Medic diabetolog: „Sunt bolnavi care apelează la leacuri băbeşti: la ceai de castravete amar sau din teci de fasole“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diabetul, o comorbiditate FOTO Medstar
Diabetul, o comorbiditate FOTO Medstar

Un medic diabetolog constănţean atrage atenţia asupra pericolului depistării cu întârziere şi a tratării diabetului, o boală a omului modern. Din păcate, sunt bolnavi care apelează la leacuri băbeşti şi ajung la medic cu o glicemie foarte mare.

Dr. Mirela Neamţu, medic de diabet şi boli nutriţie şi boli metabolice, a acordat un interviu cotidianului Adevărul în care a vorbit despre cauzele, simptomatologia şi tratamentul diabetului, care este o comorbiditate în pandemia de COVID-19.

Adevărul: Doamna doctor,  de ce este diabetul o comorbiditate?

Dr. Mirela Neamţu: Diabetul este comorbiditate la Covid-19, dar şi Covid-19 poate declanşa diabet. Infecţia cu Covid-19 reprezintă un stres pentru organism putând duce la apariţia unui diabet nou descoperit sau la o creştere a glicemiilor secundare tratamentului specific, dar şi la un dezechilibru al unui diabet vechi chiar şi echilibrat anterior, pentru că pacienţii cu boli cronice sunt în general mai vulnerabili în faţa unei infecţii.

Există o mare variabilitate în evoluţia unei infecţii cu Covid-19 chiar şi la persoanele fără boli cronice, însă este important să nu neglijăm glicemiile înainte, în timpul şi după infecţia cu Covid-19, şi tocmai de aceea stabilirea unui diagnostic corect şi timpuriu este crucială pentru a preveni apariţia complicaţiilor.

-Diabetul este o boală curabilă?

- Diabetul zaharat este o boală cronică cu efecte permanente caracterizată prin creşterea nivelului zahărului în sânge (glicemie sau glucoză serică). Fără a da simptome specifice pe o perioadă lungă de timp, diabetul poate fi diagnosticat relativ târziu. Pacientul are nevoie de regim special toată viaţa. Cu toate acestea, am întâlnit bolnavi care au renunţat la tratament sau care se tratează cu suplimente alimentare sau chiar cu leacuri băbeşti – cum ar fi ceai de castravete amar sau din teci de fasole sau fac cure cu ghimbir. Aşa, au ajuns la valori glicemice foarte mari. Este plin internetul de reclame la medicamente care „vindecă“ diabetul. 

-Dar de ce preferă să bea astfel de ceaiuri în loc să ia tratamentul specific?

-Există o teamă de a lua pastile pentru că afectează ficatul, rinichiul etc .

Diabetul poate apărea la orice vârstă

-Care sunt simptomele care ne pot pune pe gânduri?

-În timp, diabetul poate duce la apariţia unor simptome precum : sete, urinare crescută, foame excesivă, oboseală, scădere ponderală. Alteori diabetul este descoperit întâmplător cu ocazia unor evenimente acute sau altor investigaţii de specialitate.

-Poate apărea la orice vârstă?

-Diabetul poate apărea şi în diferite stadii de viaţă şi în diferite grupuri de vârstă: copii şi tineri care dezvoltă diabet zaharat de tip 1, adulţi care dezvoltă diabet zaharat tip 2, viitoare mame cu diabet apărut pe parcursul sarcinii (diabet gestaţional) sau diabet secundar unor afecţiuni sau tratamente.

-Care sunt cauzele?

-Cauzele diabetului zaharat sunt multiple şi diferite în funcţie de tipul de diabet. În tipul 1 de diabet sistemul imunitar distruge propriile celule din pancreas care produc insulină (autoimun) printr-un mecanism genetic determinat de un eveniment acut viral, se poate asocia cu alte boli autoimune.

În tipul 2 de diabet zaharat factorii sunt multiplii: greutatea şi sedentarismul cauzate de stilul de viaţă, istoricul familial, vârsta peste 45 ani, prezenţa altor boli asociate (tensiune arterială crescută, nivel al colesterolului crescut etc.), prezenţa antecedentelor de diabet gestaţional. La diabetul gestaţional principala cauză este rezistenţa crescută la insulină din cauza modificărilor hormonale din timpul sarcinii alături de prezenţa altor factori de risc, de aceea se recomandă retestarea periodică la 6-12 luni, mai ales după 45 ani, a mamelor care au avut diabet gestaţional, copii cu greutatea la naştere mai mare de 4 kg.

Dr. Mirela Neamţu

Dr. Mirela Neamţu FOTO Medstar

Factori de risc 

-Care sunt factorii de risc?

-Factorii de risc pentru diabet sunt tocmai factorii apăruţi odată cu modernizarea societăţii: alimentaţia nesănătoasă, stil de viaţă dezordonat cu mese neregulate, lipsa mişcării, ce au dus la creşterea incidenţei supraponderabilităţii, a obezităţii şi a descoperirii la vârste din ce în ce mai tinere a bolilor cardiovasculare, dislipidemiei. La toate acestea se adaugă stresul de zi cu zi, viaţa agitată pe care o resimţim cu toţi zilnic. 

-Putem spune că este o boală a omului modern?

-Da, însă tot omul modern ar trebui să înţeleagă că putem să prevenim o parte din factorii de risc încercâd să adoptăm un stil de viaţă sănătos cu o alimentaţie sănătoasă, mişcare, controlându-ne greutatea. Desigur, factorii de risc familiali nu se pot înlătura însă, ceea ce mâncăm, cum, cât şi când mâncăm, alături de mişcarea pe care o putem face zilnic, sunt esenţiale pentru a preveni apariţia diabetului zaharat. Nu este uşor, ştiu, dar nici imposibil. De asemenea, ştim că este mai uşor să previi decât să tratezi.

-Cum putem diagnostica diabetul?

-Diagnosticul diabetului zaharat este simplu. Verificarea glicemiei din sânge este prima metodă de diagnosticare a diabetului zaharat. Testarea se face dimineaţa, pe nemâncate, după un post alimentar de minimum opt ore. Mai sunt şi alte analize necesare pentru diagnosticul diabetului zaharat;  hemoglobina glicozilată (media glicemiilor pe ultimele trei luni), examen sumar urină, testul de toleranţă orală la glucoză alături de analizele uzuale (probe de ficat, rinichi, profil lipidic etc.).  

Pompe de insulină, în ajutorul pacienţilor 

-Avem şi noi metode inovative de monitorizare a glicemiei?

-Referitor la tipul 1 de diabet, programul de diabet zaharat  permite atât pacienţilor cât şi doctorilor să acceseze sisteme de monitorizare continuă a glicemiei (senzor de glicemie), pompe de insulină. Diabetul necesită o bună colaborare între pacient şi doctor cât şi între pacient şi boală.

-Ce complicaţii poate da diabetul netratat?

-Diabetul zaharat necontrolat sau neglijat poate duce la apariţia complicaţilor micro şi macrovaculare prin afectarea nervilor şi arterelor din tot organismul (afectare oculară, renală, nervoasă, arterială) dar şi prin creşterea mortalităţii de cauză  cardiovasculară la pacienţii cu diabet zaharat necontrolat şi alte afecţiuni cardiovasculare comparativ cu pacienţii fără diabet şi boli cardiovasculare. Dacă însă pacientul este în tratament, are un control glicemic bun, este în evidenţă la un medic curant, îi va fi mai uşor să depăşească un astfel de moment pentru că are deja un tratament care la nevoie poate fi adaptat în funcţie de glicemii.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Sylvia Hoişie, „mama“ Polidinului, celebrul vaccin 100% românesc: „L-am testat pe noi. Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 mililitri“

 Povestea suplimentului alimentar OROSTIM, scos acum pe piaţă de Institutul Cantacuzino 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite