost către Centrul de Terapie Ocupaţională Odobeşti, pentru 50 de beneficiari ai centrului, astfel încât să fie îndeplinite standardele europene în privinţa numărului de persoane. În această idee s-a dat acel spaţiu DGASPC Vrancea, iar centrul medical a fost relocat în acelaşi pavilion, dar în altă parte”, ne-a declarat primarul Daniel Nicolaş.

Directorul Spitalului de Urgenţă “Sf. Pantelimon” recunoaşte că de câteva luni nu mai există nici un fel de activitate la Centrul Multifuncţional de Sănătate Odobeşti, din lisă de medici.

“Primăria Odobeşti ne-a făcut o adresă prin care ne-a solicităm să ne mutăm în alt spaţiu. Noi aveam acolo servicii de ambulatoriu şi în funcţie de solicitări trimiteam un medic să se ocupe de caz. Nici medici nu am mai avut acolo, au venit toţi la Focşani. După ce o să treacă frigul şi după ce ne vor veni medici noi, după 1 ianuarie, poate reuşim să trimitem pe cineva acolo”, ne-a declarat directorul Spitalului de Urgenţă, Constantin Mîndrilă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite