Canalul Siret-Bărăgan ar putea salva de la dispariţie lacul Amara din Buzău, care a secat complet VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură video
Captură video

Se întrezăreşte o timidă speranţă ca lacul Amara, secat complet în urmă cu două săptămâni, să redevină mica deltă a Câmpiei Râmnicului, aşa cum era odinioară. Potrivit unei organizaţii de mediu, s-a ajuns la această situaţie din cauza secetei, dar şi a proastei administrări de către Ministerul Mediului.

Lacul a fost declarat rezervaţie naturală în 1995 şi găzduia numeroare specii de păsări protejate. Şacalii au ocupat acum întinderile de stuf şi atacă noapte de noapte gospodariile oamenilor. 

Balta Amara din judeţul Buzău se întinde pe o suprafaţă de 800 de hectare şi era alimentat din râul Buzău. Din cauza secetei extreme, dar şi a lipsei alimentării constante cu apă, lacul a secat. Odată cu el au dispărut şi zeci de specii de păsări, care cuibăreau în această zonă. 

O filmare cu drona arată proporţiile dezastrului. În locul în care era apa, acum este deşert. Localnicii îşi aduc aminte cu regret de lacul lor, care era un adevărat paradis.

De vină pentru această situaţie, spun cei de la Agent Green, sunt responsabilii din Ministerul Mediului, care nu au reuşit să gestioneze corect această problemă.

„Motivele care au dus la pierderea acestei arii protejate sunt atât seceta multianuală cât şi administraţia consecvent de proastă a autorităţilor care ţin de Ministerul Mediului care au sperat an după an că vor veni ploi şi zăpezi abundente şi care nu au asigurat menţinrea legăturii directe a lacului Amara cu râul Buzău care era principala sursă de alimentare cu apă”, transmite Agent Green.

VIDEO

După secarea lacului, localnicii au acum şi altă problemă. Şacalii au ocupat întinderile de stuf rămase după retragerea apei şi atacă noapte de noapte gospodăriile oamenilor.

„Sunt mulţi şacali care înainte nu existau. Atacă mai mult prin marginile alea de sat, că stuful e gol, fără apă. Trebuie să faci garduri cu plase înalte, să ai câini, să mai ieşi pe afară din când în când”, spune un sătean din Amara.

Din fericire, speranţe ca lacul să redevină ce a fost odată încă mai sunt. De mare ajutor, spun autorităţile, va fi o importantă lucrare hidrotehnică despre care se vorbeşte din ce în ce mai mult în ultima vreme. Este vorba despre Canalul de irigaţii Siret - Bărăgan care, dacă va fi amenajat, va trece suficient de aproape de balta secată încât să-i asigure reumplerea. 

„Ca soluţii, nu vedem mare lucru de făcut decât această investiţie uriaşă pe care statul român trebuie să hotărască să o facă, anume canalul Siret - Bărăgan. Traseul estimat pentru canalul Siret - Bărăgan trece prin acea zonă. Probabil nu ar fi mai mult de un kilometru sau doi kilometri de conductă de amenajat pentru a se alimenta şi un astfel de lac”, declară Daniel Ţiclea, prefect.

  

Lacul Amara din judeţul Buzău a fost declarat rezervaţie naturală în 1995. În prezent se află în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate, şi are un custode desemnat. Am încercat să obţinem un punct de vedere de la cel care a concesionat lacul, dar acesta a refuzat.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite