FOTO Cercetătoarea premiată în India pentru munca din România. Mihaela Gligor: „M-am gândit că Eliade ar fi mândru de mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În momentul premierii  FOTO Horia Mihai Gligor
În momentul premierii  FOTO Horia Mihai Gligor

Mihaela Gligor a luat un premiu în India pentru munca sa de cercetare despre Mircea Eliade. De ani buni publică cărţi inedite despre marele scriitor, a înfiinţat la Cluj primul Centru de Studii Indiene din România, împlinind astfel un vis mai vechi de-al scriitorului. Iar ca să dea şi mai multă semnificaţie momentului, românca şi-a ridicat premiul îmbrăcată în ie.

„Indienii s-au bucurat foarte mult să afle că o poveste, romanul Maitreyi, mi-a schimbat viaţa“, mărturiseşte Mihaela Gligor, cercetător la Academia Română din Cluj. Pasiunea sa pentru personalitatea lui Mircea Eliade şi tenacitatea cu care a publicat cărţi inedite despre acesta i-au fost răsplătite după ani buni. Şi asta taman de ţara unde a început totul: India.

Fundaţia de Cercetare Venus International/Venus International Research Foundation, o organizaţie nonguvernamentală  bine cotată în lumea academică indiană, creată de profesori din India şi străinătate, i-a oferit clujencei Premiul Outstanding Scientist/Cercetător Remarcabil la categoria Ştiinţe Umane, Istorie şi Filosofie.

Pentru Mihaela, distincţia înseamnă recunoaşterea muncii sale din ultimii 10 ani, dar şi confirmarea că face bine ceea ce face. Îi insuflă şi încredere că poate face mai mult, mai bine. La ceremonie au fost 189 de laureaţi din 16 state ale lumii.

Nu mulţi ştiu că ea e primul cercetător din România care a tradus în româneşte, în 2012, scrisorile dintre Maitreyi şi Mac Linscott Ricketts, biograful american al lui Mircea Eliade. A mai publicat volume de corespondenţă dintre Eliade şi foşti studenţi de-ai acestuia. Şi de trei ani a dat viaţă unui vis îndepărtat de-a marelui istoric al religiilor: un centru de studii indiene în România.

mihaela gligor cluj foto horia mihai gligor

Diploma şi premiul FOTO Horia Mihai Gligor

Să-mi croiesc drumul cinstit

„La Chennai, pe 11 noiembrie, am fost ambasadorul României“, povesteşte românca. La ceremonia organizată de fundaţia indiană îşi amintea cum ea, copilă fiind, stătea pe genunchii bunicului şi îi asculta poveştile.

„Mi-ar fi plăcut să fie acolo şi părinţii mei, cei care m-au susţinut întotdeauna şi datorită cărora sunt ceea ce sunt, un om cu ambiţii mari şi tărie de caracter să-mi croiesc drumul cinstit. Şi m-am gândit că Eliade ar fi mândru de mine“, mărturiseşte ea.

A ales şi o ţinută pe măsură: o ie care să le rămână în mintea participanţilor din 16 ţări, nu doar în poze. Ne spune că a vrut să ducă cu ea o parte din România şi de aceea a ales o ie. „Mi s-a părut firesc să îmbrac ia românească la o aşa ocazie şi să le vorbesc profesorilor şi cercetătorilor adunaţi acolo nu doar despre Mircea Eliade, ci şi despre locul din care vin“, adaugă cercetătoarea.

Înainte de premiere a avut loc o conferinţă internaţională dedicată inovării şi cercetării ştiinţifice,  Annual Research Meet-ARM 2017, eveniment organizat pentru al treilea an consecutiv de fundaţia amintită. Mihaela a fost singurul român dintre sute de profesori şi cercetători din toată lumea. În special din state precum India, SUA, Marea Britanie, Malaezia, Singapore, Emiratele Arabe, Oman, Germania, Tanzania, Egipt, Algeria.

11 oameni au vorbit despre munca lor. Printre ei şi românca.

„Le-am vorbit despre Mircea Eliade şi munca mea din ultimii 10 ani, despre toate volumele scrise, editate, traduse de mine, dar şi despre Cluj Center for Indian Studies/Centrul de Studii Indiene din Cluj şi faptul că India mi-a schimbat viaţa.  Indienii, mai ales, s-au bucurat foarte mult să afle că o poveste, romanul Maitreyi, mi-a schimbat viaţa şi că studenţii români sunt interesaţi să afle cât mai multe despre cultura indiană“, povesteşte cercetătoarea.
mihaela gligor cluj foto horia mihai gligor

Micul trofeu din India  FOTO: Horia Mihai Gligor

Peste 300 de profesori şi cercetători din mai multe părţi ale lumii au luat parte de premiere şi la conferinţa internaţională. Sunt cu toţii oameni specializaţi în ştiinţe umaniste, matematică, chimie, neurologie şi ştiinţe cognitive, microbiologie, inginerie, ştiinţele spaţiului şi lista poate continua. „Oameni deschişi la colaborări interdisciplinare şi interculturale. Atmosfera a fost una relaxată, caldă“, povesteşte Mihaela Gligor.

S-au acordat premii - Lifetime Achievement; Distinguished Scientist; Outstanding Scientist; Young Scientist  - în mai multe domenii de cercetare. Depunerea dosarelor pentru aceste premii s-a făcut din iulie, anul acesta, până în septembrie. Mihaela a aplicat la secţiunea Outstanding Scientist şi a câştigat.

Dacă Eliade n-ar fi fost

Am întrebat-o cum crede că ar fi arătat viaţa ei acum dacă nu l-ar fi citit pe Eliade în liceu.

„Era imposibil să nu îl citesc. Eram pasionată de Limba şi literatura română şi citeam tot ce era în bibliografia recomandată la clasă. E interesant însă că l-am preferat pe Mircea Eliade şi nu pe Liviu Rebreanu, al cărui roman, Ion, îl simţeam cel mai aproape, pentru că prezenta lumea în care am crescut, lumea satului românesc. Sau pe Ion Agârbiceanu, cel care a scris exact despre satul copilăriei mele, Bucium Poieni, şi despre poveştile pe care le auzeam în casa bunicilor“. 
mihaela gligor cluj foto horia mihai gligor

La conferinţa din Chennai, India FOTO: Horia Mihai Gligor

Mai puteţi citi:

Moaţa care a căutat urmele iubirii din „Maitreyi“ în India: „Mircea Eliade mi-a schimbat viaţa, dar ca femeie, l-am urât“

Cercetătoarea Mihaela Gligor (37 de ani) a înfiinţat anul trecut, la Cluj-Napoca, primul centru de studii indiene din ţară, împlinind un vis mai vechi de-al lui Mircea Eliade. Plecată pe urmele poveştii de dragoste dintre celebrul scriitor şi Maitreyi Devi, Mihaela a vizitat India şi a tradus în premieră în limba română şi corespondenţa dintre Maitreyi şi biograful american al lui Eliade.

Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, istoria unei iubiri neîmplinite

Mircea Eliade, la 23 de ani, a întâlnit-o în India pe Maitreyi Devi (16 ani), cu care a trăit o intensă poveste de dragoste. El era ortodox, ea hindusă. Din cauza prejudecăţilor şi a tabuurilor din anii '30, cei doi au fost despărţiţi de familia fetei. După ce s-a întors în ţară, în 1933, el a scris romanul „Maitreyi”, iar ea, patru decenii mai târziu, „Dragostea nu moare”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite