VIDEO Tragedia aviatică din Ucraina: un student clujean şi prietena sa, nemţoaică, se numără printre victime. Colegii spun că ar fi ajuns un medic bun

VIDEO Tragedia aviatică din Ucraina: un student clujean şi prietena sa, nemţoaică, se numără printre victime. Colegii spun că ar fi ajuns un medic bun

Tragedia a avut loc joi seară. FOTO arhiva personala

Un student român şi prietena sa, nemţoaică, se află pe lista victimelor tragediei aviatice din Ucraina. Cei doi, colegi de facultate la UMF Cluj, călătoreau în „cursa morţii“ spre Australia, unde urmau să participe la o conferinţă pe tema SIDA. O colegă de facultate spune că era un student cu iniţiative demne de urmat, un om bun care ar fi ajuns un medic bun.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform informaţiilor obţinute de Adevărul, cetăţeanul român aflat în avionul prăbuşit este Andrei M.A, student la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca. El se afla în avion cu prietena sa, Olga I., din Germania, care era şi ea studentă la UMF. Cei doi erau în anul II la secţia în limba engleză şi formau un cuplu. 
 
Tânărul, cu dublă cetăţenie româno-canadiană, s-a născut pe 12 mai în Cluj şi a urmat liceul la Ajax High School din orăşelul Ajax de lângă Ontario, în Canada, potrivit datelor publicate pe profilul lui de Facebook.
 
În 2008 a intrat la University of Waterloo din Ontario, la specializarea Ştiinţe Biomedicale şi în septembrie 2011 a început să lucreze ca asistent de laborator la Canadian Phycological Collection Centre din Waterloo. După ce a absolvit Universitatea în Canada, a revenit în România, a intrat la Medicină Generală cu predare în limba engleză, la UMF „Iuliu Haţieganu“ şi a devenit reprezentantul studenţilor în Senatul UMF.
 

Studenţi de top: urmau să prezintă o lucrare la conferinţa SIDA

„Toată comunitatea academică, profesorii şi studenţii sunt zguduiţi şi întristaţi de această tragedie. Suntem alături de familie şi ne exprimăm regretul. Cei doi studenţi aveau rezultate foarte bune. Ei urmau să prezinte o lucrare de cercetare la conferinţa din Australia spre care mergeau şi care avea ca temă SIDA. Nu este puţin lucru să fie acceptaţi să prezinte o lucrare la un astfel de eveniment”, a declarat pentru „Adevărul”  decanul UMF, Anca Buzoianu. Ea a precizat că Andrei era unul dintre cei mai buni studenţi de la secţia engleză, fiind şi reprezentantul colegilor în Consiliul facultăţii. Congresul din Australia este unul dintre cele mai mari din lume pe tema SIDA.

Cei doi au plecat, pe 17 iulie, din Amsterdam spre destinatia Melbourne, Australia, pentru a participa la conferinţa medicală de aici. În drum ar fi trebuit să facă o escală la Kuala Lumpur, în Indonezia.  


UPDATE 21.45

Momentul de reculegere a durat până aproape de ora 22.00. La decanatul UMF s-au aflat unchiul şi mătuşa lui Andrei. Unul dintre ultimii colegi de-ai celor doi care au ieşit din sediul universităţii a declarat pentru "Adevărul": "Era un băiat extraordinar. El făcea totul pentru noi. Răspundea oricând aveai nevoie de ceva. Suntem foarte trişti, nu mai putem vorbi". 

 

UPDATE 20.41

“A fost un băiat excepţional, frumos, deştept, avea studii. E o tragedie”, a susţinut un vecin de-al bunicii acestuia. 

UPDATE 19.30

Colegi de-ai studenţilor de la UMF care au pierit în accidentul aviatic, dar şi rude şi cadre didactice, au venit vineri la decanatul Universităţii cu flori şi cu lumânări pentru a-şi exprima durerea pentru tragedia celor doi. La sediul UMF s-au adunat peste 100 de persoane, majoritatea colegi de la secţia cu predare în limba engleză. Oamenii au ţinut un moment de reculegere. A fost prezentă şi bunica băiatului. 

UPDATE 17.00 Condoleanţe de la organizatorii conferinţei din Australia 

„Societatea Internaţionala SIDA îşi exprimă tristeţea sinceră la primirea  ştirii conform căreia un număr de colegi şi prieteni care veneau spre conferinţa care urma să aibă loc la data de 20 iulie la Melbourne, Australia, au fost la bordul Malaysian Airlines. În acest moment incredibil de trist şi sensibil Consiliul IAS cu familia noastră internaţională trimite condoleanţe celor care i-au pierdut pe cei dragi în această tragedie”, au transmis organizatorii într-un comunicat.  Organizatorii conferinţei despre SIDA din  Melbourne, Australia, au trimis un comunicat în care arată: „Ca o recunoaştere a devotamentul colegilor noştri în lupta împotriva HIV / SIDA, conferinţa va continua conform planului şi va include oportunităţi de a reflecta şi de amintire a celor pe care i-am pierdut”.
 
UPDATE 16.23 „L-am cunoscut personal, era un student foarte bun. Toată comunitatea academică regretă şi suntem de alături de familie”, a susţinut decanul UMF, Anca Buzoianu. El era unul dintre cei mai buni studenţi de la secţia engleză, fiind şi reprezentantul studenţilor de la această secţie. 
 
UPDATE 16.01 La sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca a fost arborat un drapel negru, conducerea facultăţii exprimându-şi condoleanţe familiei.  

Una dintre colegele sale de la universitate, Bianca, preşedinta Organizaţiei Studenţilor Farmacişti de la UMF Cluj, a povestit pentru „Adevărul“ că l-a cunoscut pe Andrei în urmă cu câteva luni. 

„Am fost colegi la şedinţele Senatului Universitar, regret nespus, era un student cu iniţiative demne de urmat. Andrei era un om foarte amabil, dornic să ajute pe toată lumea. Suntem cu toţii îndureraţi, când am auzit, nu am vrut să credem că este adevărat, până nu ne-a confirmat un prieten al său. Cred că ar fi fost un medic bun, fiindcă era un om cu un suflet bun“, a spus Bianca . Ea transmite condoleanţe familiei victimei.

UPDATE 14.54 „Vestea prăbuşirii zborului MH17 a fost o tragedie în sine, dar niciodată nu m-am gândit că mi-ar putea provoca o aşa de mare durere. Doi colegi grozavi au murit în acest eveniment atroce. I-am văzut acum câteva zile şi mi-e greu să accept această veste. Odihnească-se în pace.Îi rog pe toţi prietenii mei să-i păstreze în rugăciunile lor, împreună cu toţi ceilalţi pasageri şi membri ai echipajului de la bord”, este mesajul publicat pe Facebook de o altă colegă a celor doi studenţi.  
 
UPDATE: „Am pierdut doi prieteni şi colegi minunaţi ieri, în tragedia avionului malaiezian prăbuşit. Nu am cuvinte să descriu durerea pe care o simt. Condoleanţe familiilor lor. Am fost norocoasă să vă cunosc, chiar şi pentru un timp scurt şi nu vă voi uita niciodată. Îmi va fi dor de voi pentru totdeauna. Vă iubesc din inimă şi fie ca Dumnezeu să vă odihnească-n pace sufletele voastre frumoase. Vă voi purta tot timpul în inima mea.“  Acesta este mesajul de adio lăsat pe Facebook de una dintre persoanele care i-a cunoscut pe  Andrei , românul mort în tragedia din Ucraina, şi pe prietena sa, Olga.

 
Familia apropiată în Canada, venit în Cluj-Napoca la unchiul său
 
Studentul învăţa la Cluj şi s-ar fi deplasat în Australia pentru o conferinţă pe tema SIDA. Familia tânărului este stabilită în Canada, iar unchiul său este din Cluj, astfel că urmează cursurile unei universităţi clujene. 
 
„Familia nu doreşte să facem publice informaţii despre studentul  nostru”, a declarat pentru Adevărul purtătorul de cuvânt al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, Ioana Bunea. 

Potrivit comunicatului MAE, familia victimei a fost informată, iar autorităţile române au luat, de asemenea, legătura cu rudele sale.

„Familia acestuia a fost informată de autorităţile din ţara de domiciliu, iar autorităţile române au luat, de asemenea, legătura cu familia. Familia victimei a precizat că nu doreşte, sub nicio formă, să fie făcute publice niciun fel de date personale“, se precizează în comunicat.

La bordul avionului doborât se aflau cetăţeni din cel puţin nouă ţări, între care Australia, Belgia, Canada, Germania, Malaysia, dar şi unul cu dublă cetăţenie - inclusiv română.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările