Fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, cu un pas în libertate. De ce a decis Tribunalul liberarea pe cauţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Uioreanu a înplinit 17 ani în arest preventiv. FOTO: evz.ro
Alexandru Uioreanu a înplinit 17 ani în arest preventiv. FOTO: evz.ro

Tribunalul Cluj a decis liberarea pe cauţiune a lui Alexandru Uioreanu (17 ani), fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj. Printre motivele invocate de magistraţi se numără faptul că acesta făcea trafic cu cannabis, un drog care nu este de mare risc, a colaborat cu instanţa şi s-a apucat de tratament specialiazat pentru dependenţa de droguri.

Alexandru Uioreanu, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj,  aflat în arestat preventiv pentru trafic de droguri din 21 decembrie, află joi, 17 ianuarie, dacă va fi liberat pe cauţiune. El este cu un pas în libertate având în vedere că Tribunal Cluj i-a aprobat cererea de liberare provizorie pe cauţiune, stabilind  suma la 10.000 de lei . Întrucât procurorii DIICOT au făcut recurs, decizia finală asupra liberării aparţine Curţii de Apel Cluj şi va fi luată mâine.
 

De ce a decis Tribunalul liberarea pe cauţiune


În luarea deciziei Curţii de Apel vor cântări foarte mult motivele invocate de Tribunal pentru liberarea provizorie. „Adevărul“ prezintă, pe scurt, care au fost argumentele avute de magistraţi aşa cum rezultă din Hotărârea luată de Tribunal în 11 ianuarie. Astfel, judecătorii au arătat că pentru  liberarea provizorie trebuie îndeplinite două condiţii: prima se referă la pedeapsa pentru infracţiunea de care este acuzat care trebuie să fie mai mică de 18 ani, condiţie îndeplinită întrucât în acest caz pedeapsa prevăzută în Legea 143/2000 este între 5 şi 15 ani; şi a doua condiţie se referă la lipsa unor date conform cărora să rezulte că odată pus în liberate inculpatul ar săvârşi alte infracţiuni sau ar zădărnici ancheta. 


A făcut trafic cu droguri „uşoare“ şi a fost sincer 
 

Unul dintre argumentele pentru liberare invocate de judecători este faptul că Uioreanu a făcut trafic cu „droguri de risc şi nu de mare risc, în speţă cannabis, având un grad de pericol social redus“. De asemenea, s-a menţionat faptul că Alexandru a avut o atitudine sinceră cu organele de cercetare penală şi chiar, aşa cum a menţionat avocatul său Tiberiu Ban, a făcut 6-7 denunţuri.  

Este minor şi provine dintr-o familie cu valori morale

Judecătorii au mai reţinut că inculpatul este minor „ceea ce presupune o imaturitate în gândire şi acţiuni“. De asemenea, se mai arată că „provine dintr-o familie de intelectuali, cu valori morale, cu un bun renume în comunitate şi al cărui suport îl are pe deplin asigurat“. 


 Are o situaţie şcolară nevaforabilă


Judecătorii au mai reţinut că inculpatul este elev în clasa a XI- a la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia“ şi are o situaţie şcolară nevavorabilă fiind neînchiat la două materii de specialitate pe semestru I, întrucât nu a putut susţine examenele din cauză că era în arest preventiv. În situaţia în care nu i se va permite în perioada 14 ianuarie – 25 ianuarie să susţină examenle respective riscă să repete anul şcolar. 
 

Urmează tratament psihologic pentru dependenţa de droguri


Judecătorii au mai arătat că perioada petrecută în arest preventiv din 21 decembrie a avut un puternic impact asupra psihicului său, ca dovadă stând faptul că a început trataent specializat pentru dependenţa de cannabis. Unul dintre avocaţii lui Uioreanu, Mihai Teaha, a susţinut că acesta a renunţat până şi la ţigările normale.   


Ce spun procurorii


Procurorii DIICOT au arătat în şedinţa de judecată de la Tribunal că nu sunt de acord cu măsura liberării pe cauţiune pentru că există riscul ca inculptaul că comită alte infracţiuni având în vedere că a fost traficant şi consumator de droguri. De asemene,a procurorii arată că Uioreanu este dependent de droguri, dependenţă de care nu va scăpa fără consiliere. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite