VIDEO Mugur Isărescu: „Termenul de cinci ani pentru aderarea României la spaţiul Euro este rezonabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu conferenţiază la Cluj-Napoca. FOTO: Remus Florescu
Mugur Isărescu conferenţiază la Cluj-Napoca. FOTO: Remus Florescu

Termenul de cinci ani pentru aderarea României la spaţiul Euro este unul rezonabil, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe internaţionale organizată la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Economistul a susţinut că ar trebui să fie adoptată o lege care să stabilească acest obiectiv.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, participa la prima ediţie a Conferinţei Ştiinţifice Anuale a Economiştilor Români din Mediul Academic din Străinătate (ERMAS 2014), care se desfăşoară în perioada 18-22 august 2014, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Participanţii la acest eveniment ştiinţific sunt economişti români, afiliaţi unor universităţi sau institute de cercetare din străinătate, dar şi din ţară. Economistul a prezentat o lucrare despre aderarea României la Euro şi la uniunea bancară europeană. „Termenul  de cinci ani ca dată ţintă pentru aderarea la Euro poate fi considerat un interval rezonabil,  permiţând consolidarea proceselor de reformă economică necesare”, a precizat Isărescu. El a susţinut că pentru îndeplinirea acestui obiectiv este esenţială alinierea puterii de  cumpărarea a românilor la media ţărilor din UE. „În 2013, indicatorul cel mai important, puterea de cumpărare în România era de 54% faţă de nivelul mediu al EU”, a precizat guvernatorul. El a mai susţinut că celelalte măsuri esenţiale ce se impun sunt continuare privatizării sau restructurării companiilor de stat, creşterea flexibilităţii pieţei muncii şi liberalizarea pieţei energiei şi a gazelor naturale. Isărescu a subiliniat că deşi România îndeplineştele criteriile de la Maastricht privind uniunea monetară (politica financiară, nivelul preţurilor, al dobânzilor şi al cursului de schimb), procesul nu trebuie grăbit, întrucât este esenţială şi sustenabilitatea acestuia. 

Lege în Parlament

"Ţinta de adoptare a euro, 2019, este încă verbală. Credem că ar fi bine să fie cel puţin sub forma unei strategii adoptate de toate partidele politice, ca în anul 2000, pentru că intrarea în UE era un angajament. Te antrenezi pe un drum, ciclul electoral nu ar trebui să te abată de la drumul respectiv, indiferent de alegeri. Până în 2019 ai câteva alegeri, în 2016 alegeri parlamentare. Eu nu pot să spun acum după alegerile prezidenţiale care va fi maniera în care angajamentul verbal între Palatele Victoria şi Cotroceni pentru 2019 se va materializa. Cel mai bine ar fi să avem o lege în Parlament, cu discuţii despre ce înseamnă adoptarea euro, obiectiv strategic, şi partidele parlamentare să se angajeze", a spus Isărescu.  El a susţinut că deşi  obiectivul pare foarte ambiţios este acesta va reprezenta un catalizator pentru reformele ce urmează. 

Cercetători români din străinătate

Astfel, cercetători români cu recunoaştere internaţională vor prezenta rezultatele cercetărilor pe care le-au desfăşurat, în cadrul unor sesiuni de comunicări ştiinţifice. Key-note speakers ai evenimentului sunt: Nicolae Bogdan Gârleanu de la Haas School of Business, University of California Berkeley, Mihai Manea de la Massachusetts Institute of Technology, Virgiliu Midrigan de la New York University şi Cristian Pop-Elecheş de la Columbia University. La dezbaterile ERMAS 2014 vor fi prezenţi şi alţi economişti ai Băncii Naţionale a României, printre care Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politică monetară al Guvernatorului BNR, precum şi invitaţi ai instituţiilor de cercetare din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai instituţiilor însărcinate cu implementarea politicilor publice şi reprezentanţi ai sponsorilor evenimentului, anume Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, Transfond şi Garanti Bank. Programul complet al conferinţei se găseşte pe site-ul http://www.econ.ubbcluj.ro/ermas2014/.

Citeşte şi 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite