La mulţi ani, Dobrogea! La 14  noiembrie 1878, tărâmul a revenit la patria-mamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Având în vedere situaţia epidemiologică actuală delicată şi măsurile conexe acesteia, programul integrat de acţiuni cultural-ştiinţifice se va desfăşura în spaţiul virtual/ online, anunţă Primăria Constanţa.

Programul de acţiuni se va derula în perioada 14-23 noiembrie, sub motto-ul “Istoria şi educaţia nu abdică nici în situaţii de criză!”. 

Motto-ul ales pentru acest program ilustrează capacitatea societăţii româneşti în ansamblul ei de a nu abdica, în nici o situaţie de criză şi nici în cea prezentă, de la onoranta ei obligaţie de a asigura transmiterea moştenirii noastre culturale ancestrale către noile generaţii. Istoria şi educaţia nu abdică nici în situaţii de criză! – acesta este mesajul de bază al programului.

Dobrogea reprezintă expresia sintetică a acestei moşteniri culturale, care include fabuloase întâlniri perene şi sistemice între culturi, tradiţii, mentalităţi, cutume, confesiuni, etnii şi totodată expresia unei rezistenţe colective în faţa crizelor, rezistenţă care se perpetuează şi astăzi.

Mesajul pozitiv al acestei program găseşte împreună Instituţia Prefectului,  autorităţile locale, comunitatea culturală şi academică locală, cetăţenii municipiului şi judeţului Constanţa, programul integrat de acţiuni construind o platformă de coeziune culturală şi civică a instituţiilor şi cetăţenilor Dobrogei.

Principalele activităţi organizate de Primăria municipiului Constanţa în cadrul acestui program:

I. VOCILE DOBROGEI

Eveniment online de tip integrat “Vocile Dobrogei. Culturi, comunităţi, instituţii”: mesaje de salut cu ocazia Zilei Dobrogei (format video), postate pe paginile web şi Facebook ale Primăriei, pe întreaga perioadă de derulare a programului: 

http://www.primaria-constanta.ro/, https://www.facebook.com/PrimariaConstanta/ 

II. TINERII DOBROGEI

Concursul şcolar tematic de creaţie literară (eseuri şi compuneri), desene, grafică, fotografie, afişe şi logo-uri cu tema „Dobrogea în care trăiesc”, dedicat elevilor din judeţul Constanţa, desfăşurat de Primăria municipiului Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport a Judeţului Constanţa.

III. VIITORUL DOBROGEI

Chestionar online cu tema „Oraşul în care vreau să trăiesc”, adresat locuitorilor municipiului Constanţa, derulat în perioada 16-23 noiembrie. Chestionarul are ca obiectiv colectarea de propuneri privind îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora şi valorizarea patrimoniului Constanţei. 

Timp de patru secole, Dobrogea a fost sub stăpânire otomană şi s-a numit Kustenge. Unii spun că data la care Dobrogea a intrat sub dominaţia Înaltei Porţi ar fi anul 1416, alţii merg cu patru ani mai târziu. Alţi istorici spun că Dobrogea a intrat treptat sub stăpânirea otomană. Dobrogea a devenit parte a României după Războiul de Independenţă din anul 1878. 

România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie. 

Într-o proclamaţie emisă pe data de 14 noiembrie 1878, cu ocazia alipirii Dobrogei, domnitorul Carol I garanta tuturor locuitorilor provinciei: „Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea desbătută şi încuviinţată de naţiune hotăreşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirei: viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei constituţiuni pe care ne-o râvnesc multe naţiuni străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre, vor fi apărate de legile noastre, şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legiuita pedeapsă“.

Imagine indisponibilă

Va mai recomandam:

Cadrilater, istoria ascunsă a unor graniţe semnate cu sânge - pământul românesc smuls Dobrogei de Marile Puteri

Insula Şerpilor, rana deschisă a României, de la stăpânirea bizantină la cea a „Sublimei Porţi“. Detalii din culisele faimosului proces de la Haga

Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite