Ce nu trebuie să facă domnii niciodată cu mâinile şi cum ne aşezăm pe scaun. Cele mai comune gafe

Ce nu trebuie să facă domnii niciodată cu mâinile şi cum ne aşezăm pe scaun. Cele mai comune gafe

Ţinuta pe stradă presupune câteva reguli FOTO Adevărul

O ţinută corectă ne aduce un plus de simpatie în societate. Pe stradă sau în casă este foarte important să ne supraveghem permanent: nu ne aplecăm umerii înainte, nu mişcăm exagerat braţele şi coatele, facem paşi nici prea mari, nici prea mici, ne sugem burta şi ne ţinem şira spinării dreaptă.

Ştiri pe aceeaşi temă

În „Codul bunelor maniere astăzi“, Aurelia Marinescu ne explică pe larg ce greşeli să nu facem şi ce ţinută să adoptăm pentru a da dovadă de bun-simţ.
 
Ce reguli trebuie să respectăm:
 
1. Vom încerca să avem un aer sigur, dar dezinvolt, vom păstra genunchii apropiaţi când mergem, corpul drept şi faţa destinsă. Când ne oprim să stăm de vorbă cu cineva pe stradă, nu ne sprijinim de zid, pentru că ne putem ţine şi pe propriile noastre picioare.

2. Domnii nu au niciodată voie să-şi ţină mâinile în buzunare. În casă, nu ne vom sprijini de spătarul scaunului şi nici nu ne vom juca nervos cu diferite obiecte. Unii au chiar obiceiul insuportabil de a bate tactul unei muzici auzite numai de ei, cu un creion, o brichetă, nefiind conştienţi că-i enervează pe cei din jur. 

3. Chiar dacă suntem antrenaţi într-o discuţie aprinsă, nu-l vom lua pe interlocutor de nasture şi nici nu-l vom aproba, bătându-l energic pe umăr sau dându-i un cot în coaste. Într-o vizită, vom evita să stăm cu spatele la cei din jurul nostru. Dacă o facem, siliţi de o împrejurare -suntem solicitaţi să răspundem la o întrebare - ne cerem scuze. Şi când ne aşezăm, o facem cu grijă.

4. Să te aşezi pe un scaun, pe o canapea sau pe un fotoliu înseamnă să dai aproape un examen, deoarece poţi să te aşezi cu un gest plin de graţie, după cum poţi să te trânteşti ca un lemn sau să te tolăneşti de parcă n-ai mai pleca niciodată. 
 
“Lista greşelilor pe care le poţi face aşezându-te se poate prelungi la nesfârşit. Să amintim genunchii ţinuţi cu mâinile sau depărtaţi (poziţie extrem de dezagreabilă la doamne), bătaia nervoasă a degetelor pe suprafaţa mesei, fredonatul unei melodii. Este, de asemenea, inestetic să-ţi încrucişezi partea de jos a picioarelor. Când te ridici, faci în aşa fel încât să nu stai cu spatele la ceilalţi când îţi iei rămas bun şi să nu împingi cu forţa scaunul. E bine să-ţi dovedeşti simţul de ordine punându-l la loc, dar fără să cazi în extrema cealaltă, căutând cu prea multă grijă locul unde era la începutul vizitei.”, explică Aurelia Marinescu.
 
Cartea care a ajuns bestseller
 
Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.
 
În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu (licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: