Poruncile lui Mahomed înţelese de un român convertit la Islam. „Am descoperit că orice musulman are obligaţia religioasă de a-l iubi pe Iisus“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan şi Georgiana, la cununia lor Foto Arhivă personală
Dan şi Georgiana, la cununia lor Foto Arhivă personală

Deşi şi-a schimbat confesiunea, Dan Michi (38 ani) spune că îşi trăieşte viaţa cel puţin la fel de frumos ca înainte.

Dan Michi este un om care şi-a schimbat radical convingerile religioase. În vârstă de 38 ani, bărbatul născut în Ajun de Crăciun a fost în prima parte a vieţii sale creştin ortodox şi credincios practicant.

Dar spre finalul anului 2005, un eveniment controversat l-a făcut să ia decizia finală. Într-o zi de iarnă, ortodoxul Dan a trecut pragul unui centru islamic, hotărât să îmbrăţişeze religia musulmană. Momentul-cheie a fost scandalul caricaturilor din Danemarca, în care profetul Mahomed era desenat în diferite ipostaze satirice.

De la Dan, copil de plai, la poruncile lui Mahomed

„M-am născut în Curtea de Argeş, unde mi-am petrecut copilăria şi o parte a adolescenţei. Distanţa dintre curtea bunicilor şi mânăstire era relativ mică, astfel fiecare seară mi-o încheiam în sunetul divin al clopotelor“, rememorează Dan.

A avut o copilărie fericită în familia maternă. Tatăl lui îl părăsise de mic. Duminicile şi le petrecea în mare parte la biserică. Din cărţile religioase a aflat despre Creaţie, despre rostul omului în viaţă. N-a pus nimic la îndoială, doar a continuat să studieze. A fost curios să afle mai multe despre alte credinţe şi aşa a cunoscut o religie despre care nu ştia aproape nimic. Era în anul 2005.

Dan Michi s-a convertit la Islam şi a îmbrăţişat religia musulmană Sursă foto Arhivă personală

„Citind mai mult despre bazele Islamului, despre viaţa profetului Mahomed, am descoperit că orice musulman are obligaţia religioasă de a-l iubi pe Iisus, de a crede în toate minunile sale desăvârşite. Aşa am descoperit cu încântare că Maria, mama sa cea preacurată, este considerată în Islam ca fiind cea mai bună dintre femeile care au trăit“, explică Dan.

Decizie în numele Profetului Mahomed

După ce-a aprofundat scrierile musulmane, creştinul a început să se gândească tot mai mult la principiile islamice. În toamna lui 2005, scandalul caricaturilor mahomedane din Danemarca l-a găsit impresionat de Islam.

„Tocmai citisem despre viaţa profetului Mahomed din cărţile teologice, iar caricaturile făcute de cotidianul danez izvorau din prejudecăţi medievale. Profetul fusese creionat în situaţii neconforme cu viaţa sa exemplară, dedicată păcii şi chemării oamenilor la credinţa într-un singur Dumnezeu, indiferent cum îl numim. Această stare de indignare a fost ultima etapă a convertirii mele «treptate».

Am plâns pentru patimile îndurate de Iisus, m-am înfiorat la minunile sale. Odată cu descoperirea personalităţii profetului Mahomed, fiorul m-a învăluit din nou. Minunile lui, despre care se vorbeşte prea puţin, dar care nu sunt cu nimic mai puţin fascinante decât cele ale lui Iisus, greutăţile pe care a avut de înfruntat şi modul inegalabil în care a răspuns răutăţii cu blândeţea sa dezarmantă, toate acestea m-au determinat să aleg să-l urmez“, arată românul Dan.

Poruncile lui Mahomed. „Respect religia lăsată în urmă“

În iarna lui 2006, într-o zi de vineri, când musulmanii se duc la rugăciune, Dan Michi a mers la un centru islamic din Bucureşti, oraşul unde se stabilise între timp, odată cu studiile la Academia de Ştiinţe Economice. Pentru musulmani nu există un ritual al convertirii. Trebuie să-ţi mărturiseşti ţie în primul rând că vrei să treci la această religie, apoi trebuie să demonstrezi prin atitudinea de credincios faptul că ţi-ai însuşit principiile religiei.

Dan Michi s-a convertit la Islam şi a îmbrăţişat religia musulmană Sursă foto Arhivă personală

Comunitatea te îmbrăţişează, indiferent de unde ai venit. Mai greu e cu familia ta, unde o schimbare de acest gen pare mai degrabă o trădare a fiinţei neamului tău. „Familia a acceptat pasul meu, deşi a fost un pic reticentă la început. Ca multe alte familii, cunoşteau prea puţin despre Islam sau ceea ce ştiau era greşit. Numai că, observând că viaţa mea curge în continuare cel puţin la fel de frumos ca până acum, că nimic «radical» nu se întâmplă, că respect în continuare religia pe care am lăsat-o în urmă, au înţeles că acesta este drumul meu“, mărturiseşte Dan Michi.

Poruncile lui Mohamed. Religia i-a adus împreună

Noua religie avea să-i aducă fericirea de cuplu. La o excursie organizată de moschee pentru tinerii musulmani, în Delta Dunării, Dan a întâlnit-o pe Georgiana. O ştia de la cursurile online ţinute de imami. Ardeleancă de fel, tânăra se convertise la Islam în urma unei tragedii personale. Sora ei mai mică murise din cauza unei boli incurabile. Ca orice om, sentimentul a fost de revoltă în faţa divinităţii. „Atunci au început marile întrebări să-şi facă loc în sufletul său. A studiat, ca mine, viaţa Profetului şi a contemporanilor săi şi a găsit multe situaţii asemănătoare, prin tragism, cu cele prin care ea trecea“, împărtăşeşte Dan drama soţiei sale.

Dan Michi s-a convertit la Islam şi a îmbrăţişat religia musulmană Sursă foto Arhivă personală

Acum, Dan lucrează ca economist la stat şi Georgiana confecţionează obiecte de artizanat pe care obişnuieşte să le ofere comunităţii. Ei au un băieţel, Răzvan-Octavian, şi sunt priviţi de comunitatea musulmană ca familia-model de convertiţi la Islam. Micuţul a primit botezul musulman, prin circumcizie. „Am preferat să punem copilului un nume românesc pentru că suntem români şi trăim în România. Astfel am încercat să spunem celor din jur că nu trebuie să ne cheme «Mahomed» pentru a încerca să fim oameni credincioşi. Islamul este o religie a tuturor, indiferent de nume“, explică Dan.

Lecţia unui musulman

Ca orice musulman, şi el a avut o mare dorinţă: aceea de a merge în pelerinaj la Mecca. În 2006, lumea care îl fascinase în cărţile citite i s-a dezvăluit, în centrul său religios. Au urmat conferinţe în ţară şi peste hotare, unde Dan a purtat mesajul în care crede: „Am propus tuturor modelul dobrogean de convieţuire, model în care cred şi astăzi, ca fiind cheia unei Europe a diversităţii“.

Românul convertit la Islam are un mesaj esenţial de transmis comunităţii. „Nu răspundeţi cu teroare urii sau ignoranţei. Ci cu înţelepciune. Totul este generat de o slabă cunoaştere a valorilor fundamentale ale omenirii. Musulmanilor le rămâne sarcina de a vorbi mai mult lumii despre profetul Muhammed. Cu siguranţă, dacă i-ar studia viaţa din surse credibile, nimeni nu ar căuta să-l picteze în alte culori, decât cele pentru care a luptat întreaga viaţă: culorile iubirii şi îndurării pentru oameni şi animale. A fi musulman înseamnă o mare responsabilitate, în toate domeniile vieţii. Cel mai important lucru pe care l-am învăţat este că suntem cei mai apropiaţi de Paradis, dar că nimeni nu ni-l garantează în afară de faptele noastre“.

Vă mai recomandăm

EXCLUSIV Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, fost consultant la Casa Albă: „Islamului îi lipseşte un Vatican“

FOTO VIDEO Tătarul din Carpaţi. Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, consultant pentru Reagan şi Carter la Washington

„Sunt musulman şi sunt mândru că trăiesc în România“. Moment de reculegere ţinut în memoria victimelor atentatului terorist din Franţa

Un român convertit la Islam a ridicat o moschee peste drum de casă. „Este pentru toţi musulmanii“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite