Plantă cu proprietăţi miraculoase, Artemisia Caucasica, aclimatizată de cercetătorii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România este în curs de aclimatizare un soi foarte bogat în elemente benefice sănătăţii: Artemisia Caucasica. Originară din Asia, Artemisia Caucasica este naturalizată în Romania prin lucrări ale specialiştilor laboratorului de ameliorare şi aclimatizare de la Staţiunea Legumicolă Buzău.

În România este în curs de aclimatizare un soi foarte bogat în elemente benefice sănătăţii: Artemisia Caucasica. Originară din Asia, Artemisia Caucasica este naturalizată în Romania prin lucrări ale specialiştilor laboratorului de ameliorare şi aclimatizare de la Staţiunea Legumicolă Buzău.

Seminţele sunt extrem de mici, iar germinarea este anevoiasă pentru seminţele vechi. Creşte între 30 şi 100 de centimetri, iar planta este adesea confundată cu pelinul.

”Artemisia Caucasica a fost adusă recent în România, s-a aclimatizat foarte bine, poate fi cultivată şi sperăm noi să treacă foarte bine peste iarnă. Vedem că tulpina o are lemnoasă şi credem că va trece cu bine peste iarnă”, spune cercetătorul Costel Vânătoru. 

Horticultorii buzoieni spun că Artemisia Caucasica merită o atenţie deosebită deoarece are proprietăţi medicinale mult superioare pelinului dulce cunoscut în ţara noastră, Artemisia Annua. Acesta din urmă a fost însă mai intens studiat de oameni de stiinţă şi cercetători. 

S-a descoperit că pelinul dulce este eficient în eliminarea viermilor intestinali, în special a celor inelaţi. Mai poate fi folosit în tratarea anorexiei, a insomniei, a anemiei, lipsei poftei de mâncare, flatulenţei, durerilor de stomac, icterului şi indigestiei. 

”Artemisia Caucasica este o rudă a pelinului nostru, a pelinului dulce, dar cu o aromă mult mai fină şi mult mai valoros din punct de vedere medicinal. Este o plantă care în trecut era utilizată atât pentru spălarea rănilor, cât şi pentru combaterea paraziţilor intestinali şi un dezinfectant. Este betadina de altădată, zicem noi”, spune Costel Vânătoru.
Imagine indisponibilă

Artemisia Caucasica poate fi folosit atât în stare proaspătă cât şi uscată. Toate părţile aeriene ale plantei, tulpina, frunzele şi florile, au utilizări medicinale. Uleiul esenţial este extras din frunze şi din părţile superioare ale florilor, prin distilare la abur.

Ceaiul din acest soi de Artemisia este foarte util pentru digestie, mai ales înainte de mesele copioase, care pot cauza gaze şi balonare. 

Studiile ştiinţifice arată că “Artemisinina”, o substanţă care se găseşte în compoziţia tuturor variantelor plantei de artemisia, poate ucide şi celulele de cancer. 

Efectul asupra tumorilor se majorează odată cu creşterea conţinutului în fier a celulelor cancerigene. Este cunoscut faptul că celulele canceroase au un grad de absorbţie a fierului crescut faţă de celulele normale. Astfel, acţiunea substanţei se răsfrânge selectiv asupra celulelor bolnave. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite