FOTO VIDEO Obicei straniu şi tulburător într-un sat din Dolj. Morţii sunt strigaţi pe nume şi imploraţi să iasă din sicrie

FOTO VIDEO Obicei straniu şi tulburător într-un sat din Dolj. Morţii sunt strigaţi pe nume şi imploraţi să iasă din sicrie

Localnicii din Salcia au aprins focul în cimitir pentru a încălzi sufletele morţilor

În satul Salcia din judeţul Dolj în fiecare an în Joia Mare are loc în cimitirul din localitate un obicei straniu şi tulburător. Localnicii aprind focul pe morminte ca să încălzească sufletele morţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Localnicii din satul Salcia au aprins focul pe morminte ca să încălzească sufletele morţilor. Credinţa populară, spune că atraşi, de căldură, cei plecaţi din această viaţă s-ar ridica din momrânt. „Nu este pământ care să nu fie plâns şi la crucea căruia să nu se facă focul. Morţii sunt strigaţi pe nume, iar în Joia Mare se deschid cerurile, iar sufletele morţilor se întorc acasă“, a povestit Maria Cruceru.

VIDEO

Constantina Toma, în vârstă de 66 de ani, a rămas văduvă în urmă cu 5 ani. Astăzi şi-a implorat răposatul soţ să se întoarcă acasă. „În momentul în care aprindem focul sufletele morţilor se încălzesc. Am bocit până am rămas fără lacrimi. Sunt convinsă că morţii se întorc astăzi acasă. La noi în Salcia acest obicei se păstrează cu sfinţenie. Imediat după cântatul cocoşului venim în cimitir să facem focul“, a precizat doljeanca.

VIDEO

Localniicii din Salcia vin în Joia Mare la cimitir unde îşi plâng rudele trecute în nefiinţă

 

În tot cimitirul din localitatea Salcia se aud bocete, iar morţii sunt strigaţi pe nume. Preoţii nu sunt de accord cu acest obicei şi susţin că are origini păgâne.
 
 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările