Festivalul Cepei la Pericei

Festivalul Cepei la Pericei

Ceapa din Pericei a intrat în Cartea Recordurilor (Arhiva primăriei Pericei - Vig Szabo Levente)

La Pericei, în judeţul Sălaj, se află singurul monument din lume dedicat unei cepe. Locuitorii zonei se pregătesc să celebreze ceapa. Anul acesta în perioada 11-12 septembrie la Pericei va avea loc cea de a V-a ediţie a „Festivalul Cepei".

Ştiri pe aceeaşi temă

În anul 2007 comuna Pericei a devenit o celebră datorită cepei. În urmă cu patru ani „ceapa made in Percei" a devenit un brand şi a intrat în Cartea Recordurilor. Acolo s-a ridicat un monument dedicat Cepei şi tot acolo localnicii au împletit cea mai lungă cunună de ceapă din lume de până acum, care a avut 4.527 de metri.

100 de tone de ceapă anual

La Pericei, cultivarea cepei este o tradiţie moştenită din tată fiu, atestată de aproape 850 de ani. „În fiecare gospodărie de la noi se cultivă ceapă. Anual la Pericei se produc circa 100 de tone ceapă", a spus primarul comunei, Boncidai Csaba. Ceapa de la Pericei a ajuns să fie comercializată în toate colţurile ţării, dar şi în ţări precum Ungaria, Germania şi Austria. „După mulţi ani am reuşit să punem în practică ideea noastră da face din ceapa de la noi un brand. În 2007 am reuşit. Atunci am luat legătura cu cei de Guinnes Book şi le-am spus ceea ce dorim să facem. A fost destul de greu. La început ne-au cerut bani circa 5.000 de lire sterline, însă după aceea, după lungi negocieri, şi după ce au văzut exact despre ce este vorba au venit gratis", mărturiseşte primarul.

Prăjitură cu ceapă

Ceapa de la Pericei face parte şi din bucătăria tradiţională. În fiecare gospodărie se foloseşte pentru a prepara  un întreg meniu: de la aperitiv până la desert. „Două mâncăruri nu se pot face fără ceapă: tăieţei în lapte şi grişul în lapte. Atunci când vine vorba de gătit cu ceapă, fiecare familie din comuna noastră ştie să gătească orice cu ceapă. Inclusiv prăjitură cu ceapă şi alte deserturi. Sunt metode de prepare specifice zonei noastre: de exemplu, prin fierbere sau prin frigere ceapa îşi pierde aroma specifică şi devine dulce.  Un gust excepţional", a adăugat edilul.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările