„Lecţia“ primarului Apostu pentru pepenari costă 10.000 de lei: un agricultor din Dăbuleni, sancţionat ilegal, a obţinut despăgubiri. Boc a trecut totul pe nota de plată a clujenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Apostu este judecat pentru acte de corupţie. Printre acuzaţii se numără şi faptul că a luat mită de la pepenarii din Dăbuleni care îşi comercializau marfa la Cluj.
Sorin Apostu este judecat pentru acte de corupţie. Printre acuzaţii se numără şi faptul că a luat mită de la pepenarii din Dăbuleni care îşi comercializau marfa la Cluj.

Primăria din Cluj-Napoca este obligată să plătească, din bugetul local, 10.000 de lei fiului pepenarului din Dăbuleni implicat în dosarul de corupţie al ex-primarului Sorin Apostu. Mai exact, angajaţii instituţiei au confiscat, ilegal, în 2009, un camion cu circa 8 tone de pepeni. În anii următori, tatăl pepenarului a înţeles mesajul şi a plătit mită circa 50.000 de euro pe an fostului primar.

După trei ani de procese, cultivatorul de pepeni Tudorel Stancu, din Dăbuleni, a obţinut în instanţă despăgubiri de peste 10.000 de lei. Încă din 2010, Tudorel Stancu a dovedit în instanţă că pepenii i-au fost confiscaţi ilegal. După mai multe expertize, s-a ajuns la concluzia că pepenii confiscaţi valorau 30.000 de lei. În 2011, Primăria a decis să plătească, însă i-a virat acestuia contravaloarea pepenilor calculată la suma de 0,49 de lei kilogramul, sumă cu care Primăria a reuşit să-i valorifice. Stancu a demonstrat că preţul penenilor era circa 3,7 lei în momentul confiscării şi că trebuie să primească circa 30.000 de lei de la Primărie. Întrucât Primăria a plătit doar o parte din bani, instituţia mai trebuie să achite circa 10.000 de lei.

Soluţia: interzicerea pepenarilor în oraş

Consilierii locali au aprobat, în unanimitate, în şedinţa de ieri, proiectul de hotărâre prin care s-au alocat banii. Aleşii nu au dezbătut niciun minut despre faptul că din banii clujenilor se va plăti incompetnenţa unor angajaţi ai Primăriei. În schimb, s-a discutat despre interzicerea penenarilor în oraş. „Ţinând cont de faptul că în 2015 vom fi Capitală Europeană a Tineretului, nu ştiu în ce măsură turiştii vor înţelege acele corturi şi nici toaletele acelea relativ ecologice. Propun scoaterea de pe domeniul public al pepenilor, să nu mai acordăm autorizaţie niciunui comerciant să-şi vândă marfa pe domeniul public”, a precizat consilierul local PDL, Radu Moisin.

La rândul său, primarul Emil Boc a considerat propunerea lui Radu Moisin ca fiind potrivită şi a propus ca din 2014 să nu se mai permită comercianţilor să-şi expună marfa pe spaţii publice. „Le vom da voie să-şi vândă marfa în pieţe publice sau pe domenii private“, a adăugat Boc.

Greşeala Primăriei îi  costă pe clujenii circa 30.000 de lei

TNL Cluj a trimis un comunicat de presă în care precizează:  „Printr-o hotărâre de consiliu local, primarul doreşte să achite din bani publici, 8 tone de pepeni confiscate de către poliţia comunitară de la un comerciant în anul 2009, care a dovedit ulterior în instanţă că primăria l-a amendat şi i-a confiscat în mod ilegal pepenii. Comercianul amendat în vara anului 2009, când administraţia era condusă de către celebrul şpăgar Sorin Apostu, a câştigat în instanţă, în anii 2010 şi 2011 procesul cu primăria, iar în 2012 a primit o decizie finală şi irevocabilă prin care municipalitatea trebuie să-l despăgubească. Drept urmare pofta lui Sorin Apostu de pepeni costă clujenii nici mai mult nici mai puţin de 32.532 lei, la care se mai adăugă şi în jur de 5.000 lei cheltuieli de judecată, taxe de timbru dar şi cheltuieli de executare silită, întrucât primăria a refuzat să pună în aplicare hotărâri definitive ale instanţei şi a aşteptat să mai plătească şi un executor judecătoresc, tot din bani publici”. Într-adevăr, Primăria a ajuns să pleatească pentru cele 8 tone de pepeni confiscate peste 30.000 de lei, în condiţiile în care a încasat pentru aceştia aproape 5.000 de lei, bani cu care s-au acoperit doar cheltuielile de judecată şi de executare. Cu alte cuvinte, confiscarea TIR-ului a adus un prejudiciu de 30.000 de lei, bani plăţiţi din bugetul oraşului pentru incompetenţa unor angajaţi.

Tată lui Stancu a învăţat „lecţia“ lui Apostu

Tatăl lui Tudorel Stancu, Marian, a înţeles  mesajul transmis de administraţia Apostu din 2009 şi a acţionat în consecinţă. Concret, el a oferit mită de circa 50.000 de euro în 2011 edilului pentru a obţine autorizaţii de comercializare în Cluj. În rechizitoriul prin care fostul primar Sorin Apostu a fost trimis în judecată pentru corupţie se arată: „În cursul anului 2011, Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin persoana faptuitorului Sorin Apostu, a emis autorizaţii de comercializare stradală a producatorilor agricoli. Din actele premergatoare efectuate în cauză rezultă că, pentru emiterea acestor autorizaţii, făptuitorul percepe 'taxe' în bani şi produse de la faptuitorul Stancu Marian, asociat al S.C. C. A. A. I. E. SRL D., jud. Dolj, liderul/reprezentantul producătorilor agricoli. Astfel, s-a stabilit ca acesta din urmă colecteaza de la fiecare producator suma de 4.000 de euro pentru fiecare locaţie pentru care i se aloca autorizaţie, sumele colectate, alaturi de produse agricole, fiind remise lui Sorin Apostu".

Boc a trecut totul pe nota de plată a clujenilor

În comunicatul TNL Cluj se concluzionează: „Ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, ca şi cum comerciantul în cauză nu ar fi fost omul care după ce i s-a confiscat un TIR de pepeni în 2009, a fost obligat ca în 2010 şi 2011 să dea şpagă lui Apostu 50.000 de euro pentru a-şi putea comercializa pepenii pe teritoriul oraşului Cluj-Napoca, primarul Emil Boc trece toată nota de plată pe numele clujenilor “.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite