În care alimente comune „se ascunde“ zahărul cel mai frecvent. Nutriţionist: „Ai nevoie de lupă ca să citeşti informaţiile“

În care alimente comune „se ascunde“ zahărul cel mai frecvent. Nutriţionist: „Ai nevoie de lupă ca să citeşti informaţiile“

Zahărul este tot mai prezent în produsele pe care le consumăm

Medicii nutriţionişti atrag atenţia că zahărul este tot mai prezent în alimentele pe care le consumăm. Specialiştii ne sfătuiesc să citim cu atenţie etichetele produselor în momentul în care le cumpărăm.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicii nutriţionişti spun că am ajuns să consumăm câte 60 de kilograme de zahar pe an. „Un adult ar trebui să consume zilnic şase linguriţe de zahar, iar un copil cel mult două. Trebuie să ştim că zahărul este adăugat şi în alimentele în care nu ne aşteptăm, iar astfel ajungem să depăşim cu mult doza recomandată. Peste 80% din produsele aflate pe piaţă conţin cantităţi prea mari de zahăr“, a spus medicul nutriţionist Cătălin Stanciu.

Zahărul este tot mai prezent în alimentele noastre:

- Un bol plin cu cereale sau un suc de fructe preparat acasă reprezintă jumătate din doza de zahăr recomandată într-o zi.

- Zahărul poate fi găsit şi în conservele cu sos tomat, în iaurturi, în supele la plic sau în covrigi.

- O băutură carbogazoasă conţine 10 linguri de zahăr, iar o singură lingură de de ketchup are nici mai mult nici mai puţin de patru grame de zahăr.

Specialiştii au mai precizat că zahărul este cel mai preiculos şi pentru sănătate. 100 de grame conţin 400 de calorii, iar această cantitate cu siguranţă ne poate da metabolismul peste cap.

„Zahărul este extrem de periculos, iar oamenii trebuie să înţeleagă că odată consumat în cantităţii mari poate implica apariţia obezităţii, a aterosclerozei, a bolilor cardiace sau a dezechilibrelor hormonale. Este bine să avem un meniu echilibrat zilnic şi să învăţăm să combinăm produsele cu aport mare de zahăr, cu cele cu un conţinut mai mic“, a mai declarat medicul nutriţionist Cătălin Stanciu.     

Craiovenii recunosc că nu citesc cu atenţia eticheta produselor, însă ar fi mult mai bine dacă ar fi trecute informaţii pe faţa ambalajelor. „Ca să poţi citi toate informaţiile ai nevoie de lupă sau de ochelari. Acolo unde cantitatea de zahăr este mult mai mare ar trebui scris mare acest lucru. Au fost şi cazuri în care m-am uitat să văd ce conţine un produs, dar acest lucru nu s-a întâmplat de multe ori. Sunt convinsă că majoritatea produselor conţin zahăr, iar cantitatea pe care noi o consumăm zilnic depăşeşte cu mult cea recomandată“, a spus Narcisa Iliescu.

Câte linguriţe de zahăr conţin următoarele produse:

- Un tort de ciocolată de 235 grame conţine 15 linguri de zahăr.

- O cană de îngheţată are 8 linguri de zahăr.

- O plcăcintă cu mere conţine 10 linguri de zahăr.

- O cutine de bomboană conţine în medie 20 de linguri de zahăr.

- Un ecler de ciolocaltă are în medie 7 linguri de zahăr.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările