Un nou domeniu de risc pentru munca la negru. Inspectorii au început să dea amenzi firmelor de consultanţă în reconversie profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele de reconversie profesională angajează lectori în baza unor convenţii civile. Foto: Adevărul
Firmele de reconversie profesională angajează lectori în baza unor convenţii civile. Foto: Adevărul

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă susţin că în 2011 s-au confruntat cu numeroase cazuri în care, în urma unor controale, au constatat că firme de consultanţă în domeniul reconversiei profesionale angajează lectori în baza unor convenţii civile.

Conducerea ITM Dolj susţine că, deşi atrag fonduri europene de sute de mii de euro, firmele autorizate pentru a organiza cursuri de calificare şi reconversie profesională eludează legea, apelând la tertipuri pentru ca autorităţile să nu descopere care sunt de fapt salariile cu care sunt plătiţi lectorii. „Pe lângă domeniul construcţiilor şi cel al serviciilor, care au prezentat mereu un risc, anul acesta am constatat că şi reprezentanţii firmelor de reconversie folosesc diverse metode pentru a nu plăti taxe pentru oamenii pe care îi angajează, aceştia ajungând să muncească la negru”, a spus Cătălin Mohora, inspector-şef în cadrul ITM Dolj. Acesta susţine că inspectorii din subordinea sa au găsit nenumărate cazuri în care lectorii puşi să predea şomerilor avea convenţii civile, nu contracte de muncă. „În luna decembrie am sesizat chiar organele de cercetare penală în cazul unei firme care avea mai mult de cinci persoane angajate în acest fel”,a spus Mohora.
În 2011, numărul celor depistaţi că muncesc la negru s-a dublat, ajungând la 1.500, faţă de 750, câţi au fost în 2010. Conducerea ITM Dolj susţine că fenomenul a fost cauzat de înăsprirea legilor dar şi a modalităţii mai eficiente de control.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite