Loteria din câmp. Agricultorii, încurcaţi de vremea rea la culturile de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii nu ştiu ce vor recolta la vară Foto:Arhivă Adevărul
Fermierii nu ştiu ce vor recolta la vară Foto:Arhivă Adevărul

Vremea rea din ultima perioadă ţine fermierii din Bărăgan cu sufletul la gură. Agricultorii se roagă la Dumnezeu să nu mai ningă pentru a afla în ce stadiu sunt culturile de toamnă.Recolta din acest an ar putea fi compromisă, dacă vin în continuare ninsori şi ger. În unele zone, au apărut deja probleme



„Încă nu ştim ce surprize ne aşteaptă. Aşteptăm să se mai topească zăpada pentru a putea recolta monoliţi de la rapiţă şi de la orz. Se iau probe de pământ cu plante din câmp şi se introduc treptat la căldură, până la o temperatură de 7 grade. Dacă planta se usucă, e de rău. Dacă începe să se dezvolte, ne asigurăm de o producţie bună la vară”, spune Aurelian Dobre, fermier şi secretarul Camerei Agricole Călăraşi. Agricultorii au însă speranţe că vor avea roade pe câmp şi în acest an.

„Grâul rezistă la temperaturi de minus 22 de grade, orzul la minus 15 grade, iar rapiţa este cea mai sensibilă. La minus 12 grade se distruge toată cultura. Deocamdată, să sperăm că lucrurile stau bine. Plantele au avut strat de zăpadă care să le protejeze de ger”, a precizat Dobre. Pe de altă parte, fermierii se bucură că a fost vreme rea, gândindu-se că astfel au fost stârpite rozătoarele. „Poate gerul şi ninsoarea au mai stopat înmulţirea şoarecilor care ne-au distrus culturile anul trecut”, spun fermierii.

În unele zone, rapiţa e jalnică

În unele zone din judeţul Călăraşi, lipsa umidităţii din sol a afectat culturile, iar fermierii spun că recolta din 2015 nu mai fi nici pe jumătatea celei din acest an. „Cultura de rapiţă este jalnică”, spune Marius Jilăveanu, fermier din Călăraşi. Acesta pune slaba dezvoltare a plantelor tot pe seama deficitului de umiditate de la momentul semănatului. „Cultura de rapiţă este jalnică, pentru că nu am avut precipitaţii la timp şi răsărirea a avut loc la 3-4 săptămâni după semănat, pe 80% din suprafaţă. Şi la grâu, faptul că umiditatea a venit mai târziu nu a fost de bun augur, suntem undeva la 20-25% din stadiul de dezvoltare de anul trecut”, a explicat Marius Jilăveanu. El apreciază diminuări de producţie de până la 20 – 25% la grâu şi până la 60% la rapiţă.

În 2014, în judeţul Călăraşi, s-a făcut rapiţă din belşug. 2800 kg/ha a fost producţia, iar suprafaţa cultivată a depăşit 55.000 de hectare. Rapiţa ocupă în prezent un loc deosebit de important în economia mondială ca sursă de uleiuri vegetale, fiind utilizată atât în alimentaţie, cât şi în industrie. Rapiţa e rentabila pe sole mari şi cu respectarea tuturor verigilor tehnologice - tratamente, fertilizări, recoltare în optim cu maşini bune şi bine reglate. Altfel, e nerentabilă.

Producţie cum rar s-a mai văzut

De departe, cea mai profitabilă cultură a fost porumbul. 591.750 tone s-au obţinut, în 2014, de pe cele 98.073 de hectare cultivate. Producţia medie la hectar a fost 6.034 kg, iar în unele zone a depăşit chiar 9.000 kg.
“În zonele de terasă am obţinut şi 9.400 kg/ha. Nu s-a mai întâlnit aşa ceva în ultimii 15-20 de ani. Suntem mulţumiţi”, spune Aurelian Dobre, fermier şi secretarul Camerei Agricole Călăraşi. Conform datelor furnizate de Marioara Hărmănescu de la Direcţia Agricolă, în 2013, din 102.940 ha cultivate cu porumb s-au recoltat 96.320 ha, cu o recoltă medie de 5,18 t/ha, în fermele mari şi minime de 3,5 t/ha, în fermele mici.
 

Vă recomandăm şi:

Din ce au scos cei mai mulţi bani, anul acesta, fermierii din Bărăgan. „În agricultură, e ca la poker“, iar 2014 a fost cel mai bun an din ultimele două decenii

Recolta din 2015, sub semnul întrebării. Rapiţa şi grâul sunt deja compromise

Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Se dă startul campaniei agricole de primăvară. În Bărăgan, porumbul este la putere

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite