Tineri sirieni la Cluj: vorbesc arabă, sunt ortodocşi şi locuiesc în România. ”Aş încerca să fac pace acolo, între oameni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nasta Zaher şi Hasoud Farid sunt doi adolescenţi de origine siriană care au participat la întâlnirea internaţională a tinerilor ortodocşi din Europa, organizată la Cluj. Locuiesc cu familiile lor în Bucureşti şi visează la un viitor în România.

”Un student la Medicină din Bucureşti ne-a spus de această întâlnire şi am acceptat, mai ales că nu fusesem niciodată aici, la Cluj”, spune Nasta Zaher (16 ani), elev la Colegiul Naţional ”Sfântul Sava” din Bucureşti.
Nu ştia prea bine ce înseamnă întâlnirea internaţională a tinerilor ortodocşi din Europa. Cei circa 5.000 de tineri din 17 ţări au vizitat Clujul, ca şi Nasta Zaher, au fost împărţiţi pe grupuri şi au luat parte la discuţii pe diverse teme, de la religie, principii la chestiuni cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi. 

Nasta Zaher are acum 16 ani şi părinţii săi au venit în România când avea doar 6 luni. Vorbeşte mai bine româneşte decât siriană. Între 2009 şi 2011 a fost în Siria şi a reînvăţat limba. ”Părinţii mei sunt originari din Siria, vorbesc în arabă şi sunt ortodocşi. În Siria, ortodocşii sunt minoritari”, explică adolescentul. O altă limbă pe care o vorbeşte bine e cea a informaticii. ”Vreau să dau la Politehnică, la Automatică pentru că îmi plac calculatoarele”, adaugă Nasta Zaher, elev la Liceul Sfântul Sava, la profilul Matematică-Informatică.

Un alt tânăr sirian e Hasoud Farid, venit în România în urmă cu un an. E încă la liceu, dar visează să facă bine inimile oamenilor, să fie cardiolog. ”Am făcut cursuri de Română. Mi se pare uşoară”, crede el.
Nici el, nici Nasta Zaher nu vor să se întoarcă în Siria după ce se calmează lucrurile. Se gândesc să rămână în România unde să-şi facă un viitor.

image

Întrebaţi ce ar face dacă ar fi unul dintre guvernanţii Europei şi ar avea puterea să schimbe lucrurile, Nasta Zaher, mai îndrăzneţ, răspunde: ”Aş încerca să fac pace acolo, între oameni. Aş ajuta ţara (n.r. se referă la Siria) prin a trimite soldaţi şi aş ajuta oamenii care vin de acolo”, zice tânărul.

Mai puteţi citi:

„Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Europa” aduce la Cluj 6.000 de persoane din 17 ţări

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite