FOTO Cei mai frumoşi români. Vasile Dolean, pensionarul care face voluntariat pentru bolnavii de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Dolean (65 de ani) lucrează de câteva luni bune ca voluntar la un centru care are grijă de bolnavii de cancer în faze terminale. Se ocupă de coordonare pe partea economică şi spune că vrea să-i ajute pe ceilalţi cum poate le mai bine, adică prin experienţa şi cunoştinţele sale.

Suferinţa te schimbă, te şi aduce cu picioarele pe pământ dacă eşti un visător şi te face să conştientizezi cât de preţioasă este şi o clipă.
„Trebuie să ai curaj să vorbeşti cu aceşti bolnavi. Ei sunt conştienţi că mai au puţin pe lumea asta şi se agaţă de viaţă. Trebuie ajutaţi“, spune Vasile Dolean, un clujean în vârstă de 65 de ani, care s-a oferit să lucreze voluntar, fără să fie plătit, ca director economic la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie“ din Cluj.

„Sunt obişnuit cu stilul de muncă în fabrică“

Faţă de ceilalţi clujeni de vârsta sa care aleg să-şi petreacă timpul prin parc jucând şah ori spunându-şi ofurile, Vasile Dolean are o „agendă“ plină.
Fiind o fire activă, îşi împarte timpul în aşa fel încât să le poată face pe toate. E nedespărţit de „prietenul“ său, telefonul.

Spune că e credincios şi nu pentru că a fost coleg de liceu cu Vasile Someşanul ori că lucrează la un centru creat de Mitropolia Clujului, ci pentru că viaţa i-a demonstrat că e nevoie şi de credinţă.

A avut prima slujbă la 17 ani, de lăcătuş, iar apoi s-a angajat ca muncitor calificat la o fabrică din Cluj. Şi-ar fi dorit să devină dascăl, dar nu a fost să fie. A început de jos ca muncitor şi a ajuns director. A lucrat şi în sistemul de stat ca director economic, adjunct ori executiv la Casa de Pensii şi la Direcţia de Muncă, dar şi în privat, unde a coordonat un grup de firme.

„Prin 93 am plecat de la Direcţia de Muncă, unde eram director economic pentru că nu mi-a plăcut stilul de muncă“, susţine clujeanul.

Experienţa din ambele sisteme, de stat şi privat, l-a ajutat să vadă lucrurile în comparaţie şi să spună că salariile unor bugetari sunt prea mari pentru munca pe care o fac. „Sunt obişnuit cu stilul de muncă din fabrică. Acolo, oamenii câştigau cât lucrau“, afirmă Dolean.

Ce face la centru

La acest centru din Cluj, unde sunt aduşi bolnavi de cancer care mai au puţin de trăit, lucrează din aprilie, anul acesta.

„Aici se face o trecere mai uşoară pentru aceşti oameni. Le uşurăm cum putem suferinţa. Avem voluntari medici, studenţi. Ajutăm şi familiile să treacă peste golul lăsat prin moartea bolnavilor“, explică Dolean.

Tot centrul se ocupă şi de cele trebuincioase pentru înmormântarea bolnavilor care nu au pe nimeni. Sarcina lui Vasile Dolean e să drămuiască finanţele centrului şi să facă rost de bani, prin donaţii ori sponsorizări.
Zilnic trece pe la centru ca să vadă de ce mai e nevoie.

Centrul are 10 saloane cu 20 de paturi, centru de zi, ambulator, capelă, bibliotecă, faramcie, sala de conferinţe, sală de kinetoterapie şi, aşa cum scrie şi pe pliantele de promovare ale instituţiei, serviciile se oferă gratuit. Acolo lucrează o echipă compusă din medici, farmacist, preot, asistenţi medicali, asistent social, psiholog, infirmiere, voluntari.

Ce şi-ar dori să fie altfel

Lui Vasile Dolean îi displace că, în vremurile noastre, s-a schimbat raportul valorilor, că anormalul are rang de normal, că politicul îşi bagă coada peste tot şi se întreabă retoric: „ce poţi face în ziua de azi fără credinţă?“.

Mai puteţi citi:

„Cei mai frumoşi români“: 55 de poveşti care fac România mai frumoasă

VIDEO Cei mai frumoşi români. Daniel David, „tatăl“ roboţilor terapeutici din România

Platforma de cercetare psihologică "Matrix" din Cluj va fi folosită la antrenamentul astronauţilor în vederea curselor spre Marte

Clujeanul Daniel David - primul român ajuns director pentru cercetare la faimosul Institut „Albert Ellis“ din New York

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite