Mari greşeli pe care le poate face o gazdă. Cum eviţi capcanele prin care strici cheful musafirilor. Reguli de bun-simţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru reuşita petrecerii, conversaţia trebuie să rămână antrenantă, iar o gazdă trebuie să ştie cum să intervină în dialogul dintre doi interlocutori dacă este nevoie şi, uneori, să concilieze punctele de vedere divergente, notează Aurelia Marinescu în „Codul bunelor maniere astăzi”.

Sunt însă situaţii pe care o gazdă nu trebuie să le experimenteze în niciun caz.“Problema încheierii unei conversaţii - ceea ce echivalează cu terminarea petrecerii - este foarte importantă. Ea depinde de musafiri, şi nu de gazdă. Dar, din dorinţa de a participa în sfârşit şi ea la discuţii, aceasta poate comite mai multe greşeli”, arată autoarea Codului.

“Curăţenia generală”, interzisă

Prima greşeală: după ce a servit toate felurile de mâncare şi toate băuturile, gazda ar vrea să se bucure de invitaţii săi pentru a sta de vorba liniştită şi trece la "o curăţenie generală", strânge tot, spală toate vasele, scutură faţa de masă, cu o ostentaţie de care nici măcar nu e conştientă! În mod firesc, musafirii simt în acest moment un semnal de plecare.
Acum, tot gazda comite a doua greşeală: încearcă cu orice preţ să-i reţină. Se simte jignită, imploră, ascunde poşete, fulare. Chiar dacă dorinţa de a pleca a invitaţilor nu era fermă, acum va deveni, pur şi simplu din dorinţa omului ce se revoltă faţăde orice constrângere, se arată în “Codul bunelor maniere astăzi”.

Pentru a evita situaţiile jenante, atât pentru gazdă, cât şi pentru musafiri, există câteva reguli de la care nu trebuie să se abată nimeni.

Iată cum trebuie procedat:

1.Dacă suntem gazde şi e o masă festivă, cu invitaţi importanţi, ne vom mişca foarte rar şi încet, dar eficient. Putem strânge tot ce este în plus, putem schimba scrumierele, dar nu când vrem noi, ci când se iveşte un moment prielnic şi nu în mijlocul unei conversaţii pasionante. Să nu ne dorim în acel moment ca totul să fie "pahar". O casă deranjată în timpul unei petreceri arată foarte bine.

2.O soluţie salvatoare vine din participarea musafirlor la pregătirea mesei pentru desert şi cafea. Dacă gazda dă tonul cu naturaleţe, nimeni nu se va simţi jignit şi vom vedea că a fi gazdă nu e o corvoadă, ci o plăcere. Bineînţeles că nu vorbim aici de o reuniune pretenţioasă. În cazul în care avem invitaţi de vază, trebuie să apelăm la un ajutor din afară. Putem chema femeia care ne ajută la curăţenie pentru a spăla vasele şi a ne fi de folos la bucătărie.

3. Celelalte greşeli care pot strica o reuniune sunt comise de invitaţi. A-ţi anunţa dorinţa de a pleca cu voce tare şi ţinând morţiş să-ţi iei rămas bun de la toată lumea, când vezi că toţi se simt foarte bine, e de neiertat.

4.A te retrage discret, a pleca neobservat, transmiţând cele bune tuturor prin amfitrion este formula ideală.

5.La fel de neplăcut este să insişti să se prelungească petrecerea, chiar dacă simţi că toţi ar dori să fie acasă în pat, să se odihnească în sfârşit. S-ar putea să ai succes, să se rămână peste limită, iar amintirea acelei nopţi pierdute să provoace multă vreme coşmaruri tuturor, inclusiv gazdei.

Codul, un veritabil bestseller naţional

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu (licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Vă recomandăm şi:

Codul bunelor maniere: cum şi când se sărută mâna unei doamne. De ce bărbatul salută primul şi cum trebuie să răspundă femeia

Când, cui, cât dăm bacşiş. Codul bunelor maniere: „A da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate“

Codul bunelor maniere în mediul digital: cum trebuie să le urezi la mulţi ani prietenilor şi ce faci când trebuie să îţi anunţi şeful că nu ajungi la birou

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite