Cine zice că fetele nu pot juca fotbal?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetele au demonstrat că fotbalul nu este neapărat un sport al bărbaţilor.
Fetele au demonstrat că fotbalul nu este neapărat un sport al bărbaţilor.

Fetele de la Olimpia Cluj au impresionat prin performanţele obţinute, iar totul i se datorează lui Mirel Albon, care a revoluţionat această ramură sportivă în România. El este omul căruia i se datorează creşterea nivelului fotbalului feminin la noi în ţară. Fetele de la Olimpia au făcut furori în Europa în această ediţie a cupelor europene.

Fotbal feminin? Fete care să practice acest sport atât de dur? Este imposibil! Ar spune orice microbist. Totuşi, acest sport este extrem de dezvoltat în ţări europene precum Franţa, Germania, Anglia, Norvegia sau Suedia, dar şi pe alte continente unde Brazilia, Australia sau Japonia fac furori. Aici, fotbalul feminin este cu adevărat profesionist, jucătoarele reuşind fără probleme să-şi asigure un trai decent doar din fotbal.

Unele echipe de fotbal feminin au bugete de milioane de euro, iar jucătoarele importante au salarii lunare de mii de euro. Dar de ce ar juca fotbal o româncă? Aceasta este întrebarea la care un răspuns este greu de aflat. Totuşi, la cel mai înalt nivel, în prima ligă a ţării noastre, activează 12 echipe. Desigur că în cazul acesta nu se poate discuta decât de salarii lunare de câteva sute de lei, fotbalul fiind doar o pasiune a fetelor şi în niciun caz o modalitate de a câştiga bani.

Cheia succesului: Mirel Albon

Are 44 de ani şi toţi clujenii îl cunosc ca „antrenorul fotbalistelor". Nu a jucat fotbal la un nivel foarte înalt şi nici ca antrenor nu s-a prea auzit de el. În schimb, a fost arbitru timp de 14 ani. Asta până în anul 2001, când a decis să preia o echipă de fotbal feminin. A considerat mereu că locul său este aici, chiar dacă oferte au existat şi din partea altor echipe.

CFF Clujana a fost clubul prin care a intrat în această lume, a fotbalului feminin. A cucerit şase titluri naţionale, patru cupe ale României şi de două ori a câştigat campionatul la junioare. Era clar, Clujana nu avea rivală în ţară, dar toate astea nu i-au fost suficiente lui Albon. A vrut să se implice în dezvoltarea acestei ramuri sportive, fără a viza performanţa imediată.

Şi-a dorit înfiinţarea unei adevărate academii de fotbal feminin şi primul pas a fost făcut. Cu ajutorul Universităţii Tehnice şi a unor oameni pasionaţi precum Alin Cioban, Eugen Cocan şi Ioan Vlas, a înfiinţat Olimpia Cluj. Multe dintre fotbalistele talentate l-au urmat la noua sa echipă. Chiar dacă nu se poate vorbi de grupe de vârstă, precum în alte ţări, peste 30 de fete fac parte în acest moment din noul proiect, majoritatea fiind foarte tinere. Mai mult, în primul an de la înfiinţare, Olimpia a cucerit titlul de campioană şi Cupa României. Apoi a urmat participarea în Champions League, iar fetele lui Albon s-au calificat în „şaisprezecimi", câştigând toate cele trei meciuri din grupă.

Campioana Europei a venit la Cluj

Un moment memorabil în întreaga istorie a fotbalului feminin clujean este prezenţa la Cluj a campioanei Europei, Olympique Lyon, pentru meciul din şaisprezecimile Champions League. 4.000 de oameni au fost la meci, dar diferenţa de valoare şi-a spus cuvântul. Cu 9-0 au bătut franţuzoaicele, care au avut o jucătoare în plus, dar şi un buget de 3,5 milioane de euro.

Anul trecut, Mirel Albon a cheltuit 50.000 de euro pentru întregul sezon, iar acum nu se poate vorbi nici măcar de această sumă. „Noi nu avem, practic, un buget. În sezonul precedent am avut cheltuieli între 45.000 şi 50.000 de euro, iar anul acesta am cheltuit mult cu participarea în grupă. Pe viitor, dacă vrem să obţinem performanţă, trebuie schimbat ceva şi la noi, pentru că avem condiţii ca în liga a doua din Franţa şi e greu să ne putem bate cu asemenea echipe. Avem peste 30 de fete, iar jumătate sunt sub 16 ani, de aceea la meciul cu Lyon am trecut doar 14 jucătoare pe foaia de joc", spune Mirel Albon.

Cel mai mare salariu, 500 de lei

Dacă Eugenie Le Sommer, Louisa Necib sau Lotta Shelin, vedete ale campioanei Europei, au salarii de câteva mii de euro, fetele lui Mirel Albon, care în acelaşi timp este antrenorul echipelor naţionale Under 19, Under 17 şi antrenor secund  al echipei naţionale de senioare, primesc câteva sute de lei sau deloc. Raluca Sârghe şi Cosmina Duşa au cele mai mari salarii din echipă, 500 de lei, iar pe lângă ele doar patru fete mai sunt remunerate, cu 200 de lei lunar.

Deşi aveau promise prime de 1.500 de lei pentru câştigarea titlului, fetele nu au încasat decât jumătate, din cauza lipsei banilor. „Eu îmi doresc foarte mult să devin jucătoare profesionistă şi mi-ar plăcea să joc într-o ţară în care fotbalul feminin este dezvoltat. Noi suntem la început de drum cu această echipă, dar sunt convinsă că putem face performanţă pe viitor. Ca o comparaţie, cea mai tânără jucătoare a lor este cea mai bătrână de la noi. Eu după ce mă las de fotbal aş vrea să devin antrenor", spune Raluca Sârghe, una dintre componentele de bază ale formaţiei clujene. Chiar şi în aceste condiţii, obiectivul pentru acest an este clar: câştigarea unui nou event şi calificarea în optimile de finală ale Ligii Campionilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite