VIDEO Noua atracţie pe litoral: scufundări la vestigiile antice subacvatice ale vechiului Tomis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestigiile din adâncuri Captură VIDEO
Vestigiile din adâncuri Captură VIDEO

Turiştii care doresc să afle povestea vechiului Tomis şi să admire vestigiile antice subacvatice o pot face începând din acest sezon estival.

Epave ale corăbiilor antice scufundate în timpul furtunilor la malul Mării Negre, cioburi din amforele în care amazoanele îşi ţineau proviziile în timpul iernilor geroase de la Pontul Euxin sau resturi din vechea Cetate Tomis aşa cum a cunoscut-o Ovidius sunt doar câteva vestigii culturale care pot fi admirate în cadrul unui proiect lansat în acest sezon turistic.

Proiectul „Urbe Submersi“, o noutate pentru întreaga ţară, se va derula în perioada 15 iunie - 27 iulie/ în mod gratuit. El urmăreşte promovarea patrimoniului cultural al oraşului Constanţa, ridicat pe vechile vestigii ale Cetăţii antice Tomis. 

Cei 200 de doritori de aventură care s-au înscris deja în proiect se vor scufunda, în serii, în fiecare zi de luni în perioada 15 iunie – 27 iulie. Experienţa este gratuită.

Reguli de vizitare

 

Sebi Pătrunjei, reprezentantul centrului de scufundări „Aqua-Mar Diving Centre“, spune că proiectul este unic în Româna. „Încercăm să promovăm patrimoniul cultural al Constanţei de care foarte puţină lume ştie şi sunt şi mai puţini cei care l-au văzut. Avem nişte vestigii în apa mării în zona Cazinoului care se văd de la o distanţă de doi metri de mal până la adâncimi de şapte - opt metri“, spune el. În zilele fără furtună, când Marea Neagră nu va fi agitată, vizibilitatea în apă va fi cinci metri. 

O regulă pe care trebuie să o respecte toţi cei care se vor scufunda în apă este aceea de a nu se apropia la mai mult de un metru de un vestigiu antic, pentru a nu-l pune în pericol. „Vizitarea va fi inofensivă pentru situl arheologic şi se va desfăşura în mod responsabil, tururile subacvatice desfăşurându-se sub coordonarea şi supravegherea instructorilor de scufundare. Aceştia au competenţa necesară de a însoţi grupurile de vizitatori: sunt scafandri profesionişti, brevetaţi în specificul arheologiei submarine şi instruiţi în legislaţia de patrimoniu naţional, având o bogată experienţă în expediţii de scufundări şi proceduri de urgenţă specifice, beneficiind de toate calificările în conformitate cu standardele şi legislaţia UE in acest domeniu“, spune Sebi Pătrunjei.

scufundari scafandri

„Urbe Submersi“ este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în valoare de 77.800 de lei. 70.000 este contribuţia de la AFCN, iar restul sumei provine de la centrul de scufundări „Aqua-Mar Diving Centre“. Centrul asigură în cadrul proiectului atât echipamentul de protecţie pentru scufundări, cât şi ghizii-instructori pentru ca totul să se deruleze fără incidente.

Reprezentantul centrului de scufundări spune că a ales această perioadă de implementare a proiectului pentru că, pe de o parte, Marea Neagră oferă condiţii bune de vizibilitate, iar pe de altă parte pentru a atrage turişti în zonă şi în afara vârfului de sezon.

 

„Fiecărui turist îi vom spune o poveste adevărată“

Scriitorul Cristi Cealera, care a lansat mai multe cărţi despre istoria vechiului Tomis, spune că fiecărui turist i se va spune o poveste adevărată. „Turiştii  vor conştientiza ce comori avem noi aici, la Constanţa, şi vor descoperi că dincolo de plajă, de băi de soare şi mare, avem vestigii sub apă, iar acest proiect aduce un plus şi ajută să pună din nou pe harta României aceste minunate locuri“. Pe lângă faptul că vor descoperi cum arăta Portul Tomis pe vremea lui Ovidius, vor afla de unde vin denumirile „Pietrele Medeei“, sau despre „Legenda argonauţilor“ şi „lâna de aur“.

Şi Decebal Făgădău, primarul Constanţei, este încântat de acest proiect. „Numai faptul că te scufunzi ca să afli o poveste atrage lumea. Cei care descoperă povestea vestigiilor vechiului Tomis să meargă să o spună mai departe. Important este ca, după această perioadă de cunoaştere, să ajungem să punem în valoare astfel de lucruri. Sper ca după ce se termină programul finanţat de Fondul Naţional Cultural să aplice şi în cadrul finanţărilor pe care municipalitatea le organizează“, a spus primarul Constanţei.

scufundari scafandri

În prezent, primăria Constanţa este în plină sesiune de depunere a proiectelor culturale. „Noi nu am tăiat finanţarea proiectelor culturale. Sperăm ca anul acesta, evenimentele de tradiţie de pe faleză să meargă mai departe“, spune Decebal Făgădău.  

Scufundări subacvatice în Portul Tomis

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite