Cum a schimbat războiul din Ucraina viaţa unei cunoscute soprane: „Dintr-odată rămâi fără adăpost, fără rude, fără muncă, fără patrie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anna Bodnarenko este îngrozită de ştirile de acasă privind ororile făcute de soldaţii ruşi. FOTO: Opera Cluj
Anna Bodnarenko este îngrozită de ştirile de acasă privind ororile făcute de soldaţii ruşi. FOTO: Opera Cluj

Sirenele din Odesa i-au rămas atât de tare întipărite în minte Annei Bondarenko încât în primele zile petrecute la Cluj orice zgomot mai puternic o făcea să tresară şi să se teamă pentru viaţa ei. În România, sirenele nu mai sună, dar veştile crunte din Ucraina o fac să lăcrimeze de fiecare dată când se gândeşte la ţara ei.

Solistă a Operei Naţionale şi Baletului din Odesa, Anna Bondarenko a fugit din calea războiului şi, după un drum riscant, a ajuns în siguranţă la Cluj-Napoca, la propunerea directorului Operei Naţioanale din oraş, Florin Estefan, pe care-l cunoştea de ani buni. Acesta i-a propus să lucreze la Opera din Cluj şi chiar săptămâna aceasta va debuta în rolul principal din „Evgheni Oneghin”. Opera le-a asigurat Annei şi unei colege cazare şi tot ce are nevoie, de circa trei săptămâni, de când se află în Cluj-Napoca. 

Începutul războiului a însemnat pentru Anna un şoc total: „Nu ne-am aşteptat să se întâmple aşa ceva. Şocul a fost şi mai mare, întrucât atacul a început  la 5 dimineaţa. Rusia a trimis rachete ţintite spre puncte de importanţă strategică, dar au fost distruse şi aeroporturile. Mulţi dintre cei care nu lucrau în Ucraina nu au putut să se întoarcă. Peste noapte, ne-am trezit cu familii despărţite, şocate, dezorientate. Noi toţi am fost nişte oameni simpli, care lucrau şi îşi făceau planuri, şi dintr-o dată vieţie ni s-au schimbat radical”. Ea a crezut că războiul se va termina rapid şi va putea rămâne în Odesa, dar când a văzut că situaţia devine din ce în ce mai complicată pentru civili a decis să plece. 

În prima săptămână de când a venit, Anna a reuşit, în sfârşit, să se odihnească, în condiţiile în care de la începutul războiului i-a fost imposibil să doarmă: „În Odesa, tot timpul sunau sirenele ce anunţau venirea bombelor. Indiferent ce oră era, trebuia să fim pregătiţi să fugim la subsol. După câteva zile, am înţeles că în locurile unde ne ascundeam, în subsolurile caselor, puteam fi îngropaţi de vii”. Tot timpul era pregătită cu un bagaj în care avea actele şi strictul necesar pentru a putea fugi.

                                                 

Ucraineni nevinovaţi, trataţi mai rău decât criminalii  

„În prima perioadă de la venirea la Cluj, am încercat să ne relaxăm. Problema a fost starea constantă de nervozitate. Noi ne speriam de sunetul avioanelor, de orice sunet care venea pe neaştepate. Eram obişnuiţi ca la un zgomot mai puternic să ne ridicăm şi să fugim. După câteva momente realizam că suntem în siguranţă şi că puteam continua să dormim”, explică Anna emoţionată. Ea a mărturisit că în mintea ei multă vreme a fost un haos. Deşi are acum siguranţa că locuinţa în care doarme nu va fi bombardată, gândurile i-au rămas în Ucraina, mai ales că mama ei a decisă să rămână într-un oraş de lângă Odeja: „A fost alegerea ei să nu plece. Eu nu  pot să dorm liniştită ştiind că e acolo, singură”. 

Ea povesteşte, cu ochii în lacrimi, că în zonele ocupate de armata rusă oamenii nu pot nici să părăsească oraşele, dar nici să primească ajutoare. „Am mulţi cunoscuţi care nu pot dormi, care trăiesc fără lumină, fără apă, fără mâncare, ei nu se mai pot gandi la nimic, zilnic auzind explozii. Chiar şi criminalii închişi în închisori au hrană, apă, electricitate, în schimb oamenii din Ucraina care nu au făcut nimic rău nu au minime condiţii de viaţă”. Ea spune, cu lacrimi în ochi, că cel mai tare au tulburat-o ultimele veşti din Mariupol despre mai multe fete tinere violate şi spânzurate de militari ruşi”.

Ce i-au spus colegi din Rusia



Soprana a fost contactată de colegi artişti din Rusia, şocaţi de izbucnirea războiului: „Mi-au spus că regretă profund faptul că ucrainenii au de suferit. Foarte mulţi ruşi ţin cu preşedintele lor, dar sunt şi foarte mulţi care nu sunt de acord cu ceea ce face şi nu cred în pretextul absurd invocat, cum că Rusia ar vrea să elibereze poporul ucrianean de nazişti, ceea ce e nonsens total”. 

Anna susţine că în această perioadă dificilă, poporul ucrainean este mai unit ca niciodată. „Dacă înainte erau medici, contabili, avocaţi, muncitori, acum sunt toţi uniţi şi au un singur scop, să facă tot posibilul pentru ca poporul nostru să învingă.” 

Anna a rămas cu gândul la compatrioţii ei şi face eforturi pentru a-i ajuta: „Vom face concerte de caritate şi toţi banii vor ajunge în Ucraina, să ajutăm militarii noştri şi pe cei care acum au nevoie de sprijin. Mulţi oameni au rămas fără nimic, unii fără acte, este o situaţie înfricoşătoare. Trăieşti, iar dintr-odată rămâi fără adăpost, fără rude, fără muncă, fără patrie.” 

  

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ce instrument poate folosi ONU pentru protejarea ucrainenilor. Expert: „Vom vedea terorism de masă”

„Modul rusesc” de a purta război în Ucraina: artilerie grea şi atacuri asupra  femeilor gravide şi copiilor

   

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite