Drama teribilă a elevului mutilat într-o explozie care petrece încă un Crăciun pe patul de spital FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Radu (în centrul imaginii), alături de colegii de liceu FOTO Arhivă personală Dragoş Radu
Dragoş Radu (în centrul imaginii), alături de colegii de liceu FOTO Arhivă personală Dragoş Radu

Pentru familia Radu, din comuna călărăşeană Dorobanţu, sărbătorile înseamnă spital şi suferinţă. Dragoş, 18 ani, cel mai mare dintre cei trei copii, a fost mai tot timpul internat, iar magia Crăciunului l-a găsit, în ultimii doi ani, zbătându-se între viaţă şi moarte.

În acest an, cel mai probabil, tânărul va petrece din nou sărbătorile în spital, în condiţiile în care are programată încă o intervenţie chirurgicală.

O tragedie cumplită i-a lăsat urme adânci în suflet, dar şi pe chip. Dragoş Gabriel Radu a învins moartea, după ce o explozie devastatoare i-a ucis tatăl şi bunica în 2017. El şi sora sa au fost răniţi în deflagraţia produsă de o butelie. Adolescentul a ajuns la spital cu arsuri pe 70% din suprafaţa corpului, iar medicii nu-i dădeau nicio şansă de supravieţuire. 

„Acum doi ani mi-am petrecut sărbătorile de iarnă în spital. Acum un an am fost în acelaşi loc. Povestea se pare că se repetă: şi anul acesta voi fi, cel mai probabil, tot acolo. Am amintiri din spital pe care nu le voi uita niciodată: în prima noapte de Revelion petrecută în spital am avut convulsii şi corpul meu s-a zbătut între viaţă şi moarte, între a rămâne în 2017 sau a intra în 2018; în a doua noapte de Revelion am avut parte de o surpriză extraordinară din partea unor oameni minunaţi. Planuri pentru Crăciunul de anul ăsta nu am. Nu mai am planuri în general; doar obiective. Îmi place să dăruiesc şi să mă gândesc la cadouri pe care să le ofer celor care mi-au definit anul care se încheie în curând.”, spune Dragoş Radu.

Face naveta zilnic 35 de kilometri

Pentru adolescentul acum în vârstă de 18 ani şi pentru familia sa, sărbătorile sunt triste. În decembrie 2017, în preajma Crăciunului, i-a lovit nenorocirea care a umbrit complet bucuria sărbătorii. Nu au mai împodobit bradul, ci au pus doliu la poarta locuinţei lor din comuna Dorobanţu pentru două înmormântări: doliul şi s-au făcut două înmormântări: tatăl şi bunica lui Dragoş.

calarasi dragos

Dragos (dreapta imaginii), în spital imediat după explozie. În stânga imaginii este sora sa, şi ea rănită în deflagraţie

Membrii familiei greu încercate au găsit puterea să meargă mai departe. Şi-au şters lacrimile şi au avut credinţa în Dumnezeu că vor reuşi să răzbească. Dragoş a fost cel mai puternic. După mai multe intervenţii chirurgicale suferite, după luni de stat în spital, după o comă profundă, adolescentul s-a trezit din nou la viaţă. Singurul lui gând a fost să meargă în continuare la şcoală, fiind elev la Colegiul Naţional Barbu Ştirbei în clasa a XII-a C. În fiecare zi face naveta ca să ajungă la liceu, 35 de kilometri, dus-întors. „35 de kilometri. Cu autobuzul, parcurşi în 40-45 de minute. Trăim totuşi în ţara autobuzelor care trec din trei în trei ore. Groaznic. Nu doar pentru mine, ci pentru toţi cei care fac naveta. E "totul sau nimic": ori ajungi la şcoală la ora 07.30, ori ajungi la ora 11.00. Presupune oboseală, timp pierdut, abonamente a căror sumă nu este decontată în totalitate. Există şi părţi - nu bune - mai puţin rele”, spune adolescentul.

Are 75 de anestezii

Băiatul a suferit 6 intervenţii chirugicale, a stat internat în spitalul Grigore Alexandrescu 80 de zile şi a fost o perioadă în comă indusă. Vrea să devină medic anestezist şi învaţă zi şi noapte pentru a-şi împlini visul. În fiecare sâmbătă merge la Bucureşti pentru meditaţii la chimie şi biologie. Pleacă dimineaţa la ora 06.00 de acasă şi se întoarce seara, la ora 10.00. Mama lui Dragoş, Mirela Radu, povesteşte cu lacrimi în glas prin ce calvar trece de 2 ani, rămasă singură cu 3 copii. Dragoş şi Andreea au fost răniţi în deflagraţie, primul cel mai rău. 

Imagine indisponibilă

Urmează încă o operaţie pentru Dragoş în scurt timp, dar şi pentru fetiţa de 9 ani, care a fost afectată de explozie. „Este dificil pentru că Dragoş are până în prezent 75 de anestezii, iar medicii ne-au avertizat că este posibil să nu mai reziste. El este şi slab, iar anestezicul îi poate fi fatal. Ne punem speranţa în Dumnezeu, aşa cum am avut-o întotdeauna. În 2017 aşa mi-au spus medicii: Dacă Dumnezeu vrea să-l salveze, se va face bine, noi nu îi dăm nicio şansă. Am plâns şi am îndurat milă, m-am rugat să se facă bine. Este un copil bun, nu mă supără cu nimic, toată ziua stă şi învaţă. Nici nu se plânge când are dureri, încearcă să mă protejeze ”, spune femeia.

„Am încercat să fac imposibilul pentru a-mi creşte copiii”

Tragedia din 2017 a lăsat în urmă multă suferinţă. Mirela Radu, de 37 de ani, este acum şi mamă, şi tată, pentru cei trei copii, doi băieţi şi o fată. Povesteşte cu lacrimi în ochi cum a reuşit să treacă peste necaz şi nu-şi doreşte decât sănătate. Acum 2 ani, o butelie de voiaj a făcut prăpăd. Soţul său, de 42 de ani, a încercat să deschidă robinetul, dar nu a reuşit, pentru că nu mai fusese folosită de mult timp. Când nu se aştepta, butelia i-a explodat în braţe. „Totul s-a petrecut în locuinţa soacrei mele, tot aici, în Dorobanţu. Se aflau toţi în bucătărie, când a lovit nenorocirea. Soţul şi soacra mea nu au putut fi salvaţi.

calarasi dragos

El a mai trăit o săptămână la spital, agonizând, dar nimeni nu ne-a dat voie să-l vedem. Ni s-a spus că este într-o stare foarte gravă şi că nu va supravieţui. Şi aşa a fost, explică Mirela Radu. Cu doi copii răniţi grav, cu un soţ decedat, femeia a luptat din răsputeri să reziste. A stat la căpătâiul copiilor luni în şir în spital, cu credinţa că vor fi salvaţi. „Asta ne-a fost soarta, am luat totul aşa cum a venit şi am încercat să fac imposibilul pentru a-mi creşte cum se cuvine copiii”, spune femeia.

El este o lecţie pentru noi toţi

Pentru Dragoş, şcoala a fost ca o gură de oxigen. Aici a uitat de toate şi şi-a îndreptat atenţia către studiu. Colegii, dar şi profesorii i-au fost alături în cele mai dificile momente, încercând să-l încurajeze. Au organizat şi o campanie umanitară pentru a strânge bănuţii necesari tratamentelor. Şi acum, de sărbători au venit cu sufletul alături de el. “Dragoş nu este diferit de colegii lui, chiar dacă poartă durerea cu el.

calarasi dragos

Este un copil bun, de nota 9 şi 10. Are o putere extraordinară în el, este ambiţios şi foarte hotărât în tot ceea ce face. Vine cu drag la şcoală pentru că visează să dea admiterea la Facultatea de Medicină. Noi am încercat să ne mobilizăm şi să-i aducem bucuria pe chip. Am organizat în şcoală un târg de Crăciun cu dulciuri, iar suma strânsă din vânzarea produselor i-am dăruit-o de sărbători. De altfel, oricine doreşte (oameni cu suflet mare şi cu posibilităţi materiale) poate face un gest frumos pentru Dragoş. Este modest, serios, inteligent. Nu a cerut nimic niciodată, dar cred că putem să-i facem sărbătorile mai uşoare, lui, mamei şi surorii sale. El este o lecţie pentru noi toţi, un exemplu despre curaj, ambiţie, voinţă şi tenacitate” a explicat Mariana Oprea, profesor-psihoterapeut în cadrul Colegiului Naţional Barbu Ştirbei.

calarasi dragos

Cei care doresc să le întindă o mână de ajutor lui Radu şi familiei sale, să le facă o bucurie, acum, în prag de sărbători, pot lua legătura cu prof. Mariana Oprea, tel: 0727.448.978, email:prof.opreamariana@yahoo.com sau cu Mirela Radu, mama copiilor, la telefon: 0720.646.753

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite