Liber la capturat lupi şi urşi, dacă sălbăticiunile atacă oamenii sau animalele din gospodării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale au liber, de la Ministerul Mediului, să captureze, lupi şi urşi, dacă aceste animale sălbatice atacă localnicii. Pe 1 octombrie, Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, le-a transmis o adresă tuturor prefecţilor şi directorilor agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului, din judeţele care deţin populaţii de carnivore mari.

Prin documentul oficial, ministerul de resport informează cu privire la noile reglementări pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor de urs, lup şi pisică sălbatică, precum şi la aprobarea numărului maxim de intervenţie, repartizat pe judeţe şi gestionari de fonduri cinegetice, aşa cum prevede Ordinul 1575/16.09.2014.

Potrivit documentului, exemplarele din speciile urs, lup şi pisică sălbatică, ce pun în pericol sănătatea şi siguranţa publică, dar şi cele care se află în intravilanul localităţilor, punând în pericol siguranţa animalelor domestice şi a personalului de îngrijire, pot fi recoltate sau capturate şi în afara perioadelor stabilite pentru derogare.

”Consider că dumneavoastră, ca reprezentanţi ai Guvernului şi autorităţii de mediu în teritoriu, aveţi obligaţia să vă asiguraţi că numărul maxim de intervenţie alocat gestionarilor este utilizat în primul rând pentru situaţii în care siguranţa cetăţenilor are de suferit”, le-a transmis ministrul Attila Korodi prefecţilor şi directorilor de APM.

Ministrul Mediului le-a solicitat ca, în interval de o săptămână, să transmită o adresă comună a Prefecturii şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului către toate autorităţile locale din judeţele vizate, prin care să informeze fiecare primar despre numărul maxim de intervenţie pe care îl are la dispoziţie, precum şi cu privire la gestionarii de fonduri cinegetice din judeţ.

În judeţul Buzău, localnicii din zona de deal şi de munte au semnalat, în ultima perioadă, o înmulţire a urşilor care coboară tot mai mult spre zona de şes, atacând stâne ori animale din gospodăriile aflate la marginea satelor, din lipsă de hrană în arealul natural.

Citeşte şi: Turnul Palatului Comunal din Buzău, în colecţia Romfilatelia

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite