Scene înfiorătoare din Crimeea: „Prizonierii au fost găsiţi morţi, cu arma între picioare, iar vânătorii care s-au aşezat au rămas morţi, aşa frig a fost“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scene de un dramatism sfâşietor au avut loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când gerul a fost un nou inamic pentru soldaţii români. Într-o singură noapte au murit sute de oameni.

Crimeea a fost scena unora dintre cele mai sângeroase lupte de pe frontul de răsărit al celui de-Al Doilea Război Mondial. Istoricul Alesandru Duţu consemnează în volumul „Armata română în război, 1941 – 1945“ mărturia unui supravieţuitor de pe câmpul de luptă. 

Sergentul-major Dumitru Dumbravă din Batalionul 20 Vânători de munte (Brigada 4 munte) a povestit un episod din timpul războiului: ,,Prin 10 decembrie 1941, o unitate rusească rămasă în spate a atacat şoseaua. A fost trimis Batalionul 20 vânători de munte, însoţit de subsemnatul, cu o grupă de transmisiuni. Urmărind această unitate, circa 15 – 20 km în munţi, din şosea până la staţia de pompare a apei care fusese distrusă, ruşii s-au retras spre această clădire din vârful muntelui, unde o parte au fost luaţi prizonieri, circa 150, iar alţii au fost găsiţi morţi, stând cu arma între picioare (cam 60 de oameni). La fel şi vânătorii de munte care s-au aşezat jos, au rămas acolo morţi, aşa frig a fost. 

Când ne-am urcat pe munte, pe la 9 – 10, a venit o ploaie cu gheaţă, făcându-ne leoarcă, după care a venit o zăpadă şi un frig de a îngheţat tot ce aveam pe noi. Am dat telefon la divizie să trimită o maşină, că avem ostaşi îngheţaţi.

image

A trebuit să coborâm circa 15 km spre şosea, cântând ca să ţin oamenii treji, că în 5-10 minute adormeai şi erai gata îngheţat. Cu mari greutăţi am ajuns la ora 17 la şosea, unde ne aştepta maşina. Eu am căzut jos îngheţat, fiind aruncat în maşină cu încă 2 soldaţi; mi-am dat seama că dacă adorm nu mă mai trezesc, însă nu puteam vorbi şi nici mişca. Ceilalţi 2 sodaţi au adormit pentru totdeauna! Au tăiat hainele de pe mine şi după 1-2 ore am început să mişc câte un pic degetele de la mână şi mi-am revenit. Toţi spuneau să nu dorm“, sunt scenele pline de dramatism retrăite de supravieţuitori. 

În noaptea de 26 spre 27 decembrie au murit aprximativ 70 de oameni, care au fost stivuiţi dimineaţa ca lemnele. 

În speranţa ca cei de la Bucureşti să înţeleagă mai bine situaţia şi să nu acuze prea uşor pe cei care luptau în asemenea condiţii pe front, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Corpului de munte, raporta din nou, la 6 februarie 1942: ,,Operaţiile făcute în Crimeea în plină iarnă, pe ger şi viscol cum nu s-a mai pomenit de 40 de ani în această regiune, fără echipament de iarnă, care a venit treptat, cu mare întârziere, au pus ofiţerii şi trupa la încercări extraordinar de grele”.

Pe aceeaşi temă:

Istoria miilor de români care au luptat voluntar pentru Armata Germană în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial

Povestea ultimului supravieţuitor român al Primului Război Mondial. A murit uitat de stat, în cel mai crunt anonimat

Eroul de pe frontul de Est decorat de mareşalul Ion Antonescu. „De trei ori am pus pistolul la tâmplă şi am vrut să mă împuşc“

Poveştile impresionante ale eroinelor în halate albe din spatele frontului: „Am tratat şi români, şi nemţi, şi ruşi“

Suferinţele unui ofiţer român în lagărul sovietic Oranki. „Şocul a fost când am văzut căruţe trase de români înhămaţi. Nu a fost o zi în care să nu-mi fie foame“

Aventurile unui ofiţer român: a fugit peste graniţe, de frica ruşilor, şi a lucrat la lansarea primelor filme din seria James Bond

Distrugătoarele României, aşii Marinei care au ajuns la fier vechi din cauza ruşilor. Navele erau mai bine echipate şi mai rapide decât cele pe care le avem azi

Imaginea emoţionantă din Primul Război Mondial: un soldat scrie în tranşee o ultimă scrisoare celor dragi

Familia de eroi: poveştile celor şapte bărbaţi viteji care au luptat în cele două războaie mondiale. Unii au supravieţuit luptelor, alţii au pierit zdrobiţi de bombe

Poveştile bunicilor din Primul Război Mondial. Urmaşi sârbi veniţi să vadă unde au luptat înaintaşii în Dobrogea

Un soldat din Primul Război Mondial era doctor în matematică la Sorbona. O teoremă îi poartă numele, la fel şi Institutul de Matematică al Academiei

Eroii din Primul Război Mondial, omagiaţi prin caravana care va străbate judeţul Constanţa

Cum au celebrat bulgarii cu fast bătălia de la Turtucaia, cea mai ruşinoasă înfrângere din istoria Armatei Române

Plugarii de la Turtucaia, eroii dispăruţi fără urmă în Primul Război Mondial

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite