FOTO A supravieţuit opt zile într-o gaură de tun

FOTO A supravieţuit opt zile într-o gaură de tun

Nicolae Megelea spune că s-a înrolat din patriotism şi a iubit merez disciplina.FOTOAdevărul.

Nicolae Megelea a luptat cu eroism în al doilea război mondial şi poate spune că a avut noroc că a scăpat cu viaţă. Nu de puţine ori tunica i-a fost ciuruită de gloanţe.

Nicolae Megelea are 91 de ani şi este unul dintre veteranii de război care este nelipsit de la manifestările de comemorare ale eroilor. Cu mâna pe inimă ascultă cu pioşenie imnul naţional şi îi salută brav pe ostaşii care defilează, aducându-şi aminte de vremurile când era tânăr.

A plecat pe front la 1 august 1943, din dorinţa de a lupta pentru libertate, dar este foarte trist când vede că tinerii din ziua de astăzi au uitat ce este patriotismul şi mulţi dintre ei se jenează deja când aud acest cuvânt. A luptat în Aviaţia Română.

„Din păcate, tinerii au învăţat în şcoală istoria falsificată a României şi nu mai au un ideal. Eu am intrat în război, când Ploieştiul a fost bombardat de americani, dar aveam un ideal. Avionul pe care lucram ca luptător-mitralior a fost lovit de trei ori, dar am continuat să lupt pentru libertate", ne-a povestit Nicolae Megelea.

Le dă lecţii celor din jur

Încearcă, însă, să îi înveţe pe tineri istoria adevărată şi este bucuros când vede că sunt receptivi. „Celor din jurul meu le dau lecţii, povestindu-le prin ce am trecut eu. Aşa devin şi ei interesaţi. Pe urmă, mă asaltează cu întrebări şi, la sfârşit, chiar rămân cu ceva informaţii", ne-a spus nenea Nicolae.

Consideră că una dintre soluţii pentru ca românii să înveţe istoria adevărată şi să nu mai ia în derâdere noţiunea de patriotism, este ca la orele de istorie să fie invitat câte un veteran de război, care să le împărtăşească elevilor din experienţa sa.

„Pe vremuri, chiar dacă nu aveau carte, românii erau patrioţi. Acum, cu atâtea facultăţi, unii habar n-au ce înseamnă acest neam. Eu consider că încă din clasa întâi, copiilor le-ar trebui explicată istoria neamului şi altfel ar fi percepută şi noţiunea de libertate, pentru care şi-au dat viaţa sute de mii de oameni. Din păcate, sunt mulţi care nu vor să mai audă de trecut şi spun că nu-i mai interesează acest lucru. Cu multă voinţă totuşi, reuşeşti să îi înveţi şi pe ei", ne-a explicat vârstnicul.

Peste 150 de misiuni

Nenea Nicolae povesteşte oricui cu plăcere de vremurile de altădată, dar şi cum a reuşit să izbândească în diferetele lupte din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Prima mea bătălie a fost pe 1 august 1943, când americanii au bombardat Ploieştiul. Atunci am capturat 80 de soldaţi americani. Erau speriaţi şi singura lor dorinţă era să nu-i dăm pe mâna nemţilor. Pe urmă, am avut peste 150 de misiuni cu avionul, atât în ţară, cât şi în Ungaria sau în Cehia", îşi aminteşte vetranul.

Cariera militară a fost plină de neprevăzut şi de multe ori şi-a văzut moartea cu ochii. „Am participat la cel de-al Doilea Război Mondial şi am trecut prin multe. Am răbdat de foame şi am fost nevoit să beau apă de pe urma calului sau să mănânc mazăre cu gărgăriţe şi nu mai doresc nimănui aşa ceva, dar trebuie să ne tratăm istoria cum se cuvine", îşi aminteşte nenea Nicolae.

A supravieţuit opt zile cu pâine şi zăpadă

Misunea care l-a marcat a fost cea din Munţii Tatra cînd avionul în care se afla a fost doborât. „Şi acum parcă am în faţa ochilor ziua de 25 martie 1945, când am atacat baza ruşilor din Munţii Tatra. Atunci, avionul nostru a fost lovit din plin şi a luat foc. Doar eu şi telegrafistul am reuşit să ne salvăm. A fost un chin pentru noi să stăm apoi, opt zile, într-o gaură de tun în care aterizaserăm, şi cu hrană limitată. Nu ne puteam ridica, fiindcă gloanţele zburau încontinuu. Am mâncat apă şi am băut zăpadă“ spune veteranul.

Nicolae Megelea are şi poveşti amuzante de război. În 23 august când s-au întors armele împotriva nemţilor, baza miliată s-a umplut de ruşi. „Ne cereau vin. Noi cumpăram cu 2 lei şi le vindeam cu zece lei. După ce ce îmbătau jucam poker şi le luam banii. Aveam mulţi bani ruşii“, povesteşte amuzat Nicolae Megelea.

Campion la dansuri

Nicolae Megelea a avut şi un ansamblu de dansuri cu care a câştigat numeroase premii.

„Dintotdeauna mi-au plăcut folclorul şi muzica populară. Am avut şi o echipă cu care am colindat toată ţara şi am obţinut toate premiile care se dădeau la Cântarea României. De asemenea, îmi place să povestesc despre istoria poporului nostru şi mai ales îmi place să le rămână câte ceva şi celorlalţi de pe urma mea", ne-a spus nenea Nicolae.

I-a plăcut viaţa

Nicolae Megelea recunoaşte  că i-a plăcut întotdeauna viaţa şi femeile frumoase. A foat căsători de două ori. Prima soţie a murit de tânără de TBC. Cu cea de a doua a trăit frumos 59 de ani. Femeia s-a stind acum două luni, cu puţin timp înainte să împlinească 80 de ani. A avut patru copii şi mulţi nepoţi. „Mie mi-a plăcut viaţa. Nu am refuzat niciodată o femeie frumoasă. Cu condiţia să nu aibă bărbat. Nu m-am încurcat niciodată cu femei măritate“, a mai spus veteranul. După război a lucrat la IAR Ghimbav de unde s-a şi pensionat.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: