Cum apar crampele menstruale şi ce remedii le alungă. Secretul celui mai vechi analgezic naturist pentru dureri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul, depresia, anxietatea şi fumatul pot declanşa crampele menstruale. Durerile, care variază semnificativ de la femeie la alta, pot fi alungate cu remedii naturale, renunţându-se astfel la tratamentale clasice cu analgezice. Specialiştii spun că muşeţelul, ghimbirul şi alimentele care conţin calciu fac minuni în aceste situaţii.

“Crampele menstruale sau dismenoreea sunt dureri care apar în zona abdominală şi pelvină, ca urmare a declanşării perioadei menstruale la femei. Durerea variază semnificativ de la o persoană la alta, în unele cazuri fiind uşoară, iar în altele extrem de severă. Cele minore abia sunt resimţite şi se manifestă prin balonare sau presiune în zona stomacului.

Când crampele sunt severe rezultă durere pulsatilă accentuată în zona abdominală inferioară şi în zona părţii inferioare a spatelui. În aceste situatii, crampele pot dura, de obicei, una-două zile. Alte simptome care însoţesc crampele menstruale includ: greaţa, vărsăturile, ameţelile şi scaunele moi”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Eliberarea hormonilor provoacă dureri

În cea mai delicată perioadă a lunii la femei, în timpul menstruaţiei corpul eliberează hormoni care determină contracţia uterului, în scopul eliminării mucoasei uterine. Substanţe asemănătoare hormonilor, numite prostaglandine, sunt cele care determină durerea, inflamaţia si declanşează contracţiile uterine musculare.

Alţi factori care pot declanşa durerile menstruale, spun specialiştii, sunt: stresul, depresia, anxietatea şi fumatul. Reducerea sau eliminarea acestor factori de risc ajută la diminuarea acestor simptome.
 
Muţeşelul, efect antiinflamator

Pentru ameliorarea crampelor menstruale şi a disconfortului există remedii naturiste care fac minuni. Ceaiul de muşeţel este un calmant la îndemâna oricui. Substanţele active pe care le conţine au efecte antiimflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cicatrizante, sudorifice şi antialergice.

"Florile de muşeţel conţin vitamina C şi vitamina B1, minerale, şi ulei eteric. Acesta are atât proprietăţi antiimflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cicatrizante, sudorifice şi antialergice. Putem folosi muşeţelul pentru a calma colicile sugarilor, senzaţia de greaţă şi balonare, durerile de dinţi, durerile premenstruale, pentru a trata infecţiile căilor respiratorii, insomnia, pentru a ne întări sistemul imunitar, pentru a ne menţine o piele fină şi pentru a trata iritaţiile şi acneea”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Ceaiul se prepară din 2 linguriţe de flori uscate de muşeţel, la o cană de apă clocotită. Amestecul se va lăsa în cană timp de cel puţin 5 minute. Este indicat ca infuzia să se bea cu cel puţin cateva zile inainte de începerea cicului menstrual şi să se bea 2 căni pe zi în timpul perioadei menstruale.

Alimente bogate în calciu, magneziu si zinc

Alimentele şi suplimentele bogate în complexul de vitamine B, calciu, magneziu şi zinc s-a demonstrat ca pot reduce balonarea, durerea şi alte simptome determinate de crampele menstruale. Încă de acum 70 de ani, spun specialiştii, s-a stabilit o corelaţie între deficitul de vitamine din grupul B şi tulburările menstruale (durere intensă, hemoragie în exces). Suplimentele cu vitamina B 12 sunt necesare în cazul sângerărilor în exces.

Cereale integrale, germeni de grâu, drojdie de bere, legume, seminţe de floarea soarelui, avocado, piersici, castane, tărâţe de orez, caise, citrice, fructe uscate, zarzavaturi, ficat, varză, sfeclă, peşte, lactate – sunt alimentele din care putem lua vitaminele din grupul B. În mod special calciul este cunoscut pentru menţinerea tonusului muscular şi ameliorarea durerilor din timpul menstruaţiei. De aceea, se recomandă zilnic un aport de 800 mg calciu echivalentul a trei căni cu lapte.

Planta minune

Ceaiul de rădăcină de ghimbir scade intensitatea durerii asociate cu crampele menstruale. Pentru calmare se va face un ceai dintr-un pumn de rădăcină de ghimbir care se va fierbe timp de 15 minute în apă clocotită. Amestecul se va strecura şi se va bea, călduţ. Ghimbirul este considerat o planta-minune, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru durerile menstruale. Acesta diminuează secreţia compuşilor hormonali responsabil de inducerea durerii. Totodată, ghimbirul este eficient şi în combaterea oboselii specifice simdromului premenstrual, cât şi în tratarea ciclului neregulat.

Vă recomandăm şi:

Analgezice naturale: cinci plante-minune care iau durerea de cap „cu mâna“

Măceşele, remediul universal care previne tumorile şi reglează metabolismul. Şapte motive pentru a consuma ceaiul de măceşe

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite