FOTO Litoralul, afrodiziacul universal. La mare, lumea se dezbracă de prejudecăţi, iar acestea se topesc la soare

FOTO Litoralul, afrodiziacul universal. La mare, lumea se dezbracă de prejudecăţi, iar acestea se topesc la soare

Sirenă la mal de mare. Doar una dintre frumuseţile litoralului

Lumea uită de prejudecăţi, barierele sunt coborâte, iar oamenii se comportă la mare aşa cum nu le-ar trece prin cap niciodată să facă în oraşul lor. Totul este permis la mare, iar marea le permite tuturor să o asedieze. Pe terasa litoralului, toţi sunt poftiţi să se simtă bine.

Vara, vacanţa, distracţia şi nopţile albe compun un cocktail irezistibil pentru turiştii care vin la mare. Comportamentul relaxat este încurajat de ţinuta lejeră, de îmbrăcămintea sumară. Gesturile fizice îndrăzneţe sunt inevitabile: statul la orizontală în costum de baie sau nud; expunerea la soare fără jena de a fi considerat indecent; atingerile prin ungerea cu loţiuni; băile de mare cu jocuri şi hârjoneală.

Lumea uită de prejudecăţi, barierele sunt coborâte, iar oamenii se comportă la mare aşa cum nu le-ar trece prin cap niciodată să facă în oraşul lor. Totul este permis la mare, iar marea le permite tuturor să o asedieze. Pe terasa litoralului, toţi sunt poftiţi să se simtă bine.

Pur-sânge dobrogean

„Faci ce vrei, dar ştii ce faci?“ – era o reclamă inspirată care făcea parte din prevenţia conduitei sexuale. Medicii care studiază viaţa intimă a românilor ştiu că imaginea litoralului este mai puternică decât orice campanie care îndeamnă la cumpătare. „Acesta este litoralul: distracţie, alcool, muzică, droguri. Excesul este mai uşor când lumea este în vacanţă, timp liber destinat prin excelenţă spargerii barierelor de zi cu zi. Toate acestea modifică şi comportamentul sexual“, explică dr. Jenica Arecco din Constanţa.

Acolo unde este libertinaj apar şi riscurile: îmbolnăvirile ca urmare a contactului sexual neprotejat. Acestea afectează nu doar turiştii, ci şi localnicii care se confruntă vara cu o mulţime de posibilităţi. Ispita este cu atât mai mare cu cât constănţenii - şi dobrogenii în general – sunt recunoscuţi pentru temperamentul latin cu puternice accente balcanice.

„Bărbaţii sunt iubăreţi, sunt iuţi şi activi atât fizic, cât şi intelectual. Femeile au aceleaşi caracteristici, sunt pasionale, au iniţiativă. Dar faima recunoscută aparţine masculilor. Ca să fac o comparaţie regională, n-am nimic cu ardelenii, care s-ar putea să facă treabă mai temeinică, dar dobrogenii folosesc timpul cu mai mult spor“, arată dr. Arecco.

Medicul consideră că aceste avantaje naturale ar putea deveni puncte forte dacă ar avea ca fundament educaţia sexuală bine făcută.

„Mă bucur enorm când vin la cabinetul meu tineri, cupluri sau chiar părinţi cu copii care vor să se asigure că adolescenţii primesc informaţia corectă de la sursa cea mai bună, cer amănunte, îşi ţin sănătatea sub control. Copiii învaţă anatomie de la şcoală, îşi descoperă corpul, încep să ţină la igiena lor. Ei tind să acorde mai multă încredere străinilor decât părinţilor, astfel că de multe ori aplică după ureche ceea ce află.

Este normal ca generaţia calculatoarelor să se maturizeze mai repede, nu doar intelectual, ci şi fizic. Dar sexualitatea nu trebuie prost înţeleasă. Nu facem sex ca să scăpăm de complexe. Iubirea fizică trebuie să fie în armonie cu iubirea pe care o nutrim faţă de cealaltă persoană.

Litoralul, loc al pierzaniei

„Oamenii se bucură, se distrează, se cunosc, se iubesc sau se detestă. Timpul are altă consistenţă, spaţiul se cere cucerit. Se dansează, se conversează în limbi străine, se flirtează, se pun la cale intrigi, căsătorii sau despărţiri, se etalează starea şi gusutul fără ca eticheta să inhibe sau să complexeze, se nasc iubiri înfiorate, tainice sau declarate, se iscă tragedii“, descrie în volumele sale criticul de artă Doina Păuleanu moravurile litoralului de la început de secol XX, atunci când au fost amenajate plajele şi primele staţiuni turistice.

Nesaţul este cuvântul de ordine la mare, unde Cazinoul, promenada şi curele de tratament incită la „ocheade semnificative“, „zâmbete suspecte de scoică gâdilată“, „muieri despuiate“ şi „multă desfrânare“ – după cum caracterizează litoralul cronicarii vremii.

Din spuma mării FOTO Adevărul

Imagini din aceeasi galerie
  • Din spuma mării FOTO Adevărul
  • Trupuri bronzate, în toată splendoarea lor FOTO Adevărul
  • Litoralul, gazda primitoare FOTO Adevărul
  • Marea, plăcerea tuturor FOTO Adevărul
  • Sirenă pe litoralul românesc FOTO Adevărul
  • Distracţie maximă, noaptea, pe plajă FOTO Adevărul
  • Dr. Jenica Arecco din Constanţa FOTO Facebook
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările