Fondatorul Polaris a murit. Fost prefect, Gheorghe Martin era singurul din familie care a scăpat de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Martin Sursa ziuaconstanta.ro
Gheorghe Martin Sursa ziuaconstanta.ro

Fost prefect al Constanţei, Gheorghe Martin, a murit la vârsta de 71 ani, în urma unei afecţiuni medicale. Tatăl fostului deputat PSD Eduard Martin este cel care a întemeiat firma de salubrizare Polaris, care a beneficiat de monopol profitabil pe serviciul de strângere a gunoaielor în Constanţa, dar şi în alte judeţe ale ţării.

Gheorghe Martin a fost prefect al Constanţei în perioada 2002-2005, timp în care de firma Polaris M Holding s-au ocupat fratele său Dumitru Martin şi fiul său Eduard Martin. El s-a stins din viaţă sâmbătă, 16 februarie, la vârsta de 71 ani, suferind fiind de diabet.

Familia Martin, una dintre cele mai bogate din România, beneficiază în continuare de afacerile sale, deşi capii săi sunt dovediţi corupţi.

Dumitru Martin este actualmente în închisoare în SUA pentru încercarea de mituire a unui ofiţer din armata americană de la Baza Mihail Kogălniceanu. Martin i-a oferit acestuia o şpagă de 1 milion dolari pentru a-i facilita un contract prin care Polaris să furnizeze Forţelor Aeriene Americane staţionate în România, pe o perioadă de cinci ani, containere de transport şi depozitare. Afaceristul român a fost condamnat la 13 ani închisoare. Iar Eduard Martin, devenit apoi deputat PSD timp de trei mandate (2008-2016) în echipa lui Radu Mazăre, a fost anchetat şi el pentru corupţie, fiind condamnat în 2019 la 5 ani şi 6 luni cu executare, alături de Mazăre & comp. 

„În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi instituţia publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. Polaris M Holding S.R.L. şi aceeaşi firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei.

Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248, 91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.

Principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea, în consecinţă, a acestui prejudiciu a fost primarul Mazăre Radu Ştefan. Alături de acesta, la comiterea faptei au mai participat inculpaţii Stan Gabriel Marius, Tolea Tudoriţa, Harpalete Doru Aurelian, Mutalâp Ghiulnihal, Pavel Alina, Oprea Sorina Laura, angajaţi ai Primăriei care, prin încălcarea mai multor dispoziţii legale, au permis încheierea contractului de salubrizare la un preţ supraevaluat.

Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea contractului au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ştefan, referitoare printre altele la:

- impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor,

- modul de estimare a valorii contractului,

- alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată,

- inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanţi,

- tariful de salubritate“, au stabilit procurorii DNA.

Nemulţumirile constănţenilor legat de strângerea gunoaielor şi de curăţarea străzilor nu au clintit nimic din contractul-beton făcut de Polaris cu Primăria Constanţei. 

„Compania Polaris M Holding este una dintre cele mai mari companii de prestare servicii de salubrizare existenţa pe piaţă de profil din România.

Polaris M Holding îşi începe activitatea de salubrizare în anul 1998, în municipiul Constanţa, în urmă câştigării licitaţiei deschise organizată de Primăria Municipiului Constanţa.

De-a lungul anilor, compania Polaris a reuşit să-şi extindă activitatea în alte 8 oraşe: Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alba Iulia, Bumbeşti Jiu, Slobozia, precum şi în judeţele Teleorman şi Timiş“, se mândreşte firma lui Martin.

Pe aceeaşi temă: 

Cine este românul care a şocat FBI prin şpaga fără precedent în SUA. Dumitru Martin şi istoria unei familii corupte, din care fac parte demnitari

FBI cere extrădarea a trei români, angajaţi la Polaris, în dosarul lui Dumitru Martin. Acţionarul, acuzat de mituirea unui ofiţer din cadrul US Air Force

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite