FOTO VIDEO Cumpărături în vremea coronavirusului: cum îi facem pe bunici să stea acasă. Experimentul „Adevărul“ la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe persoane, majoritatea în vârstă, aşteaptă să intre într-un supermarket Lidl din Cluj, fără a păstra o distanţă rezonabilă între ele. FOTOGRFII: Remus Florescu
Mai multe persoane, majoritatea în vârstă, aşteaptă să intre într-un supermarket Lidl din Cluj, fără a păstra o distanţă rezonabilă între ele. FOTOGRFII: Remus Florescu

„Dacă te uiţi pe geam, vezi doar bătrâni care se plimba”, a constatat unul dintre voluntarii iniţiativei civice „Vă ajutăm din Cluj”, care are ca scop evitarea răspândirii coronavirusului la persoanele în vârstă. Acelaşi lucru l-au constatat şi reporterii „Adevărul” la o scurtă ieşire în oraş. Psihologul Daniel David ne-a explicat cum putem să ţinem persoanele în vârstă acasă.

GALERIE FOTO

În Cluj s-au cristalizat mai multe mişcări civice -  „Vă ajutăm din Cluj”, „Beard Brothers” - care s-au oferit să facă cumpărăturile pentru persoanele în vârstă şi pentru cele bolnave în vederea evitării infectării cu coronavirus –, ba mai mult, Arhiepiscopia Clujului, prin cele patru cantine sociale pe care le are va oferi în mod gratuit, la cerere, hrană la domiciliu pentru persoanele vârstnice şi bolnave, aflate în autoizolare.


„Salutare, Nu ştiu cum e situaţia prin cartierele voastre… Dar, în Mănăştur (cartier al Clujului-nr) dacă te uiţi pe geam, vezi doar bătrâni care se plimba. Degeaba încercam sa le achiziţionam medicamente şi alimente, dacă ei tot se plimba afara.  Haideţi sa începem o campanie mai unita! E important sa ii facem conştientizeze. Eu, de exemplu, voi încerca să iniţiez o campanie de informare” – a scris, astăzi, pe pagina de Facebook  „Vă ajutăm din Cluj” Ioana D. Este doar una dintre multele sesizări care au apărut în mediul online privind faptul că persoanele în vârstă nu au înţeleş că ar trebui să stea în casă mai mult şi, dacă totuşi ies la cumpărături, trebuie să se protejeze cât mai bine. 


„Exact asta e si in Gheorgheni”- a spus alt internaut pe aceeaşi pagina.


„La fel şi prin Marărşti. Chiar mă uitam pe geam şi mai mult sunt oameni în vârstă pe strada. E rutina de dimineaţă a multora – merg la cumpărături la ora asta, când de obicei nu sunt aglomerate nici mijloacele de transport. Sunt tare greu de schimbat astfel de obiceiuri, mai ales dacă genul asta de rutina face parte din micile bucurii zilnice…”- a comentat Gabriela 


„În foto 1, se poate vedea cum, astăzi, la ora prânzului, în cel mai aglomerat cartier al Clujului, Mănăştur, zeci de pensionari se înghesuiau la cozile unui aprozar din zona Big”, a postat şi parlamentarul Emanuel Ungureanu. El cere implicarea autorităţilor: „Avem nevoie de poliţişti locali care să îndemne populaţia să păstreze distanţa corectă, de siguranţă, în situaţia de urgenţă de sănătate publică în care ne aflăm. (...) Fac un apel la persoanele tinere să îşi îndemne părinţii şi bunicii să rămână în case în aceste zile pentru proiecţia lor şi pentru a uşura povara spitalelor. Rog Poliţia Locală şi Jandarmeria Cluj să se mobilizeze exemplar pentru a educa cu calm şi politeţe populaţia oraşului să respecte regulile de distanţă socială în această situaţie excepţională de sănătate publică!”

   

Cumpărături în vremea coronavirusului

Reporterul „Adevărul” a făcut o scurtă ieşire marţi, între orele 11 şi 12, în Cluj-Napoca pentru a vedea în ce măsură sunt respectate recomandările autorităţilor în ceea ce priveşte distanţarea socială şi evitarea ieşirilor care nu sunt absolut necesare. 

Senzaţia pe care o lasă oraşul este cea a unei zile de sărbătoare. Vezi puţini oameni pe străzi, mai ales în zonele ne-comerciale. Pe de altă parte, am observat foarte multe persoane în vârstă făcând diferite cumpărături, la piaţă, farmacie, la diferite magazine, fără a respecta o distanţă rezonabilă (minimum 1,5 metri) între ei şi fără a lua nicio măsură de protecţie. Foarte multe persoane în vârstă pe care le-am văzut au dat impresia că nu le pasă de recomandările autorităţilor. Am văzut, de asemenea, şi persoane care păstrau, civilizat, distanţa şi încercau să evite cât mai mult contactul şi discuţiile cu ceialţi. 

cluj coronavirus shopping. foto remus florescu


1. Mai multe persoane aşteaptă în faţa unui magazin Profi City, pe strada Dunării, din Cluj-Napoca, nerespectând distanţa între ele. 
 

shopping cluj. foto remus florescu

2. Câteva persoane aşteaptă la intrarea într-o farmacie – dacă una dintre ele are mască şi stă la distanţă, celelalte au început să povestească. 

cluj corona. foto remus florescu

3. O doamnă în vârstă a ieşit la cumpărături fără protecţie. Şi-a luat de la aprozar 4 roşii.  

cluj corona. foto remus florescu

4. La toneta cu legume şi fructe din Piaţa Mărăşti, mai multe persoane sunt servite în acelaşi timp, nu se respectă distanţa între ele. 

image

5. La staţia de troleibuz din Piaţa Mărăşti, majoritatea celor care aşteptau astăzi, în jurul orei 11.30, erau persoane în vârstă.

VEZI AICI ÎTREAGA GALERIE FOTO 

Sfaturile psihologului Daniel David

„Cred că e un comportament iresponsabil, ei reprezentând o grupă de vârstă extrem vulnerabilă şi nu e vorba numai de suferinţa, ci e vorba de faptul că pot pune p presiune grea pe sistemul de sănătate. Acest comportament contribuie nu numai la răspândirea virusului, ci şi la suprasolicitarea sistemului de sănătate”, susţine psihologul Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

În ceea ce priveşte posibilele cauze ale acestui comportament, psihologul vorbeşte despre „două lucruri: pe de o parte, e posibil că nu au acces la informaţie şi nu ştiu cât de riscant este pentru grupa lor de vârstă, iar pe de altă parte, unii ştiu acest, dar trăiesc iluzia că nu li se poate întâmpla chiar lor şi nu au persoane în jurul lor care să-i ajute, să-i sfătuiască.”
 

Soluţia pentru corectarea acestui comportament stă în mâna persoanelor cunoscute, din familie sau din cercul de apropiaţi, în care aceştia au încredere: „Persoanele din familie, cei apropiaţi  sau vecinii au  cel mai important rol pentru a-i convinge să stea acasă şi să-i facă să înţeleagă riscul la care se supun ei înşişi şi riscul la care supun societate. E o cestiune foarte serioasă, pentru că virusul are mortalitatea cea mai mare la această grupă de vârstă.” 
 

David susţine că se poate implica şi poliţia locală, care poate să atragă atenţia privind păstrare distanţei şi folosirea unor mijloace de protecţie, dar cea mai mare influenţă o au persoanele din familia în care aceştia au încredere. „De asemenea,  cred că anumite asociaţii ale vârstnicilor trebuie să fie foarte active”.  
 

În ceea ce priveşte măsurile luate de autorităţile din România pentru gestionarea pandemiei, rectorul UBB a susţinut că „deocamdată este rezonabil. Am ales o strategie similară cu cea aleasă de ţări precum Franţa, Italia, Spania, Germania, diferită de Olanda şi Marea Britanie. E greu de evaluat care va fi mai bună. Vom vedea. E important că nu am ales o strategie „originală” şi ne-am comportat conform unor strategii care există şi la nivel internaţional”.  

   

Citeşte şi


VIDEO Clujenii, pe urmele italienilor. Gestul emoţionant făcut în semn de apreciere pentru medici şi asistente

Dovada că mulţi români nu au înţeles gravitatea coronavirusului: „I-am rugat să ţină distanţă şi mi-au zis să-mi văd de treabă”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite