Atenţie la jucăriile pe care le cumpăraţi copiilor. Poliţie: Nu plătiţi în avans pentru produse comandate pe internet

Atenţie la jucăriile pe care le cumpăraţi copiilor. Poliţie: Nu plătiţi în avans pentru produse comandate pe internet

Părinţii trebuie să ţină cont de câteva sfaturi atunci când cumpără jucării FOTO Shutterstock

Perioada următoare aduce, odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, febra cumpărăturilor pentru cei mici.  Poliţiştii vin cu o serie de recomandări pentru părinţi, bunici şi toţi cei care vor să cumpere jucării copiilor. Pentru ca cei mici să se bucure pe deplin de ele trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
1. Cumpăraţi doar din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care este nevoie în cazul unei eventuale reclamaţii!
 
2. Dacă alegeţi să achiziţionaţi din mediul online, evitaţi operatorii economici care nu afişează datele de contact complete (adresă, telefon, cod de înregistrare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail sau la un număr de telefon.
 
3. Nu plătiţi în avans pentru produse comandate prin internet de la persoane necunoscute! Totuşi, dacă achiziţionaţi de la persoane fizice, cereţi documentele de provenienţă ale jucăriilor (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul) şi certificatul de garanţie emis de producător.
 
4. Analizaţi cu atenţie ofertele foarte tentante sau dacă un vânzător insistă să încheiaţi o tranzacţie! Comparaţi ofertele de preţ, condiţiile de livrare şi garanţie ale mai multor comercianţi înainte de a lua o decizie!
 
5. Verificaţi existenţa marcajului CE, care conduce la prezumţia că produsul este sigur, conform legislaţiei în vigoare în Uniunea Europeană, precum şi existenţa denumirii şi a datelor cu privire la sediului producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat.
 
6. Produsul trebuie să aibă specificate instrucţiunile de utilizare şi avertismentele specifice, traduse în limba română.
 
7. Unele jucării necesită o atenţie deosebită dat fiind riscurile particulare pe care le prezintă (jucăriile alimentate electric – riscuri de arsuri şi de explozie, jucăriile gonflabile, precum şi cele care au muchii tăioase sau piese uşor detaşabile - risc de ingerare de către copii sau de sufocare).
 
8. În cazul jucăriilor considerate periculoase, instrucţiunile de utilizare trebuie să avertizeze în mod complet şi eficient asupra pericolelor ce pot apărea în timpul folosirii, dar şi modul de evitare a oricărui risc. Lipsa acestor indicaţii poate duce la folosirea incorectă a jocurilor şi jucăriilor. Consultaţi şi recomandările referitoare la vârstă şi la siguranţă.
 
Comisia Europeană primeşte semnalări din partea autorităţilor naţionale din UE/Spaţiul Economic European cu privire la produsele periculoase identificate pe pieţele lor. Acestea sunt transmise autorităţilor naţionale prin sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase „Rapex” şi pot fi consultate la adresa:
https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=main.listNotifications&lng=ro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: