VIDEO Liceul clădit pe o basilică paleocreştină a devenit centenar. „Acest loc este ales de Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa a fost înfiinţat în anul 1919, purtând la început numele „Domniţa Ileana“, apoi „Ana Ipătescu“. Şcoala veche dobrogeană este ridicată pe vestigiile unei basilice paleocreştine din secolul al IV-lea, ale cărei urme se văd şi astăzi în subsolul liceului şi în curtea sa interioară.

În locul unde funcţionează astăzi Colegiul Naţional MIhai Eminescu din Constanţa a avut sediul Episcopia Tomisului la finele secolului al IV-lea, spun istoricii. Un fost director al liceului, profesorul Romulus Popa Bran, a scos la iveală istoria antică ce există sub sălile de clasă.

În aripa veche din curtea liceului există două uşi ferecate, în spatele cărora sunt nouă trepte ce duc spre o criptă, aflată la 2,50 metri sub pardoseală. Cripta cuprinde trei încăperi, construite pentru a fi morminte ale martirilor. Tavanul este boltit, pereţii laterali sunt pictaţi colorat, în frescă, cu figuri geometrice şi motive florale în chenare. aici au fost descoperite numai fragmente din zidurile de răsărit, iar în partea centrală un culoar cu nouă scări ce conduc către o criptă, aflată la 2,50 metri sub pardoseală.

O echipă de specialişti francezi care a venit în 1994 a făcut lucrări de conservare a picturilor murale vechi de 1.700 ani. De atunci, monumentul paleocreştin zace în degradare – ca aproape toate edificiile de patrimoniu naţional pe care România le are. Basilica ar putea fi restaurată şi expusă vizitării, aşa cum fac ţările civilizate, care-şi preţuiesc trecutul. Conducerea liceului consideră că locul este special, datorită basilicii. „Acest loc este ales de Dumnezeu, pentru că a pus aici o biserică. Am apelat la toţi să restaurăm monumentul, însă n-am obţinut nimic“, a declarat prof. Stelian Marinescu, directorul adjunct. 

Foto arhivă Colegiul Naţional Mihai Eminescu Sursa Facebook Gheorghe Miscu / Constanţa veche

Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa Sursa Facebook Gheorghe Miscu / Constanţa veche
Colegiul Mihai Eminescu din Constanţa şi profesorii săi

Conform scrierilor vremii şi al monografilor care au recuperat istoria, lăcaşul de cult are o istorie îndelungată. În timpul stăpânirii turceşti aici a fost construit un conac, unde era căimăcămia. În 1878, o dată cu instalarea administraţiei româneşti, Remus Opreanu a instalat Prefectura în acea clădire. Tot aici a funcţionat mai târziu primul muzeu de istorie. În anul 1883, vechiul conac de lemn a fost incendiat, iar vestigiile arheologice sunt mistuite de flăcări, inclusiv bunurile personale ale prefectului. Terenul este în paragină până în 1906, când îl cumpără Primăria Constanţa pentru a construi edificiul primei Şcoli secundare de fete, prima unitate de învăţământ de acest fel din Dobrogea.

Aici a funcţionat, la un moment, Liceul Mircea cel Bătrân, în primii ani ai regimului comunist, când ocuparea rusă îşi instalase acolo şcoală pentru copiii sovieticilor care erau staţionaţi la Constanţa.

Colegiul Naţional Mihai Eminescu face parte din Alianţa Colegiilor Centenare. 

Vineri, 18 ianuarie 2019, Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa îşi sărbătoreşte centenarul. La ora 10.00, la sediul din str. Traian nr. 19 va fi dezvelită o placă aniversară, va fi lansat un album aniversar, iar la ora 12.00 se desfăşoară un spectacol susţinut de elevii liceului la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanţa. La eveniment participă Ecaterina Andronescu – ministrul Educaţiei Naţionale, Alteţa Sa Regală Principesa Maria, personalităţi şi oficialităţi. 

„Bătrânul meu liceu ”Eminescu” sărbătoreşte suta de ani!

Fac parte din acea promoţie care a dat concurs devenind elevă la Şcoala medie nr.2 ”Ana Ipătescu” şi a absolvit, patru ani mai târziu, Liceul ”Mihai Eminescu”. Cred şi astăzi că schimbarea şcolii medii în liceu şi a numelui cu al celui mai mare poet al românilor mi-a influenţat meritoriu cariera. 

Port cu mine, odor scump, amintirile unor ani minunaţi petrecuţi în liceu, chipul unor oameni de la catedră care s-au dăruit cu demnitate şi sacrificiu nobilei vocaţii de dascăl, al unor excepţionali colegi de care mă leagă şi acum o trainică şi nealterată prietenie.

Fac parte dintre cei care trăiesc astăzi fericirea de a participa la centenarul unei şcoli de tradiţie a oraşului ridicată pe merit la rang de colegiu.

Cinste celor care au trudit pentru a da această onoare şcolii mele, laudă elevilor şi dascălilor ei de astăzi, plecăciune pentru toţi cei care ieri şi altădată au clădit averea de spirit a liceului meu. A fost şi sper să fi rămas modelul, o autentică mişcare educativă şi culturală a tinerilor, o călăuză de viaţă, o adevărată emblemă a Cetăţii.

La veşnicia tinereţii lui centenare să ne arătăm dorul şi dragostea!“, a transmis Aurelia Lăpuşan, reputata publicistă a Dobrogei, absolventă de „Mihai Eminescu“.  

Dacă apreciezi acest articol, te aşteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Pe aceeaşi temă: 

Cum arată după renovare basilica de la Niculiţel, una dintre puţinele rămăşiţe paleocreştine din România

Cum poate România să dea lovitura în turismul cultural mondial. Afacerea cetăţilor antice reconstruite din nimic

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite