Kelemen: Tensiunile cu Ungaria au plecat de la decizii administrative care au lezat comunitatea maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la Cluj, că reacţiile oficialilor maghiari de-a lungul timpului cu privire la problemele maghiarilor din România au fost ”corecte, de responsabilitate”, susţinând că maghiarii şi românii se află ”pe baricade diferite” ca urmare a evenimentelor din trecut, însă este de părere că România şi Ungaria ”trebuie să continue să aibă relaţii bune”.

Întrebat de jurnaliştii cum comentează o declaraţie a ministrului ungar de Externe Péter Szijjártó care le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la evenimentele de Ziua Naţională a României, Kelemen Hunor a spus că nu vrea să comenteze, adăugând că este ”o decizie logică după toate aceste declaraţii şi atacuri din ultimii doi-trei ani”.

”Eu, în general, nu comentez ce spun alţii, mai ales demintarii din Ungaria sau din alte state. Eu vă spun în felul următor: trecutul şi eveniemtnele din trecut ne-au aşezat pe baricade diferite. Niciun maghiar nu vede altfel cele întâmplate în 1918. Am spus şi în campanie şi în afara ei şi cred că trebuie să fim cinstiţi: ceea ce pentru unii este bucurie, pentru alţii înseamnă pierdere. Din acest punct de vedere, cred că pentru a merge înainte, pentru că asta mă interesează, trebuie să vorbim cinstit şi corect. Aceste aspecte din trecut nu fac imposibilă proiectarea unui viitor împreună. Noi am propus respectarea promisiunilor din 1918 faţă de toate minorităţile etnice din România, pentru că acesta este punctul de pornire. Aşa ar trebui să vorbim despre ceva ce ne-a despărţit cândva, dar şi despre ceea ce ne uneşte (…) Ce au spus diplomaţii nu comentez. Este o decizie logică după toate aceste declaraţii şi atacuri din ultimii doi-trei ani”, a declarat Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă.

Kelemen Hunor a mai spus că tensiunile actuale au fost determinate de numeroase decizii adminsitrative pe care statul român le-a luat în defavoarea comunităţii maghiare din România.

”Tensiunile au plecat şi în momentul în care au fost foarte, foarte multe decizii administrative, şi nu numai în România, care au lezat comunitatea maghiară şi care într-un fel au atacat drepturile obţinute. Din acest punct de vedere, reacţia oficialilor de la Budapesta a fost o reacţie corectă, de responsabilitate faţă de maghiarii din România. Aşa ar trebui şi românii să reacţioneze când românii din Valea Timocului sunt intimidaţi, atacaţi şi drepturile lor nu sunt respectate. Sau în Ucraina sau în alte state. Cred că aceste reacţii sunt normale şi la aceste fapte au venit şi reacţii mai directe. Cred totuşi în continuare şi sper la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state”, a mai spus preşedintele UDMR.

Kelemen a explicat că, în anii următori, România şi Ungaria ar trebui să formeze ”un front comun” cu statele din Grupul Vişegrad pentru a avea o mai bună reprezentare a intereselor în Uniunea Europeană.

”Cred că şi România şi Ungaria, în anii care urmează, ar trebui să formeze un front comun cu celelalte state din Grupul Vişegrad şi cu celelalte state fost comuniste din regiune şi care nu sunt membre ale grupului pentru a propune reforme cosntructive la Bruxelles. Urmează o reformă în UE şi pentru fiecare dintre noi este important să fim cetăţeni egali cu cei care au fondat UE şi cei care trăiesc în zona mai fericită. Mă deranjează că nu suntem în spaţiul Schengen mai mult decât mă deranjează alte lucruri”, a mai spus Kelemen Hunor.

Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la evenimentele de Ziua Naţională a României, potrivit presei ungare, relatează site-ul HungaryToday.hu.

"Întrucât poporul ungar nu are motiv să sărbătorească pe 1 decembrie, ministrul de Externe şi al Comeţului interzice tuturor angajaţilor Ministerului de Externe să participe la festivităţile naţionale din România", se arăta într-un comunicat citat de portalul hvg.hu.

Ulterior, vicepremierul ungar Zsolt Semjen a declarat că Ungaria ar fi trebuit "să dea cu pumnul în masă" mult mai devreme în relaţia cu România şi că întotdeauna partea ungară a fost îngăduitoare cu românii şi niciodată nu a exacerbat lucrurile.

"Dacă e să ne punem întrebarea dacă diplomaţia ungară are vreo responsabilitate în deteriorarea relaţiilor româno-ungare, trebuie să spun cu conştiinţa curată că nu are. Întodeauna am fost îngăduitori cu românii şi niciodată nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns să fim puşi la zid. Eu cred că dacă ar fi să reproşăm ceva diplomaţiei ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi că nu am dat cu pumnul în masă mai devreme”, a spus Zsolt Semjen, vicepremier ungar.

"Prin proceduri mascate în justiţie, au loc acte explicit antimaghiare, liderii maghiarilor sunt supuşi atacurilor, persoane care se bucură de respect în comunitatea respectivă şi care sunt urmaţi de maghiarii locali”, a adăugat el.

La rândul său, Zsolt Nemeth, şeful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe, a afirmat că la acest moment relaţiile româno-ungare sunt "proaste".

"Considerăm că relaţiile româno-ungare au evoluat nefavorabil în ultima perioadă, putem numi proaste aceste relaţii. Practic, din 2012 nici condiţiile dialogului la cel mai înalt nivel nu au fost asigurate. Este nevoie neapărat de schimbare în această situaţie”, a spus Zsolt Nemeth.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite