UPDATE Peste 300 de călărăşeni protestează pe străzi. Tinerii strigă "Azi e rândul nostru!"

UPDATE Peste 300 de călărăşeni protestează pe străzi. Tinerii strigă

Tinerii au ieţit în stradă şi la Călăraşi Fotografii: Alexandru Botezatu

Şi călărăşenii au ieşit miercuri seară în stradă, în semn de solidaritate cu celelalte oraşe din ţară care au protestat împotriva corupţiei care face victime. În memoria celor 32 de morţi şi 134 de răniţi în incendiul din club Colectiv din Capitală, oamenii au ieşit să manifeste paşnic în faţa Prefecturii. Mobilizarea s-a făcut pe reţelele de socializare.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

UPDATE ORA 20.15. Sute de călărăşeni au ieşit în stradă, miercuri seară, în semn de solidaritate cu toţi ceilalţi români care protestează în marile oraşe din ţară. Tinerii poartă pancarte cu mesajul „Azi e rândul nostru!” şi spun că vor schimbarea sistemului corupt. Cei peste 300 de prestatatori au plecat în marş de pe platoul din faţa Prefecturii către Orizont, centrul comercial al oraşului.

UPDATE ORA 10.50. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat miercuri dimineaţă că premierul Victor Ponta a demisionat. La ora 13.00, liderul PSD a convocat coaliţia de guvernare în care se va decide dacă actuala majoritate mai funcţionează în Parlament şi fără Victor Ponta. Liviu Dragnea n-a spus nimic despre o eventuală demisie a vicepremierului Gabriel Oprea, nici dacă PSD e dispus să rămână în alianţă cu UNPR.

Ora 10.45.  Victor Ponta a demisonat. „Oamenii simt nevoia de mai mult“

Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există şi dorinţa de avea responsabilităţi mai mari decât a patronilor. Oamenii simt nevoia de mai mult. Nu vreau să las această responsabilitate nici pe seama celor din teren, a miniştrilor. Sunt gata să fac eu acest gest. Îmi depun mandatul de prim-ministru şi al Guvernului României. Nu mă bat cu oamenii niciodată. Vreau să spun să supărarea, suferinţa, nu trebuie să degenereze într-un joc politc. Violenţa verbală este un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm.Sper ca această demisie să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim la raţiune.

Victor Ponta a demisionat. „Mulţumesc celor care au votat acest guvern“

Într-un climat de instabilitate politică, este imposibil să promovezi noi proiecte pozitive. Eu mă pricep doar la proiecte pozitive. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au votat acest Guvern, liderilor de coaliţie şi sunt convins că forţele politice au de ce să se mândrească cu rezultatele economice şi sociale. Cei care speculează suferinţa oamenilor vor plăti un preţ scump. Până la formarea unui nou Guvern, ne îndeplinim atribuţiile de fiecare zi şi imediat ce noul Guvern va fi stabilit putem să predăm o situaţie economică mult mai bună decât am predat-o.

Ora 10.30. Liviu Dragnea anunţă că Victor Ponta a demisonat: : „Nu trebuie să fii surd sau orb când oamenii îşi strigă nemulţumirea în stradă. Unii parteneri nu înţeleg asta. Premierul Victor Ponta a hotărât să-şi depună mandatul. Nu se mai poate aşa ceva. Am avut o discuţie foarte serioasă şi profundă cu premierul. O să vă spun mai multe la ora 13.00. Nu suntem un partid de răzgândeni“, a spus Liviu Dragnea.

 "A trebuit să moară 32 de tineri pentru interesele clasei politice. Câţi trebuie să mai murim? Câţi? Ieşim în stradă! Nu vrem demisii şi alţii ca ei în loc, ne găsim noi lideri, oameni care să ne reprezinte! Invitaţi-vă prietenii, ora 17.00, în faţa Prefecturii!"

Cine nu sare nu vrea schimbare!

"În deplină solidaritate faţă de mişcările de la Bucureşti şi din alte oraşe. Cu hotărâre împotriva guvernului Ponta, care trebuia să iasă din scenă încă de la finalul anului trecut, şi a sprijinitorilor lui, mai ales a UNPR, cu generalul Oprea şi primarul Piedone. Cu furie împotriva tuturor corupţilor din România. Cu neîncredere în actualul Parlament şi, atenţie, la toate deliberările şi deciziile lui. Cu scepticism faţă de întreaga clasă politică, inclusiv faţă de actuala "opoziţie".

Cu un mesaj clar: NU VĂ MAI TOLERĂM! Pe niciunul. Deocamdată, direcţionat contra celor care deţin puterea astăzi. Însă nu pentru a-i ajuta pe profitorii care îşi aşteaptă rândul. Nu pentru a muta resursele din mâinile actualilor corupţi în ale celor următori.

PÂNĂ LA CAPĂT, ACUM, pentru a da jos actuala Putere coruptă, incompetentă, rău intenţionată, dar mai ales SFIDĂTOARE, de prea multă vreme cocoţată în poziţiile de decizie şi control. Dar NEAPĂRAT şi DUPĂ ce această Putere va cădea - cu atenţie continuă asupra fiecărui gest al politicienilor, al decidenţilor, al autorităţilor", acesta este mesajul care îi îndeamnă pe oameni să iasă în stradă şi la Călăraşi.

Bucureştiul a ieşit în stradă

Marţi seară, bucureştenii s-au strâns în Piaţa Universităţii, dar au ajuns la Guvern şi au blocat Piaţa Victoriei, unde au protestat o oră jumătate. Cei aproximativ 15.000 de oameni se îndreaptă acum spre MAI. Forţe impresionante de jandarmi asigură ordinea. Protestatarii cer demisia lui Victor Ponta, a lui Gabriel Oprea şi a lui Cristian Popescu Piedone.

Îndemnul la miting a fost postat pe pagina „Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători“, însoţit de mesajul ”Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!”.
 
adevarul.ro transmite LIVE TEXT de la manifestarea la care şi-au anunţat prezenţa pe Facebook peste 6.400 de persoane, iar alte 7.400  s-au arătat interesate. 
   
UPDATE 21.25 Manifestanţii au ajuns în faţa Ministerului de Interne. Ei s-au oprit în Piaţa Revoluţiei unde au îngenuncheat şi au ţinut un moment de reculegere şi pentru victimele Revoluţiei. 
 
Manifestanţii s-au năpustit spre gardul de la MAI şi strigă „Oprea, nu rezişti nici cu mii de securişti!“, „Oprea la puşcăre“
 
UPDATE 21.15 Sute de jandarmi au înconjurat Ministerul de Interne, în aşteptarea valului de manifestanţi care au blocat Calea Victoriei.
 
UPDATE 20.50 Mulţimea de manifestanţi pleacă din faţa Guvernului spre MAI. Se strigă „Vrem dreptate, aşa nu se mai poate“, „Demisia“ şi „N-aveţi coloană, decât oficială“
 
UPDATE 20.45 Un jandarm i-a spus unui alt jandarm că în piaţă sunt între 20.000 şi 25.000 de oameni, potrivit Hotnews. La solicitările presei, jandarmii refuză să ofere estimări oficiale.

FOTO Mediafax 
 

UPDATE 20.40 Proteste au loc şi în alte oraşe din ţară

Cei mai mulţi oameni au ieşit în stradă în Ploieşti, unde peste 1.000 de tineri s-au adunat pentru un miting de solidaritate cu victimele incendiului din clubul Colectiv. Aceştia au afişat mesaje cu „România, deschide ochii!“ şi „Vrem spitale, nu catedrale!“ 
 
Aproximativ 300 de persoane au protestatat şi la Braşov, tot în urma unui anunţ pe Facebook. Cel care a lansat apelul la protest a declarat presei că „este nevoie să punem presiune civică pe factorii decizionali din România, indiferent că este vorba de cei de la nivel local sau central”.
 
Câteva sute de persoane au participat şi la Alba Iulia la un marş al tăcerii în memoria tinerilor morţi în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti. Organizatorii au spus că manifestarea se desfăşoară cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei şi participă şi studenţi şi liceeni din oraş.
 
 
UPDATE 20.25 Piaţa Victoriei este în continuare ocupată de aproximativ 15.000 de oameni, mulţi veniţi direct de la serviciu. 
 
Manifestaţia este paşnică. Ei cer în principal demisia lui Ponta şi a lui Oprea: „Pentru sânge de copii, corupţii-n puşcării“. Se strigă şi împotriva primarului Piedone. 
 
UPDATE 19.50 Accesul la internet în Piaţa Victoriei, unde miile de oameni continuă să ceară demisia, este îngreunat. 
 
Numărul oamenilor din faţa Guvernului este greu de estimat, dar unele surse spun că ar fi 13.000-15.000 de manifestanţi şi mulţi alţii continuă să vină în Piaţa Victoriei. În faţa Guvernului se scandează „Nu plecăm până nu plecaţi“ 
 
 
UPDATE 19.40 Atmosferă tensionată: oamenii au încercat să rupă cordonul de jandarmi format în faţa Guvernului
 
Un grup de manifestanţi din Piaţa Victoriei a fost implicat într-o scurtă ciocnire cu jandarmii, când cordonul din faţa Guvernului a fost suplimentat, însă majoritatea celor din piaţă continuă să protesteze şi să ceară demisii fără să aibă loc alte incidente.
 
În faţa Guvernului, manifestanţii au fost întâmpinaţi de zeci de jandarmi, care le-au oprit înaintarea spre clădire. La un moment dat, au fost chemaţi alţi jandarmi, care formau un cordon în lateral, iar atunci a avut loc, pentru scurt timp, o ciocnire cu un grup de protestatari.
 
Manifestaţia se desfăşoară fără alte incidente.
 

UPDATE 19.30 În jur de 13.000 de oameni au blocat Piaţa Victoriei şi strigă demisia. Ei demonstrează în faţa Guvernului, împotriva corupţiei, în urma tragediei din clubul Colectiv, şi cer demisiile primarului Cristian Popescu Piedone, ministrului Gabriel Oprea şi premierului Victor Ponta. „Victor Ponta şi ai lui, asasinii neamului“, mai strigă mulţimea. 

 
În piaţă sunt oameni de toate vârstele, majoritatea tineri, dar şi trecuţi de 50 de ani, incluzând femei cu bebeluşi în braţe şi familii întregi.
 
Oamenii strigă "Ruşine să vă fie", "Demisia", "Piedone nu uita, a venit şi vremea ta", "Jos Oprea", "Jos Ponta", "Piedone asasin, Oprea asasin", "Toate partidele politice, aceeaşi mizerie", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Ultima soluţie, înc-o revoluţie".
 
Ei au venit cu steaguri naţionale, poze cu tinerii decedaţi în incendiu şi cu pancarte pe care scrie "Corupţia ucide", "Corupţia, indiferenţa şi lăcomia ucid toată România", "Politicieni, toţi sunteţi vinovaţi de masacrarea României".
 
UPDATE 19.22 Primii manifestanţi au ajuns în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, şi huiduie. De aici, ei spun că se vor îndrepta spre Primăria Sectorului 4. 
 
 
UPDATE 19.15 Un cordon de jandarmi s-a format în faţa Palatului Victoria
 
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a declarat că toate efectivele din Bucureşti sunt pregătite dacă lucrurile degenerează.
 
 
UPDATE 19.20 Circulaţia este complet blocată în centrul Capitalei, unii dintre protestatarii care se află între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei merg printre maşini şi le scandează trecătorilor care nu se alătură mişcării: „Şi voi aveţi copii! Şi voi aveţi copii!”, făcând aluzie la tragedia petrecută vineri noapte în clubul Colectiv.

 
UPDATE 19.10 Bulevardul Magheru şi Lascăr Catargiu sunt pline de oameni care „ieri erau îndoliaţi, iar azi înfuriaţi“. Ei vor ca autorităţile să-şi asume că sunt în egală măsură vinovate pentru tragedia din Clubul Colectiv, pentru că au închis ochii la corupţie. Şoferii din trafic claxonează în semn de solidaritate.
 
În momentul în care au trecut pe lângă o maşină de pompieri, manifestanţii le-au mulţumit acestora pentru modul în care au intervenit la locul tragediei, înconjurând maşina şi înclinându-se. Miile de oameni au început să strige: "Cinste lor, cinste pompierilor", iar aceştia le-au răspuns la scandări cu sirena.


 
UPDATE 18.55 În drum spre Guvern s-au adunat în jur de 10.000 de oameni. Se circulă doar dinspre Romană spre Universitate. Ei au venit cu steaguri naţionale şi cu pancarte pe care scrie „Corupţia ucide“, "Corupţia, indiferenţa şi lăcomia ucid toată România", "Politicieni, toţi sunteţi vinovaţi de masacrarea României", „Oprea, nu rezişti nici cu mii de securişti!“ Majoritatea sunt tineri şi spun că au venit în piaţă pentru a manifesta împotriva indiferenţei şi corupţiei din rândul autorităţilor, care duc la tragedii.
 
 
 
 
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a anunţat într-un comunicat de presă că va ridica un monument în cinstea celor care au murit în Clubul Colectiv, unul dintre cele două construite în Sectorul 4.  „În urma lor ne-a rămas tuturor o durere imensă, care ne-a împietrit. Şi tot în piatră vom săpa pentru totdeauna un monument închinat lor, celor care au pierit atât de tragic“
 
UPDATE 18.40  Piaţa Universităţii a fost blocată de cei care demonstrează cerând demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a ministrului Gabriel Oprea şi a premierului Victor Ponta, manifestanţii spunând că vor porni spre sediul Guvernului.
   
Brigada Rutieră le recomandă conducătorilor auto să evite zona Pieţei Universităţii şi a Pieţei Unirii din Capitală.
 
 Oamenii au ocupat strada şi spun că nu vor pleca până când vinovaţii nu-şi vor da demisia. Un jandarm prezent în Piaţă susţine că la miting s-au strâns în jur de 3.000 de persoane care au plecat spre Piaţa Romană, ca să ajungă la Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului.
 
Se scandează „Asasinii“, „Demisia“ şi „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă“!
 
UPDATE 18.30 Numărul manifestanţilor a crescut la aproximativ 1.500, majoritatea fiind tineri. Ei rostesc „Tatăl Nostru“. 
 
 
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, pare că nu îşi doreşte în aceste zile să dea foarte multe explicaţii cu privire la autorizaţia de funcţionare a Clubului Colectiv. Contactat de reporterii Adevărul, edilul a spus că „nu căutăm unde trebuie“ şi că nu vrea să facă declaraţii pentru că în aceste zile a fost doliu naţional.
 
UPDATE 18.15 Peste 1.000 de persoane s-au strâns în Piaţa Universităţii. Se scandează: „Jos Ponta“, „Jos Opea“. Un grup de elevi de liceu a venit cu o pancartă pe care scrie „Bunicul la război, părinţii la Revoluţie, a venit şi vremea noastră“. 
 
 
 
UPDATE 18.00 În jur de 400 de persoane au ieşit în Piaţa Universităţii şi scandează „Piedone, nu uita,
A venit şi ziua ta“. Oamenii au cerut demisia lui Piedone, dar şi a ministrului de Interne Gabriel Oprea. După un moment de reculegere în memoria victimelor de la incendiul din Clubul Colectiv, s-a cântat imnul. Pe una dintre pancartele afişate de manifestanţi scrie: „Din păcate, la noi în ţară e nevoie să se ajungă la o tragedie să apărăm vieţi“
 
Pe reţele sociale se spune se spune că oamenii au de gând să ajungă şi în faţa Primăriei Sectorului 4, iar ulterior să meargă în faţa Clubului Colectiv să aducă un omagiu.
 
UPDATE 17.30 Cu o jumătate de oră înainte de începerea mitingului, în Piaţa Universităţii s-au strâns în jur de 100 de oameni care au început să aprindă lumânări lângă fântâni. 
 
 
Mobilizarea vine după ce primarul Cristian Popescu Piedone a declarat că nu are ce să-şi reproşeze pentru că, din punctul de vedere al Primăriei Sectorului 4, clubul Colectiv, în care s-a întâmplat incendiul din 30 octombrie, funcţiona legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate. Însă, actele depuse la Primărie pentru eliberarea acordului de funcţionare arată că declaraţia primarului Piedone este falsă: acordul de funcţionare a fost eliberat, deşi, potrivit legii, ar fi trebuit anulat după 50 de zile.
 
"Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare”, a susţinut primarul Sectorului 4.
 
Clubul avea autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor primăriei, iar Poliţia Locală a efectuat ultima oară un control la local pe 21 octombrie, ocazie cu care agenţii au întocmit un proces-verbal pentru lipsă calificare personal.
 
Clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, susţinea Primăria sectorului 4, în declaraţie precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.
 
Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 arată, referitor la legalitatea eliberării acordului de funcţionare pentru clubul Colectiv, că eliberarea acestui act nu era condiţionată de existenţa autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor.
 

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vă recomandăm şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările