Cum putem mânca zmeură proaspătă şi în decembrie. Fermierii care iau comenzi de pe Facebook
0Dacă vă este poftă de zmeură şi la sfârşit de an, e bine de ştiut că există în judeţul Buzău culturi din care se recoltează chiar şi în luna decembrie. Câţiva fermieri din Maxenu au înfiinţat, în urmă cu şapte ani, pe aproape trei pogoane, o cultură de zmeuri dintr-un soi gustos şi rezistent.
Cu pulovere şi geci pe deasupra, membrii familiei Roşu intră de două ori pe săptămână la cules de zmeură, pentru a livra fructele unor clienţi din judeţele apropiate. Aceştia au descoperit oferta pe reţelele de socializare.
”Sunt şi acum crăci pline de zmeură şi fructe în formare, şi mai roze, care necesită timp, dar şi mai coapte care trebuie culese”, spune Simona Vişteanu, fermier din Maxenu.
Zmeura de la Maxenu provine dintr-un soi foarte productiv. Începe să dea rod din primăvară şi rezistă până la începutul iernii, cu ajutorul naturii şi al fermierilor, care folosesc sisteme de irigare prin picurare şi gunoi de grajd.
”Este un soi adus din Germania, un soi cu o producţie foarte bună. Apă să aibă şi gunoi de grajd ca să se dezvolte cum trebuie. Acum se coace mai greu pentru nu are atâta căldură ca vara şi nu prinde dulceaţă dacă nu e coaptă cum trebuie”, spune Ionuţ Roşu, cultivator de zmeură.
”Am avut ani în care am cules şi în decembrie pentru că nu picase bruma. La trei zile de brumă o afectează. Cultura aceasta este înfiinţată acum şapte ani, iar la început vindeam în piaţa centrală, după care am înfiinţat o pagină de Facebook. Avem clienţii noştri, unde ducem marfă de calitate”, declară Camelia Roşu, producător de zmeură din Maxenu, comuna Ţinteşti.
Dacă în timpul verii zmeura trebuia culeasă zilnic, în sezonul rece frecvenţa scade. Ziua scurtă, cu soare din ce în ce mai zgârcit, şi nopţile reci sunt condiţii care modifică radical comportamentul plantelor. Fructele de zmeur sunt însă mai aromate acum, spune unul dintre cultivatorii din Maxenu.
”Acum se culege la trei, la patru zile. Depinde de căldura care este în perioada aceasta. Vara se coace mai repede, dar mai forţat, iar cea de acum este chiar mai gustoasă”, spune Ionuţ Apostu, fermier.
Zmeura de toamnă costă 30 de lei kilogramul, cu 10 lei mai mult decât în timpul verii, când piaţa este suprasaturată. Surplusul de fructe este folosit la conserve, dulceaţă şi sirop, comercializat tot prin intermediul paginii de Facebook a fermei.