Călăraşi, o imensă groapă de gunoi. De ce este aruncată mizeria la întâmplare şi ce propun autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşeuri aruncate la întâmplare în judeţul Călăraşi FOTO Facebook/Primăria Fundeni
Deşeuri aruncate la întâmplare în judeţul Călăraşi FOTO Facebook/Primăria Fundeni

Judeţul Călăraşi a ajuns o imensă groapă de gunoi. Deşeurile aruncate la întâmplare au împânzit localităţile, iar Garda de Mediu a împărţit amenzi, în ultimele luni, tuturor celor 55 de primării din judeţ, sancţionate cu 15.000 de lei fiecare.

Autorităţile încearcă acum să găsească soluţii la o problemă care persistă de mulţi ani. Depozitele de deşeuri ilegale nu au niciun fel de control şi au un impact nociv asupra mediului: sunt surse majore de contaminare şi pot pune în pericol sănătatea oamenilor.

"În Călăraşi, problema depozitărilor necontrolate de deşeuri a devenit extrem de gravă, iar situaţia nu mai poate continua în acest fel. Consiliul Judeţean Călăraşi le-a cerut primăriilor să ia măsuri pentru salubrizarea terenurilor şi pentru prevenirea unor noi depozitări. 

Spre exemplu, una din soluţii, în zonele în care depozitele necontrolate sunt formate cu precădere din deşeuri provenite din construcţii va fi asocierea mai multor primării, în jurul unei platforme comune şi gratuite de depozitare pentru populaţie, unde resturile să fie prelucrate în comun, cu ajutorul unor utilaje speciale, iar materialele rezultate să fie utilizate la asfaltarea străzilor din localităţile respective. 

De asemenea, acolo unde deşeurile vegetale sunt predominante, vor fi achiziţionate tocătoare speciale, iar materialul rezultat va fi folosit pentru prepararea compostului necesar în agricultura din judeţ”, a declarat Marian Borondel, comisar şef al Gărzii de Mediu Călăraşi.

calarasi deseuri aruncate la intamplare FOTO Faceb/Primaria Fundeni

Mizeria e la ea acasă în judeţul Călăraşi FOTO Facebook/Primăria Fundeni

Mihăiţă Beştea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, a declarat pentru „Adevărul“ că autorităţile au luat decizia de a constitui un grup de lucru, recunoscând că problema deşeurilor este una complexă: „Judeţul Călăraşi se plasează în scenariul negativ în ceea ce priveşte gradul de colectare a deşeurilor. Anual reuşim să colectăm între 45 şi 70%, adică 10.000 din cele 60.000 de tone din judeţ. Am hotărât să facem controale în toate localităţile pentru a determina cetăţenii să colecteze selectiv“, a explicat Beştea.

„Ne este imposibil, sunt costuri enorme”

Unul dintre primarii amendaţi, Gheorghiţă Cărtuşanu, din comuna Fundeni, a început curăţenia în localitate. „Am transmis un mesaj către consăteni îndemnându-i să sesizeze autorităţilor locurile în care se depozitează gunoi ilegal. Spaţiile publice sunt ale noastre, ale tuturor, sunt oglinda localităţii în care trăim. Noi, ca autoritate locală, curăţăm, îngrijim, dar toţi suntem datori să păstrăm curăţenia”, a spus primarul.

calarasi deseuri aruncate la intamplare FOTO Faceb/Primaria Fundeni

La Fundeni, gunoiul menajer depozitat la doi paşi de gospodărie FOTO Facebook/Primăria Fundeni

Ciprian Olteanu, primarul comunei Unirea, spune că a fost amendat de 2 ori. O dată cu 50.000 de lei şi a doua oară cu 15.000 de lei. „Problema deşeurilor este una internaţională, trebuie găsită o soluţie globală, cu aplicare locală. Nouă, ca şi UAT, ne este imposibil să creăm o platfromă, sunt costuri enorme. Sunt, într-adevăr, cetăţeni care au ritmul şi obiceiurile lor. Încarcă o căruţă şi o golesc la marginea satului. În acest sens am decis să achiziţionăm un sistem de supraveghere video care va fi pus în funcţiune în următoarele zile. Până acum n-am putut să-i amendăm, eu personal n-am văzut pe nineni în timp ce arunca deşeuri, dar acum vom avea un instrument”, a explicat Ciprian Olteanu.

Amenzi de până la 40.000 de lei

În urma unei întâlniri la care au participat reprezentanţii Comisariatului Călăraşi al Gărzii Naţionale de Mediu, Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Călăraşi, unde au fost discutate problemele din domeniul colectării deşeurilor, s-a ajuns la câteva soluţii urgente. 

Reprezentanţii autorităţilor locale au dat asigurări că vor înfiinţa, conform legii, puncte de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi campanii periodice de colectare a deşeurilor voluminoase.

"Este o primă discuţie pe acest subiect foarte sensibil. Colectarea corectă a deşeurilor şi protecţia mediului în acelaşi timp. Încercăm să găsim soluţiile cele mai bune pentru a corecta acolo unde se greşeşte şi de a continua acolo unde modul de colectare se desfăşoară conform”, a declarat Vasile Iliuţă, preşedintele consiliului Judeţean Călăraşi.

calarasi deseuri aruncate la intamplare FOTO Faceb/Primaria Fundeni

Primăria Fundeni a început curăţenia de primăvară FOTO Facebook/Primăria Fundeni

Abandonarea deşeurilor este interzisă şi pedepsită, potrivit Legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deşeurilor, cu modificările şi completările ulterioare. 

Mai precis, legea spune că abandonarea deşeurilor se pedepseşte cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice şi de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice. În plus, cei care aruncă deşeuri ilegal sunt obligaţi prin lege să cureţe zona şi să plătească, pe lângă amendă, costurile de eliminare a gunoaielor prin societăţi specializate.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski se va adresa Consiliului de Securitate al ONU. Imaginile din satelit contrazic teza Rusiei că masacrul de la Bucea ar fi fost regizat

Avertisment al experţilor americani: În ce condiţii s-ar putea întoarce războiul în favoarea Rusiei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite