VIDEO Copia statuii „Rugăciune”, a lui Constantin Brâncuşi, va fi montată în Cimitirul „Dumbrava”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copia statuii „Rugăciune” a fost gata în luna iunie 2013
Copia statuii „Rugăciune” a fost gata în luna iunie 2013

Lucrarea va fi instalată luni dimineaţă, în cadrul unei ceremonii. Copia statuii „Rugăciune”, realizată la iniţiativa clubului „Rotary” Buzău, face parte din ansamblul funerar montat în cimitirul buzoian în urmă cu un secol, pe socluri din piatră de Măgura cioplite chiar de către marele sculptor Constantin Brâncuşi.

Cu ajutorul unor donaţii, membrii unui club al investitorilor din Buzău au realizat o nouă replică autorizată a lucrării „Rugăciune” a marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Noua statuie a fost turnată în bronz la o firmă din Arad şi a costat aproximativ 7.000 de euro. Banii au fost strânşi în urma unui spectacol caritabil la care a participat şi maestrul Gheorghe Zamfir.

„Această copie a este o idee apărută în urmă cu doi ani şi pe care, cu ajutorul altor oameni, am reuşit să o ducem la îndeplinire în mai puţin de un an”, a precizat Beno Goldstein, membru al clubului „Rotary” Buzău.

Copia statuii „Rugăciune” a fost gata în luna iunie 2013. Timp de un an, ea a făcut obiectul unei prezentări itinerante, fiind expusă la principalele licee din oraş, dar şi la câteva evenimente culturale importante, precum Congresul Mondial de Dacologie sau Expoziţia Aniversară „Filiala 45” a Uniunii Artiştilor Plastici Buzău.

Lucrarea „Rugăciune” a fost realizată celebrul sculptor Constantin Brâncuşi în anul 1910, ca parte a unui monument funerar în memoria buzoianului Petre Stănescu, la comanda soţiei acestuia, Eliza Stănescu. Sculptura originală a fost amplasată în cimitirul Dumbrava, în anul 1914, chiar de către Constantin Brâncuşi, iar în anul 1956 a fost achiziţionată de către Muzeul Naţional de Artă. O copie autorizată din bronz a sculpturii a ajuns pe mormântul buzoianului în 1974. 

20 de ani mai târziu, copia a fost furată, fiind găsită doi ani mai târziu într-un depozit de lemne din judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru ca în luna ianuarie 2005, copia, în valoare de 150.000 de euro, să fie din nou furată, fără a mai fi găsită nici până astăzi.

Membrii Clubului „Rotary” Buzău speră că iniţiativa lor va fi preluată de autorităţile locale, prin realizarea celei de-a doua piese a Ansamblului Funerar Brâncuşi, respectiv „Bustul lui Petre Stănescu”.

Citeşte şi: Muzica de la terase sau din hoteluri, la control

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite