Cum faci friptura de miel perfectă. Secretul preparatului care se topeşte în gură, de ce nu se spală carnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
friptura de mile, un preparat delicios FOTO savoriurbane.ro
friptura de mile, un preparat delicios FOTO savoriurbane.ro

Friptura de miel, nelipsită de pe masa de Paşte, este un deliciu. Reţeta perfectă pentru un preparat gustos o regăsim în lucrarea „Bucate, vinuri  şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) a regretatului gastronom şi jurnalist Radu Anton Roman.

Ingrediente:

1 tavă suficient de mare

miel bun (6-8 kg) uşurat de cap şi gât, de măruntaie şi partea de jos a picioarelor

sare, piper

200 ml untdelemn

200 g unt

2 pahare vin alb

6 - 10 coroniţe de usturoi verde

o căpăţână de usturoi vechi

Mod de preparare:

Se pisează usturoiul. Mielul nu se spală, se şterge doar cu o ţesătură uscată pe din afară; pe dinăuntru se curăţă cu un şervet udat în apă cu oţet. Se freacă intens carnea cu sare, usturoi şi piper, apoi cu ulei.

Se aşază tava cu unt şi ulei în cuptorul încins şi, când sfârâie grăsimea, se potriveşte mielul cu spinarea în sus. Se înteţeşte focul. Se unge cât de des cu grăsime carnea pentru a deveni şi mai gustoasă până prinde crustă şi culoare.

Focul se domoleşte, acum coaja s-a format, se toarnă vinul peste carne, ne pregătim de o aşteptare activă de ungători cu ora (pentru că o să tot ungem vreun ceas friptura noastră cu tot ce e prin tavă şi cu câtă apă cere până intră uşor furculiţa). Presarăm usturoiul peste carne şi sos, împodobim mielul pentru ultimul său drum cu coroniţele de usturoi verde şi-l mai lăsăm încă zece minute în cuptor, să se desăvârşească.

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:

Prognoza meteo: Vine vara de Paşte. Un val de aer african loveşte România, cât de cald se face

Răspunsul Kremlinului la sancţiunile UE: Vera Jourova, David Sassoli şi alţi  6 oficiali europeni au primit intedicţie de a intra pe teritoriul Rusiei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite