Dependenţa de jocurile de noroc, o boală sau un viciu? Cum scăpăm de această tulburare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că vorbim despre poker, blackjack, ruletă, pariuri sportive, la casino sau online, dependenţa de jocurile de noroc are repercusiuni semnificative asupra vieţii jucătorului, precum şi a relaţiilor acestuia şi poate să ducă la probleme financiare grave.

Psihologul constănţean Iuliana Fulaş consideră că jocul de noroc este pentru unii oameni motivaţia supremă, pe care-l practică şi atunci când sunt fericiţi, dar şi atunci când sunt trişti. „Principala caracteristică a dependenţilor de jocuri de noroc este incapacitatea de a rezista unui impuls sau tentaţii de a efectua un act care este dăunător atât lui cât şi celorlalţi. Individul simte o senzaţie crescândă de tensiune sau de excitare înainte de a comite actul şi apoi plăcere sau uşurare. Ulterior, poate exista sau nu regret“, este de părere specialistul. 

Indivizii care suferă de jocul de şansă patologic spun că ei caută acţiunea, starea de excitaţie şi euforie sau aventura în timpul jocului chiar mai mult decât banii. Cu timpul însă, sunt necesare sume sau riscuri din ce în ce mai mari pentru a obţine nivelul de excitaţie dorit. Unele persoane care suferă de o astfel de tulburare privesc jocul ca pe o scăpare de alte probleme.

Persoanele dependente de jocuri de noroc sunt motivate de recompense psihice (atingerea unei dispoziţii euforice, în paralel cu blocarea unor sentimente negative, de gol interior), recompense recreaţionale (petrecerea plăcută a timpului liber în compania prietenilor) şi recompense instrumentale (câştigarea unui premiu care aduce o stare de bine)

Tratamentul începe o dată cu recunoaşerea acestor probleme şi cu dorinţa de a le depăşi. El poate depăşi momentul cu ajutorul unui psihoterapeut. Psihoterapia se desfăşoară prin şedinţe individuale şi este personalizată pentru fiecare pacient.  

Vă mai recomandăm:

Cum ne revenim după o dezamăgire în dragoste şi care este cea mai mare greşeală pe care o facem când suferim - sfaturile psihologului

Există dragoste la prima vedere? Care sunt hormonii responsabili pentru magia pe care o simţim la începutul unei relaţii - explicaţiile specialiştilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite