FOTO VIDEO PREMIERĂ Festivalul Poveştilor din Transilvania. O istorisire britanică despre Napoleon, usturoi şi vampiri

FOTO VIDEO PREMIERĂ Festivalul
Poveştilor din Transilvania. O istorisire britanică despre Napoleon, usturoi şi
vampiri

Povestitorul britanic Ben Haggarty i-a cucerit pe piticii veniţi la festival  FOTO: Florina Pop

Mulţi princhidei au fost sâmbătă, în vremea prânzului, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Părinţii i-au adus să să înveţe jocuri noi, de peste tot globul, şi să-l asculte pe un celebru povestitor britanic, Ben Haggarty, a cărui fel de a spune poveşti i-a captivat până şi pe cei mai mari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din centrul Clujului a fost plin de viaţă în această sâmbătă, de Ora Pământului. A fost un loc plin de energie şi poveste, o memorie vie, aşa cum crede Camilla Rooney că ar trebui să fie un muzeu.

Camilla este o englezoaică care este învăţătoare la Şcoala Internaţională din Cluj şi organizează sâmbătă, 23 martie, şi duminică, 24 martie, primul Festival al Poveştilor din Transilvania. Şi, totodată, primul din ţară.
Tot ea s-a îndrăgostit de artizanii ardeleni cărora le promovează şi le vinde creaţiile pe un blog, made.in.transylvania.wordpress.com, peste tot, în lume.

Vulpea cea şireaţă din personaj de poveste, logo de festival

La intrarea în muzeu, pe grilajul de fier se află un banner cu o vulpe verde-gri, cu un aer feminin, cochet, de secol 21, care te anunţă prin cuvintele scrise deasupra ei - Festivalul Poveştilor din Transilvania – că, dacă doreşti, poţi, pentru câteva momente, să uiţi de apăsătoarele griji zilnice şi să te porneşti într-o „călătorie“ în lumea poveştilor.

Mai ales când ghid este un mare povestitor britanic, cel care a înfiinţat, în 1981, prima asociaţie profesionistă de storytelling din Marea Britanie, şi care este reprezentantul Angliei în toate competiţiile de storytelling din lume: Ben Haggarty.

Pe covorul pus în faţa scaunelor în sala mare de expoziţii a muzeului, s-au aşezat copilaşi în fund, pe burtă, pe o boxă de lemn ca să-l vadă mai bine pe povestitorul britanic. Cum sunt prea mici ca să înţeleagă limba engleză, Ben Haggarty a avut un ajutor -  profesorul Filip Odangiu de la Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj-Napoca - care a tradus, neştirbind nimic din limbaj şi din mişcarea scenică plină de dinamism, naturaleţe şi originalitate a britanicului.

Ce îi leagă pe Napoleon, usturoi şi vampiri? Răspuns: o poveste!

Ben Haggarty le-a spus copiilor două poveşti, una britanică şi una africană. Prima vorbeşte despre un război teribil purtat de Napoleon, de diavol, de usturoiul care te păzeşte de vampiri şi de un soldat pe nume Jack şi cum a reuşit el să-l păcălească pe diavol cu ajutorul isteţei sale soţii.

Povestea a fost spusă şi cu ajutorul unor desene expresive care i-au ajutat pe cei mici să guste mai bine atmosfera de basm. Iar intonaţiile şi felul în care Ben Haggarty a comunicat cu cei mici i-a ţinut atenţi mai bine de jumătate de oră.

Află mai jos toată povestea spusă de povestitorul britanic:

Jungla africană într-un muzeu ardelean

 

A doua poveste pe care Ben Haggarty le-a spus-o a început cu mimarea fonică a sunetelor care se aud, într-o dimineaţă, într-o junglă, de la sunetele pe care le scot păsările, şerpii, elefanţii până la cele care le fac maimuţele şi leii.

Englezul a împărţit, atât copiii, cât şi adulţii din public, şi le-a spus. „Partea asta de sală va face ca păsările, voi ca şerpii, voi ca maimuţele, voi ca elefanţii, iar voi ca leii“, le-a spus britanicul. Apoi i-a pus să închidă ochii şi să scoată toţi, în acelaşi timp, sunete, în aşa fel încât aveai impresia că te aflai într-un junglă africană, nu într-o sală de muzeu.

Vezi mai jos episodul:

Aplauzele celor mici, râsetele celor mari au fost semnele că povestirile sale au fost plăcute publicului.

Festivalul continuă mâine, 24 martie. Mai jos programul

Vulpea cea şireată, din personaj de poveste, logo de festival  FOTO: Florina Pop

Imagini din aceeasi galerie
 • Vulpea cea şireată, din personaj de poveste, logo de festival  FOTO: Florina Pop
 • Banner-ul festivalului, la intratea în Muzeul Etnografic al Transilvaniei  FOTO: Florina Pop
 • Copii desenând la muzeu  FOTO. Florina Pop
 • Camilla Rooney, cu eşarfă în nuanţe maronii, coordonatoarea Festivalului Poveştilor din Transilvania  FOTO: Florina Pop
 • Joc german  FOTO: Florina Pop
 • Vizitatorii de sâmbătă ai muzeului au putut să plece acasă cu un suvenir originar: cărţi poştale desenate de tânăra clujeancă Maria Surducan   FOTO: Florina Pop
 • Prichindeii au ascultat poveşti aşezaţi pe un covor în partea din faţă a sălii  FOTO: Florina Pop
 • Prichindeii au ascultat poveşti aşezaţi pe un covor în partea din faţă a sălii . Au şi aplaudat  FOTO: Florina Pop
 • Stilul natural, dinamic şi original al povestitorului Ben Haggarty i-a cucerit pe cei mici şi pe părinţii lor  FOTO: Florina Pop
 • Ben Haggarty le-a spus copiilor o poveste britanică şi una africană  FOTO: Florina Pop
 • Povestitorul britanic şi profesorul clujean Filip Odangiu, sub lumina reflectoarelor  FOTO: Florina Pop
 • Poveştile au fost spuse într-un stil dinamic, natural, original 100%. Britanicul a folosit la povestea englezească şi desene colorate pentru ca prichindeii să guste mai bine istorisirea FOTO: Florina Pop
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările