Şcoala Doctorală de Teologie, condusă de ÎPS Teodosie, în atenţia unei comisii de analiză a Universităţii „Ovidius”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Teodosie binecuvintează credincioşii
IPS Teodosie binecuvintează credincioşii

Consiliul de Administraţie al Universităţii „Ovidius” din Constanţa a discutat marţi, 25 mai, problemele semnalate cu privire la activitatea Şcolii Doctorale de Teologie.

În cadrul şedinţei Consilului de Administraţie al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, desfăşurată marţi, 25 mai, a fost discutată şi „situaţia semnalată de către presă cu privire la activitatea Şcolii Doctorale de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa”, transmite biroul de presă al UOC. 

Consiliul de Administraţie a hotărât înfiinţarea unei comisii de analiză, la nivel de universitate, cu scopul examinării cu celeritate a acestei situaţii.

Nouă teze de doctorat, invalidate de CNATDCU, au fost coordonate de ÎPS Teodosie. La acestea se adaugă alte şase care au fost coordonate de alţi profesori de Teologie de la Constanţa.

Două titluri de doctor în Teologie, obţinute la Constanţa, au fost retrase de către CNATDCU.

Patriarhia Română l-a criticat pe ÎPS Teodosie pentru problemele cu care se confruntă Şcoala Doctorală de Teologie de la Constanţa. Nu doar problemele de integritate ale tezelor de doctorat au fost amintite de către Sfântul Sinod, ci şi modul fraudulos în care anumiţi candidaţi, care nu au media stabilită de Patriarhie - 8.51, sunt admişi la această şcoală doctorală.

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului a reacţionat la acuzaţii: „Referitor la acuzele aduse în presă Şcolii doctorale de teologie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, Arhiepiscopia Tomisului precizează următoarele:

1. Conducătorii de doctorat nu au studenţi-doctoranzi peste limita legală. Conform art.19 din Regulamentul instituţional de organizare a studiilor doctorale în cadrul Universităţii „Un conducător de doctorat poate îndruma la UOC maximum 20 doctoranzi, indiferent de stadiul în care se află studenţii-doctoranzi”. Actualmente, IPS Teodosie are 17 doctoranzi, iar ceilalţi profesori nu depăşesc limita de 20 de doctoranzi, cum eronat a fost prezentat public. 

2. Referitor la invalidările prezentate public, din anul 2016 şi până în prezent, IPS Teodosie, ca îndrumător,  a avut invalidate un număr de opt teze de doctorat, conform deciziei întâi a CNATDCU, adică nu sunt invalidate definitiv. În această fază, CNATDCU propune diferite modificări necesare tezelor, după care tezele sunt reanalizate. Din cele opt teze, două au fost deja confirmate pozitiv şi doctoranzii au primit titlul de doctor, cinci sunt în curs de modificare, urmând a fi reanalizate şi doar una a fost invalidată definitiv, CNATDCU considerând că teza nu a fost modificată corespunzător. 

3. Referitor la „calculatorul” invocat de IPS Teodosie, situaţia este următoarea: softul antiplagiat determină ce procent dintr-o teză constituie similitudine, iar ghidul de interpretare menţionează că suspiciunea de plagiat începe de la un procent de 5% din teză. În cazul tezelor coordonate de către IPS Teodosie, nici una dintre teze nu a depăşit procentul de 5%, altfel n-ar fi putut pleca către CNATDCU. 

În concluzie, nu există nouă doctorate plagiate, sub îndrumarea IPS Teodosie, cum iarăşi eronat s-a afirmat public“. 

Citeşte şi:

Tezele de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie, discutate în Consiliul de Administraţie al Universităţii „Ovidius”

Nouă teze de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie, invalidate. Mircea Kivu: Ori coordonatorul este total incompetent, ori este la fel de infractor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite