FOTO Spiritul Mircea, dus mai departe. Colectă publică pentru cel de-al treilea bric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două bricuri Mircea
Cele două bricuri Mircea

Faimosul bric Mircea, nava cu pânze pe care studenţii îşi fac practica marinărească, funcţionează deja de 75 de ani. Reprezentanţii Marinei spun că trebuie să strângă bani pentru a construi o altă navă-şcoală, care să înlocuiască bricul actual.

Mulţi români sunt familiarizaţi cu ce reprezintă bricul Mircea, dar nu la fel de mulţi ştiu că nava cu pânze a avut un strămoş cu acelaşi nume.

Astfel, primul bric Mircea a funcţionat din 1882 până în 1939, iar acum a venit momentul discuţiei despre construirea unui al treilea bric. Pe 17 mai s-au împlinit 75 de ani de când nava–şcoală Mircea se află în serviciul Marinei Militare Române.

Cu această ocazie s-au organizat mai multe evenimente care să marcheze sărbătoarea. În cadrul unei expoziţii, reprezentantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, comandorul Mihail Pricop, prorector, a anunţat că se fac tratative pentru construirea celui de-al treilea bric Mircea. „Actuala navă-şcoală mai poate duce maximum 20 de ani şi o a treia reparaţie capitală nu ar mai ajuta“, a spus el.

Fondurile pentru construirea noului vas urmează să se strângă prin Fundaţia „Gheorghe Balaban“. În prezent, prin intermediul fundaţiei se cofinanţează proiectele de cercetare.
Al treilea bric s-ar putea construi pe pământ românesc, la Galaţi, şantier cu experienţă în veliere, anul trecut specialiştii de aici construind un velier pentru sultanatul Oman.


Comandorul Mihail Pricop

Mihail pricop

Motorul bricului, din 1966
 
Comandantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, Vergil Chiţac, nu visează atât de departe. El spune că în prezent este nevoie de bani pentru întreţinerea sistemului de propulsie a navei, aici incluzând motorul principal, care este din anul 1966.

Totodată, sunt probleme şi la sistemul energetic. „Doresc să sărbătorim nava şi la 100 de ani. În timpul unei regate din 2005, cei de pe Amerigo Vespucci mi-au spus că bricul Mircea este cea mai frumoasă navă“, a declarat Vergil Chiţac. Academia a cumpărat fundaţia „Gheorghe Balaban“, unde se pot dona sume de bani pentru întreţinerea navei. „Vrem totodată ca, prin intermediul fundaţiei, să promovăm sportul cu vele“, a spus Vergil Chiţac.

Nava – şcoală Mircea a suportat reparaţii capitale şi modernizări în anul 1966, la şantierul în care a fost construită  -  Blohm und Voss din Hamburg, Germania, şi între anii 1994-2002, la Şantierul Naval Brăila. Vasul este urcat pe doc periodic pentru a-i fi curăţată coca navei (partea navei aflată sub apă).

Anual, sunt verificate toate sistemele şi instalaţiile. Multe poveşti de viaţă sunt legate de bric. Spre exemplu, amiralul llie Ştefan (87 de ani) şi-a început experienţa marinărească pe bricul Mircea. „Am luptat pentru repararea lui Mircea, pentru că nu erau bani. Gheorghiu-Dej ne-a ajutat să îl reparăm“, a spus el. Ilie Ştefan a fost în fruntea echipajului bricului în timpul unui voiaj din anul 1967.  



Amiralul Ilie Ştefan

Amiral Ilie Ştefan

Istoricul navelor Mircea
 
Primul bric Mircea a fost o corabie de tip goeletă, construită în 1882, la şantierul Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra. Bricul a fost botezat de către ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Ghica. Corabia, construită aproape în întregime din lemn, avea o lungime de 7,6 metri, două catarge şi 14 vele.

La bordul ei şi-au făcut ucenicia numeroase generaţii de marinari. Predarea ştafetei către nava – şcoală  Mircea s-a făcut în anul 1939. Al doilea bric s-a construit în Şantierul „Naval Blohm und Voss din Hamburg“, din Germania.

Pentru construirea lui s-a făcut subscripţie publică, la iniţiativa Ligii Navale Române. Spre deosebire de primul bric, nava – şcoală  Mircea are corpul din oţel. Măsoară 84 de metri lungime şi are o lăţime de 12,5 metri. Are trei catarge şi 23 de vele. Pe 17 mai s-au împlinit 75 de ani de când nava şcoală se află în Serviciul Marinei Române.


Primul bric Mircea

Primul bric Mircea FOTO Florin Cicoş

Vă mai recomandăm:

FOTO Spiritul bricului Mircea. Documente şi picturi ale navei-şcoală, la Biblioteca Judeţeană

Jurnalul de bord al unui fost cadet de pe Bricul Mircea

FOTO Nava Şcoală Mircea a plecat în voiaj cu studenţii militari

Constanţa, gazdă a primei regate cu vele din Marea Neagră. Bricul Mircea va fi mesagerul României

FOTO Înoţi ca un marinar? Poţi câştiga Cupa oferită de Academia Navală Mircea cel Bătrân

Promisiunea Cercetaşului. Cercetaşii marini din Constanţa depun jurământul la bordul Bricului Mircea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite