Proiect de 7 milioane de euro pentru a determina zonele cu risc de inundaţii din bazinul Somşe-Tisa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hărţile de hazard ajută autorităţile să determine zonele cu risc de inundaţii. FOTO: Adevărul
Hărţile de hazard ajută autorităţile să determine zonele cu risc de inundaţii. FOTO: Adevărul

Proiectul european în valoare de 7 milioane de  euro prevede realizarea unor hărţi de hazard la inundaţii pentru o suprafaţă de circa 8.000 de kilometri, în zona cursurilor de apă ale bazinului Someş -Tisa. Hărţile au fost aprobate azi în şedinţa Comitetului de Bazin şi vor fi finalizate până la finalul anului.

Hărţile de hazard la inundaţii realizate până în prezent la nivelul bazinului hidrografic Someş-Tisa au fost avizate în cadrul şedinţei Comitetului de Bazin. Aceste hărţi sunt elaborate în cadrul proiectului„Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic  Someş-Tisa”, a cărui valoare este de aproximativ 7 milioane euro, cu finanţare din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (axa prioritară 5) şi bugetul de stat. În cadrul proiectului, în bazinul hidrografic Someş-Tisa, vor fi realizate hărţile de hazard pentru întreaga suprafaţă cadastrată de cursuri de apă, totalizând 7828 de kilometri. Aceste hărţi vor fi definitivate până la sfârşitul acestui an.

Hărţi de risc 

Până în prezent, s-au executat studii topogeodezice şi măsurători LIDAR, în cadrul cărora s-au efectuat survoluri cu avionul şi elicopterul, pentru obţinerea modelului digital al cursului de apă şi al zonei adiacente. Pe lângă aceste zboruri, s-au efectuat lucrări de teren, respectiv ridicări topografice convenţionale, care au ca rezultat editarea de hărţi în format GIS (geospaţial). Au fost realizate studii hidrologice şi hidraulice, pe baza cărora hărţile de hazard vor indica cu precizie benzile de inundabilitate pentru diferite probabilităţi de apariţie a debitelor (0,1%; 1%; 5%; 10%), adică vor furniza date referitoare la inundaţii care statistic se petrec o dată la 1000 de ani, o dată la 100 de ani, o dată la 20 ani, respectiv o dată la 10 ani. Pe baza datelor obţinute din hărţile de hazard vor fi realizate hărţile de risc la inundaţii, prin Administraţia Naţională „Apele Române”, conform prevederilor HG nr.663/27.08.2013. Hărţile de risc vor cuprinde pagubele materiale şi pierderile umane potenţiale cauzate de producerea inundaţiilor.

Întrunirea Comitetului de Bazin Someş-Tisa a avut loc în contextul celebrării a 100 de ani de la înfiinţarea Primului Departament de Ape din România.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite