Cum a ajuns bestseller în România o carte despre un cămătar celebru. „Admiraţie infantilă pentru lumea infracţională”

Viaţa lui Nuţu Cămătaru a devenit subiect de carte, iar apariţia acesteia a provocat interes, mirare şi, pe alocuri, dispreţ, mai ales că autorul a anunţat că în 48 de ore a vândut 15.000 de exemplare, adică tot tirajul.
*** Acest eveniment de lansare de carte a devenit un pretext pentru prietenii Romaniei si a poporului ei de a batjocori tara . Adevarul este ca cititorilor de carte le este straina lumea interlopilor incat stiri despre ei sunt socante si trezesc curiozitatea . Au fost mari scriitori care au "tras cu ochiul" intr-o lume ce lor le era interzisa si pe care incercau s-o inteleaga . V Hugo scrie "Ultima zi a unui condamnat la moarte" sau F Dostoievski si a sa "Crima si pedeapsa" , etc , etc . Cititorul consuma astfel de carti in primul rand pentru valoarea in sine data de calitatea autorului da si pentru curiozitatea de a cunoaste viata de la periferia societatii . In cazul de fata , nu se pune in discutie valoarea autorului dar ramane atractia de a cunoaste o lume ce este interzisa oamenilor normali .
Nirolf,și totuși,15000 exemplare din...așa ceva,vândute!?! Prim tiraj epuizat?!? Și eu am văzut filme ca Nașul ori documentare despre lumea Mafiei la TVR,despre Al Capone pe VIASAT History,însă chiar 15000 exemplare vândute despre un Nuțu Cămătaru,la valahii care altfel mor de gât cu Eminescu?!? Iar „țara” cum îi ziceți așa,nebulos,nu e capabilă să îl ducă pe Mircea Cărtărescu spre un Nobel pentru Literatură-asta spune ceva despre cetățenii cititori!Și nu e ceva de bine. Țara înseamnă și pământurile,râurile,portul țărănesc-nimeni nu are niciun bai cu acestea.Dar oamenii,locuitorii ei,cei care dau nume locurilor...wow,ce autoportret nasol în epuizarea rapidă de prim tiraj a biografiei unui criminal sordid!!!
Nirolf,cele două cărți pomenite de tine nu au nimic de-a face cu interlopii și atracția vieții lor,sunt cărți de analiză psihologică a căror lectură i-ar adormi pe cititorii de nuți și cămătari !
*** MV R. Exemplele date de mine si completarile dv sunt in mare masura rodul imaginatiei si a jocului logic al mintii . In cazul de fata , avem povestea neprelucrata si neinfrumusetata a unei realitati crude privita cu simplitatea unui neprofesionist al scrisului . E ceva deosebit de incitant . In ceea ce priveste premiul Nobel , e o discutie lunga si grea .
@mihai radu Corect !
mihai radu Dar scrierile despre Terinte, despre Pantelimon, despre Codin sau, mergand pe plan international, despre, Bonnot despre Capone sau despre nu mai stiu care alt traficand de droguri, tot de analiza pshihologica sunt? Sa fim seriosi, nu a invitat nimeni apa calda si nu suntem cu nimic diferiti fata de altii....
Matale confunzi planurile,una este istoria sau ficțiunea scrise de oameni calificați și alta această manea scrisă de un neica nimeni pentru gâdilarea orgoliului unui interlop.Terente,Pantelimon sau Capone sunt răufăcători care au lăsat o dâră în timpul lor,iar Codin este o ficțiune a unui scriitor de geniu .
"Terente,Pantelimon sau Capone" Asa, si de ce nu ar fi lasa si Nutzu o dara in timpul sau? Legat de Codin, in primul rand personajul a existat. In al doilea nu confund nimic. Este vorba tot de fascinatia pe care cineva de la marginea societatii. Legat de cat de neica nimeni este autorul, timpul ramane sa o dovedeasca. Oricum asta nu are nimic de-a face cu interesul starnit de carte. Cati dintre cei care stiu despre Terente stiu despre Sylvia Bernescu?!!!