Domeniul eSports si gaming nu este doar despre bani, cu toate că vorbim despre o industrie ce va ajunge la peste 3 miliarde de dolari în 2023, ci mai ales despre educaţie şi despre şanse oferite tuturor celor implicaţi. Vă propun spre lectură un material un pic mai lung, însă în care mă raportez la cercetarea academică pentru a explica acest domeniu.

acum 2 luni · comentarii (1)

Este omul un automat moral? Are el reflexe „bune”, posedă el instinctul binelui? Dacă este aşa, atunci suntem în plin paradox moral: ar însemna că omul acţionează din propria lui voinţă abia atunci când se eliberează de „natura” lui şi săvârşeşte primul act împotriva ei; îşi dobândeşte libertatea – adică însăşi condiţia fundamentală a actului moral – alegând răul.

acum 2 luni · comentarii (8)

Este omul un automat moral? Are el reflexe „bune”, posedă el instinctul binelui? Dacă este aşa, atunci suntem în plin paradox moral: ar însemna că omul acţionează din propria lui voinţă abia atunci când se eliberează de „natura” lui şi săvârşeşte primul act împotriva ei; îşi dobândeşte libertatea – adică însăşi condiţia fundamentală a actului moral – alegând răul.

acum 2 luni · comentarii (8)

Când eram în Bavaria, un comandor german de marină, ex-ataşat al ţării sale la Paris, a avut ideea să prezinte cursanţilor săi, din centrul şi estul Europei scăpată de Războiul Rece, locul unde s-a derulat a IV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, respectiv Garmisch-Partenkirchen, de la 6 la 16.02.1936, ceremonia de deschidere fiind pe Olympia Skistadion, în prezenţa lui Adolf Hitler, cancelarul Germaniei. Nu era nimic spectaculos, dar...

acum 2 luni · comentarii (11)

Pe ce temei pot fi sau nu condamnaţi la moarte ca mercenari? Nu este o întrebare oarecare, fie şi numai pentru că, chiar în acest moment, răspunsul - aşa cum va fi el dat de un tribunal din Doneţk poate costa viaţa celor trei cetăţeni străini (doi britanici şi un marocan) veniţi să lupte pentru libertatea Ucrainei.

acum 2 luni · comentarii (49)

Lituania a interzis transportul a 50% dintre mărfurile care circulau între Rusia şi Enclava Kaliningrad, pe o linie de cale ferată care unea Belarus de Kaliningrad trecând prin Lituania. Acţiunea a avut acordul UE şi NATO, iar oficiali de la vârful Rusiei s-au grăbit să ameninţe Lituania cu cele mai grave sancţiuni. Mare eroare!

acum 2 luni · comentarii (16)

Venirea verii 2022, deşi aduce sfârşit de pandemie şi început de război (ajuns la aproape patru luni), vine cu multe şi presante probleme politice, economice sau sociale. Românii se zbat în sărăcie, proastă educaţie şi slabe servicii medicale – pe ultimele locuri din UE, deşi continuă să fie printre europenii cei mai optimişti.

acum 2 luni · comentarii (0)

Simplu. Teribil de simplu. Cumplit de la îndemână. Ieftin de declanşat, fără cheltuieli sau personal excedentar, fără arme sofisticate şi fără armate din Războiul stelelor. E de ajuns doar un atac banal, chiar cu arme din trecutul război mondial sau, dacă bate sărăcia la uşă, cu câteva încărcături de explozibil bine plasate unde trebuie, eventual după indicaţiile unor băieţi cu pregătire minimală în Siria, Afganistan sau Irak.

acum 2 luni · comentarii (57)

Tristul tablou al sutelor de ţărani veniţi la curtea lui vodă Ghica să se jăluiască „în contra tâlhăriilor lui Păturică” – „îmbrăcaţi în trenţe, desculţi, veştezi la faţă şi cu ochii stinşi de sărăcie şi alte suferinţe” – îi oferă lui Nicolae Filimon ocazia de a descrie, în „Ciocoii vechi şi noi”, şi soluţia ingenioasă aleasă de un jălbaş:

acum 2 luni · comentarii (1)

Mai are şi ministrul Cîmpeanu momentele lui de sinceritate. Când a afirmat că educaţie românească se află la un minim (istoric ?) al calităţii, şi când a afirmat că învăţământul online a fost un dezastru, o catastrofă naţională. Ce nu spune ministrul Cîmpeanu: cine a condus educaţia din 2020 până în prezent, cine a organizat învăţământul online, cine a închis şcolile şi acolo unde trebuia dar şi unde nu trebuia.

acum 2 luni · comentarii (3)

În dezbaterea comentariilor, atitudinilor şi a propunerilor strategice ale Chinei cu privire la fenomenul Brexit, numărul tematic China Analysis (European Council on Foreign Relations, 2016) evidenţiază perspectiva necesar-pragmatică de raportare la realitatea imediată: ca o consecinţă a Brexit-ului, repercusiunile iminente se vor „resimţi direct atât în Uniunea Europeană, cât şi în Marea Britanie, cea care va avea de câştigat fiind China”.

acum 2 luni · comentarii (5)

Europa devine principala perdantă a conflictului ucrainean. Ceea ce se profila ca o tendinţă devine o certitudine după ce Emanuel Macron a ieşit extrem de slăbit din alegerile franceze de ieri, în care cele două extreme pro-putiniste, Renaşterea Naţională şi alianţa electorală în jurul liderului comunist Jean-Luc Mélenchon au reuşit să îl facă să piardă majoritatea absolută şi au făcut Franţa neguvernabilă.

acum 2 luni · comentarii (0)

Se numeşte tanti Ioana şi are 80 de ani. Locuieşte în comuna Rast, din Dolj, şi casa ei a fost spulberată de inundaţii în anul 2006. Acum, la aproape şapte ani distanţă, tanti Ioana vine zilnic la ruinele casei sale, ba chiar se aşază şi pe banca unde, cu ani în urmă, îşi petrecea serile alături de alte vecine.

acum 10 ani · comentarii (3)
Modifică Setările