Apă cu porţia în mai multe zone din Vrancea. Populaţia e acuzată că foloseşte apa menajeră pentru irigaţii
0Mai multe localităţi din judeţul Vrancea primesc apă potabilă cu program, situaţia fiind determinată de seceta prelungită din ultima perioadă.
De când canicula şi seceta ameninţă rezervele de apă, oamenii nu mai primesc apă potabilă decât cu ţârâita, după un program stabilit de către operator. Iar atunci când robinetele se deschid, fiecare încearcă să-şi facă rezerve cât mai mari, ca să nu sufere de sete. În această situaţie sunt câteva zeci de mii de vrânceni, care trăiesc în localităţi din zonele de deal şi de munte, unde apa a fost raţionalizată.
Potrivit conducerii Companiei de Utilităţi Publice (CUP), societatea care are monopol pe serviciile de apă din Vrancea, în judeţ sunt opt localităţi care primesc apă cu porţia. Este vorba despre comunele Obrejiţa, Rugineşti, Coteşti, Bordeşti, Tâmboeşti, Dumbrăveni, Cîrligele şi Gugeşti.
Dacă unii sunt mai norocoşi şi au apă la robinet zilnic, între anumite ore, alţii trebuie să aştepte şi câte 24 de ore până când le vine din nou rândul să pornească robinetul.
„Când îi dă drumul, când nu-i dă. Dacă nu ai bazin, mori de sete la apa care se dă. Îi mai dă drumul, aşa pe câte o stradă şi atunci mai facem şi noi provizii. Pentru animale aduc apă de la o fântână din marginea satului", se plânge Ioana Miron, din comuna Tâmboieşti.
Pe lângă secetă, o contribuţie majoră în lipsa apei o au şi oamenii, care, pentru a-şi salva roşiile, ardeii, viile şi ce mai au prin grădini, udă legumele fără să ţină cont că apa este puţină. În plus, mulţi şi-au făcut branşamentele ilegale.
„Oamenii se plâng că nu le ajunge apa, dar o folosesc din plin pentru irigat. Este adevărat că traversăm o secetă cumplită, dar lumea trebuie să ia în calcul consumul raţional. Sunt persoane care consumă şi 200 de metri cubi pe lună, iar apa pe care noi o livrăm este doar pentru consumul menajer, nu pentru stropitul viilor. În toamnă, iarnă şi primăvară nu sunt probleme cu apa, pentru că atunci oamenii nu irigă culturile”, declară Gheorghe Vasilescu, directorul CUP.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Cum a fost alimentat cu apă oraşul Focşani şi de ce unele conducte au fost sparte de ţărani