VIDEO Drumul Vinului din Buzău are nevoie de reparaţii la numai doi ani de la reabilitare

VIDEO Drumul Vinului din Buzău are nevoie de reparaţii la numai doi ani de la reabilitare

Drumul este închis de la tabăra Poiana Pinului

După numai doi ani de la terminarea lucrărilor de modernizare, drumul turistic spre Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura are nevoie de reparaţii. Drumul Vinului, aşa cum este cunoscut de buzoieni, este avariat în trei puncte, iar administratorul lui, Consiliul Judeţean, a început lucrările de reparaţii cu investiţie proprie, după care va recupera banii de la vinovaţi. Reabilitarea drumului a costat 12 milioane de euro, din fonduri UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Drumul Vinului, realizat între 2009 şi 2011, deşi se află în garanţie pe o perioadă de 5 ani, are nevoie de noi lucrări şi chiar de o rută ocolitoare pentru că în trei puncte s-a surpat. Pe tronsonul care leagă Buzăul de centrul de agrement Poiana Pinului, Tabăra de sculptură Măgura şi Mănăstirea Ciolanu, o viitură produsă în această vară a depăşit carosabilul iar bolovanii aduşi de pe versanţi au distrus drumul. 
 
Şoferii care tranzitau zona au fost permanent în pericol să se prăbuşească cu şoseaua, în hău, la peste cinci metri adâncime. Din această cauză, administratorul drumului a blocat circulaţia şi a început să refacă drumul.
 
”Am început să facem un podeţ cu deschidere de cinci metri şi înălţime de trei metri, din prefabricate. Cam asta e soluţia. Aici a venit o viitoare şi nu îţi puteai da seama ce prăpăd putea să facă. În două săptămâni o să terminăm”, declară Ion Arion, responsabil de şantier.
 
Şoferii sunt nemulţumiţi că nu există panouri care să avertizeze că circulaţia este blocată iar pentru a ajunge într-unul din punctele turistice sunt nevoiţi să ocolească zeci de kilometri, prin Măgura. ”Nu am ştiut că e închis, pentru că dacă ştiam nu mai ajungeam până aici. Nu am văzut niciun indicator iar acum trebuie să fac o rută ocoloitoare de 50 de kilometri. Era un drum bun ăsta dar aşa se lucrează la noi”, spune un turist care încerca să ajungă la Mănăstirea Ciolanu.
 
La doar câţiva kilometri distanţă, pe acelaşi drum, un alt podeţ este surpat tot din cauza volumului mare de apă de pe versanţi care nu a avut pe unde să se scurgă. Problemele nu se opresc, însă, aici. În comuna Tisău, drumul judeţean este circulabil doar pe un fir, pentru că cealaltă jumătate stă să cadă. ”Nu se întâmpla dacă de atunci se făcea treaba cum trebuia. A lăsat gol aici şi a adus lumea gunoi ca să completeze. Din cauza proiectantului care a făcut aşa de ochii lumii”, este de părere un localnic dion Tisău.
 
Direcţia tehnică a Consiliului Judeţean Buzău caută soluţii pentru refacerea şoselei însă pentru lucrări administraţia judeţeană este nevoită să plătească din bugetul propriu. ”Urmează ca cei de la Departamentul tehnic urmează să stabilească dacă proiectul a fost greşti, pentru că aşa cum am stabilit, sunt nişte probleme în zonă în sensul că la sondajele care s-au efectuat în sol nu s-au descoperit betoanele care afectează calitatea drumului. O să vedem dacă a fost greşeală de proiectare şi ce soluţie vom alege pentru reparaţii”, declară Laurenţiu Gavrilă, secretarul judeţului Buzău. 
 
 
În urmă cu doi ani, când a fost inaugurat, era una dintre investiţiile de suflet ale preşedintelui CJ Buzău de la acea vreme. Imediat după finalizare, au apărut primele probleme: sistarea temporară către România a finanţării externe.
 
Ulterior, Consiliului Judeţean Buzău i-a fost imputată la plată suma de aproape o jumătate de milion de euro pentru că a încălcat legislaţia europeană privind contractul de atribuire a lucrărilor de execuţie. Din păcate, modul în care s-a derulat acest proiect a ridicat mari suspiciuni şi a adus numeroase acuzaţii conducerii de la acea vreme a Consiliului Judeţean. 
 
Fostul preşedinte al instituţiei, Victor Mocanu, este cercetat penal de procurori pentru un posibil conflict de interese. Ancheta vine după ce Departamentul de Luptă Antifraudă a sesizat Parchetul cu privire la faptul că o firmă în care acţionar era ginerele lui Victor Mocanu a furnizat materiale pentru lucrările la Drumul Vinului. În acelaşi timp, proiectul a fost menţionat în 2011, într-un raport de audit al Comisiei Europene cu privire la fraudele cu fonduri structurale

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: