CJ Cluj anunţă că „cel mai performant centru de deşeuri din România” este finalizat. Clujul Civic avertizează: „există riscul unei catastrofe ecologice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de deşeuri este finalizat. FOTO: Consiliul Judeţean Cluj
Centrul de deşeuri este finalizat. FOTO: Consiliul Judeţean Cluj

Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că cel mai „că cel mai mare din ţară şi cel mai performant centru de deşeuri din România este gata pentru a fi pus în funcţiune şi pregătit pentru a încheia definitiv problemele de mediu”. Organizaţia Clujul Civic susţine că se încearcă punerea în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de mediu, fapt care „duce la creşterea pericolului unor dezastre ecologice şi sociale.”

Organizaţia Clujul Civic a lansat, săptămâna trecută o petiţie prin care solicită Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului să nu emită autorizaţia de mediu solicitată de Consiliul Judeţean Cluj pentru noul centrul de deşeuri amenajat la Pata Rât, deoarece „există riscuri serioase de producere a unor catastrofe ecologice, deoarece staţia de tratare a levigatului este subdimensionată şi nu ar face faţă în cazul unor condiţii meteo extreme, cu ploi serioase.” 

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj nu au răspuns punctual la problemele ridicate de „Clujul Civic”, în schimb au trimis un comunicat de presă în care preşedintele CJ, Alin Tişe susţine că noul centru pentru deşeuri este gata pentru a fi pus în funcţiune.  

Redăm mai jos comunicatul de presă:
 

„După opt ani de muncă, cea mai mare investiţie din istoria judeţului şi unul dintre cele mai grele dosare de mediu pot fi considerate a fi încheiate cu succes. Raportat la situaţia actuală de mediu, tot ce a depins de Consiliul Judeţean s-a realizat:

- celula este funcţională;

- se finalizează procedura care va asigura operarea noului centru;

- a avut loc dezbaterea publică în vederea obţinerii autorizaţiei integrate de mediu.


Alin Tişe, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj: "Astăzi este o zi istorică! Noul Centru pentru Managementul Integrat al Deşeurilor este o misiune îndeplinită cu succes. Livrăm ceea ce am promis clujenilor: un nou centru pentru deşeuri, cel mai mare din ţară şi cel mai performant, gata pentru a fi pus în funcţiune şi pregătit pentru a încheia definitiv problemele de mediu."


După atingerea capacitaţii maxime de 75% la rampa temporară a RADP, urmează ca depozitarea să fie sistată pe actuala locaţie iar deşeurile, după procesare şi sortare, să fie stocate la noua celulă a CMID.

În perioada imediat următoare se stabileasc procedurile prin care deşeurile din judeţ vor fi preluate de operatori şi aduse pentru sortare şi ecologizare la CMID.

Concluzia proiectului este următoarea:

- Consiliul Judeţean Cluj a creat cadrul necesar pentru ca de mâine să se poată depozita deşeuri în condiţii conforme, atât din municipiul Cluj-Napoca cât şi din întregul judeţ.

Acest nou Centru de Management Integrat va rezolva problema depozitării deşeurilor din întregul judeţ pentru următorii 20 de ani.”

„Creşterea pericolului unor dezastre ecologice şi sociale”. 

Clujul Civic a revenit cu un comunicat în care arată că se va trece la deschiderea centrului de deşeuri fără autorizaţie de mediu, fapt care „generează înlănţuirea unor factori agravanţi, care duc la creşterea pericolului unor dezastre ecologice şi sociale”. 

Redăm mai jos comunicatul trimis de Clujul Civic redacţiei „Adevărul”:

„La sfârşitul lunii martie CJ a depus din nou documentaţia pentru autorizarea PARŢIALĂ a CMID (având în vedere, precum se recunoaşte şi în documentaţie, că Centrul nu este finalizat). Aceasta este deja a doua depunere, după ce prima depunere (ianuarie 2020) a fost întoarsă de ANPM.

După toate promisiunile  din 2017, 2018, 2019 şi 2020 ale lui Alin Tişe despre inaugurarea iminentă a CMID, documentaţia s-a dovedit a fi din nou incompletă. 

Depunerea şi evaluarea completărilor, şi emiterea autorizaţiei durează minimum 5 luni (asta dacă nu se descoperă şi alte probleme, la care lucrarea are şanse maxime - precum s-a dovedit şi în ianuarie), dar în realitate poate să dureze ani de zile. 

În fapt, ar trebui să dureze minimum 3 ani - pentru că autorizaţia integrată nu se dă în bucăţele, se dă odată, integral. Iar ca să se dea integral, lucrarea ar trebui să fie gata. Dar nu este, şi nici nu va fi încă ani buni de zile. 

În timp de atâtea amânări(din 2011 încoace) criza gunoaielor se agravează la Cluj. Recent, şi Mureşul a anunţat că nu va mai primi gunoaiele Clujului.

Deci trebuie pornit CMID-ul, dar fără autorizaţie CMID nu poate porni. 

La 2 săptămâni după ce a depus documentaţia la ANPM, CJ deja s-a şi dus la Comitetul de Urgenţă, cerându-i să-i aprobe punerea în funcţiune parţial-parţială a CMID - în anumite condiţii. Adică nici măcar la ce s-a cerut autorizaţia (subcelula 1+2+3), ci numai la o treime din asta, subcelula 1.

Comitetul i-a şi aprobat această cerere lui Tişe, în 15 aprilie. 

Condiţiile punerii în funcţiune “urgentă” sunt ca rampa RADP şi Salprest să ajungă la capacitatea maximă aprobată (75%). La şedinţa CJ de ieri, zburau prin aer estimări generoase din gură gen “74.9%”, dar în realitate, în documentaţia depusă la ANPM, CJ s-a scăpat: la pagina 156 a solicitării CJ scrie: “Datorita depasirii capacitatii de depozitare a deseurilor din depozitul de deseuri de la Pata Rat se impune ca parte din investitia CMID Cluj sa poata fi pusa in functiune.”

Acum ce urmează, e ca RADP şi Salprest să declare la unison că s-au umplut.

Atunci Comitetul va constat că s-au îndeplinit condiţiile, şi va aproba deschiderea parţial-parţială (a subcelulei 1 din cele 3 subcelule pentru care CJ a cerut autorizare).

Problema e că această deschidere generează înlănţuirea unor factori agravanţi, care duc la creşterea pericolului unor dezastre ecologice şi sociale.

-Subcelula 1 se va umple de levigat. 

-Staţia de de tratare a levigatului fiind mult subdimensionată, levigatul în exces umple subcelula 1 (pentru că staţia nu o poate elimina)

-în timp, hidroizolaţia subcelulei 1 va putea ceda şi nu se poate repara

-în timp, zidul celulei va putea ceda.

Toate astea, din cauza incompetenţei istorice, crase şi penale a CJ Cluj sub cârmuirea lui Alin Tişe.”

„Adevărul” a cerut, marţi, un punct de vedere de la Consiliul Judeţean, care însă nu a venit până la publicarea acestui material. 

Citeşte şi

Citeşte şi



Gunoaiele Clujului: PDL, PNL şi PSD fac aceeaşi mizerie. Cornu şi Bene, un partener de afaceri al fiului lui Ioan Rus, au luat banii şi au plecat

Pata ruşinoasă de pe obrazul Clujului, în presa internaţională. Reportaj France Presse la Pata Rât: „Nimeni nu ar trebui să trăiască în condiţii atât de inumane”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite